نگاهی به بیشترین داروی تجویزی ایرانیها و مقایسه آن با ترکیه، انگلیس و ایتالیا
سیاهیلشکر متفورمین و لوزارتان
هفت صبح| آمار و ارقام میگویند که اگر جعبه داروی اغلب ایرانیها را بگردیم حداقل یک متفورمین، چند ورق آاسآ و احتمالا یک بسته لوزارتان در آن پیدا خواهید کرد. داروهایی که به ترتیب برای درمان دیابت، مشکلات قلبی عروقی و فشار خون استفاده میشوند.
از وقتی نسخه نویسی آنلاین در کشور راه افتاد خیلی دقیقتر میتوان گفت که چه بیماریهایی امسال اوج گرفته، کدام داروها بیشتر تجویز شده و مردم درگیر چه دوا و درمانی هستند .
اخیرا سازمان بیمه اعلام کرد که در سال ۱۴۰۲ مانند سال ۱۴۰۱، داروهای بیماران دیابتی و قلبی و عروقی پرمصرفترین داروها در کشور بودند. از طریق این سیستم میشود به دو سوال جالب جواب داد:
1-داروی دیابت، داروی اول کدام استان بوده؟
استانهای آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی، اردبیل، همدان، قزوین، قم، اصفهان، یزد، کردستان، ایلام، لرستان، چهارمحال و بختیاری، البرز، زنجان و گیلان.
2-داروهای قلب و عروق، پرفروشترین داروی کدام استانها بوده؟
استانهای تهران، سمنان، مازندران، گلستان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، کرمانشاه، لرستان، کهگیلویه و بویر احمد، فارس، خوزستان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان و بوشهر.
تفاوت بیماریهای ما و مردم کشورهای دیگر
پزشکها در سال 1402، 240 میلیون دانه داروی متفورمین تجویز کردند. این عدد سال 1401، 30 درصد کمتر از این حرفها بود. بیشترین داروی تجویزی در کشورهای دیگر چه فرقی با داروهای پرطرفدار کشور ما دارد؟ این سوالی است که جواب آن را در پاراگرافهای بعدی میشود پیدا کرد.
چربی خون، قند خون و فشار خون بر قله بیماریهای دنیا
به طور کلی در کل دنیا قرص آتورواستاتین که با نام تجاری لیپیتور هم فروخته میشود پرفروشترین داروی سال بوده. این دارو کلسترول و چربی خون را کنترل میکند و مربوط به درمان و تنظیم بیماریهای قلبی و عروقی است.
متفورمین دومین داروی تجویزی در کل دنیاست. یعنی دیابت فقط مشکل ایرانیها نیست بلکه بسیاری از مردم جهان روزی یکی دو عدد از این داروها بالا میاندازند تا سطح قند خون خود را کنترل کنند. بعد از چربی و سپس قند خون نوبت به داروهای غدد میرسد .
این یکی که سومین داروی پرفروش دنیاست لووتیروکسین یا همان لووکسین نام دارد که به داروی تنظیم غدد مشهور است و آنهایی که دارای کم کاری تیروئید هستند آن را استفاده میکنند. چهارمین دارو هم به فشار خون مربوط میشود. اسم این دارو لیزینوپریل است که در ایران به زست پرل شناخته میشود.
تفاوت داروی پرمصرف ترکیه با ایران
رتبه یک داروی پرفروش ترکیه با ما متفاوت است. در ترکیه بیشترین بیماری که برای آن دارو تجویز شده مربوط به دردهای گوارشی و متابولیسم بوده. بعد از آن داروهای مربوط به بیماریهای قلب و عروق و سپس فشار خون قرار دارد. در رتبه چهارم داروهای سیستم اعصاب مرکزی قرار دارند که برای درمان و پیشگیری از بیماریهای سیستم عصبی و بیماریهای مرتبط با مغز تجویز میشوند.
وقتی در گزارشهای دارو و درمانی کشور ایتالیا گشت میزنیم، متوجه میشویم که قرص سرماخوردگی بیشترین دارویی بوده که مردم این کشور خریدهاند. اسم این داروی پرطرفدار تاکی پیرینیاست و عملکرد آن شبیه به استامینوفن است: تسکین دهنده بدن دردهای سرماخوردگی و تب بر. در مرتبه بعدی نفازولین قرار دارد. نفازولین همان دارویی است که برای سوزش، خارش و تحریک شدن چشم استفاده میشود. آلرژی مصرف این دارو را در این کشور اروپایی بسیار افزایش داده.
در انگلیس داروی آتورواستاتین در راس نسخههای تجویزی پزشکان و بیماران قرار دارد. دارویی که بالاتر گفتیم برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی در افراد در معرض خطر بالا و درمان سطوح غیرطبیعی چربی استفاده میشود. درد معده در انگلیسیها باعث شده که اُمپرازول دومین داروی تجویزی آنها باشد. برای ریفلاس و زخم معده از این دارو استفاده میشود.
در سوئد بیشترین داروی تجویز شده آنتی-هیپرتانسیو است که برای کاهش فشار خون مصرف میشود. مسکنهای ضد درد در رتبه دوم قرار دارند.
داروی تنظیم هورمونها که کم کاری تیروئید را درمان میکند در کانادا بیشتر از داروهای دیگر تجویز شده.