تتلو از ندامت تا نجات

تتلو، خواننده جنجالی پس از محکومیت به اعدام به اتهام سبالنبی با ماده ۴۷۷ شانس نجات یافته است
هفت صبح| تتلو اعدام می شود؟ این سوالی است که از خیلی وقت قبل در میان هواداران امیرحسین مقصودلو ملقب به تتلو در جریان است. حالا از روز گذشته با انتشار خبر شکسته شدن حکم اعدام او با اعمال ماده 477 قانون مجازات اسلامی، بار دیگر برای هواداران تتلو این پرسش ایجاد شده که این ماده قانونی چطور میتواند به حیات دوباره این خواننده کمک کند.
تتلو کیست؟
تتلو نام شناخته شدهای در میان دوستداران موسیقی پاپ است که فعالیتهای او در صنعت موسیقی با حواشی خیلی زیادی همراه بوده است.از رابطهاش با یک هنرپیشه خانم مشهور گرفته تا زمزمههایی در مورد اتهام تجاوز؛ همه و همه حاشیههای جدانشدنی از این خواننده مشهور بودند.او زمان انتخابات ریاستجمهوری آیتالله رئیسی از طرفداران او بود اما چند سال قبل به کشور ترکیه مهاجرت کرده بود و بعد از خارج شدن از کشور، اقدامات نامتعارف زیادی از او در شبکههای اجتماعی دیده میشد.
گذشته از ظاهر عجیب و غریبی که برای خود ساخته و تتوهای رنگی که بدنش را با آن پلمب کرده بود، ادبیات صحبتهای او نیز سخیف و توهینآمیز بود.تا اینکه دو سال قبل تتلو با شکایت کنسولگری ایران در استانبول، توسط پلیس ترکیه بازداشت شد.این خواننده متهم بود که به اعضا و کارکنان کنسولگری ایران در استانبول فحاشی کرده است.
علت بازداشت تتلو در ترکیه
تتلو به دلیل تشنجی که در کنسولگری ایران در ترکیه ایجاد کرده بود، از سوی پلیس ترکیه به بازداشتگاه منتقل شد.او پاسپورت جدیدی دریافت کرده بود اما با پاسپورت پانچ شده و قدیمی خود به فرودگاه رفته و خواستار بازگشت به کشور بود که این موضوع نشان میداد، او نه برای بازگشت به ایران، بلکه برای حاشیهسازی و جذب بیشتر فالوئر و به تبع آن گرفتن تبلیغات دست به این کار زده است.این در حالی بود که مقصودلو در آن روزها بخش اعظم دارایی خود را در یک کلاهبرداری از دست داده و تلاش او برای گرفتن آگهی چند برابر شده بود.
از سوی دیگر شنیدهها حکایت از آن داشت که تتلو پاسپورت خود را برای سفر به آمریکا و اقامت در این کشور به کنسولگری آمریکا در استانبول تحویل داده است.وقتی تتلو بازداشت شد، خیلیها گمان میکردند به دلیل نداشتن شاکی خصوصی احتمالا او خیلی زود آزاد میشود اما ماجرا به همین سادگیها نبود و تتلو پس از برگزاری دادگاه به کمپ مهاجران توزلا منتقل شد .سپس با توجه به اعلان قرمز پلیس اینترپل، پلیس ترکیه تتلو را تحویل ایران داد و او با دستور قضایی بازداشت شد.
اتهاماتی که عنوان شده بود؛ از جمله تولید و انتشار آثار مستهجن و مبتذل، دایر کردن سایت شرطبندی، ترغیب، تطمیع یا تهدید افراد برای دستیابی به محتویات مستهجن یا تسهیل آن؛ تحریک و ترغیب افراد به ارتکاب جرایم منافی عفت و انحرافات جنسی را میتوان از جمله اتهامات امیرحسین مقصودلو برشمرد. اما زمانی که گمان میرفت آبها از آسیاب افتاده و حتی شایعه آزادی تتلو با قرار وثیقه نیز مطرح شده بود، قوه قضائیه خبر آزادی او با وثیقه را تکذیب کرد و بار دیگر موضوع پرونده تتلو جدیتر شد.
تتلو پای میز محاکمه
محاکمه تتلو در دادگاه انقلاب در دو جلسه انجام شد.او در دفاع از خودش گفت:« بابت همه اشتباهاتم عذرخواهی میکنم.به تحریک یک بازیگر زن برای اغتشاشات خواندم اما گرداننده سایت شرطبندی نبودم. صاحبان سایت شرطبندی مشخص هستند. من فقط تبلیغش را میکردم.در آن زمان برای بنده اعلان پلیس اینترپل صادر شده بود و دستگیرم کردند. پس از دستگیری در ترکیه با کمک گردانندگان اصلی سایت شرطبندی و قمار آزاد شدم و برایم ویلایی خریداری کردند.»
او در ادامه گفت: «در اغتشاشات سال ۱۴۰۱ در آن بازه یکی از بازیگران زن کشور که اکنون ساکن ترکیه است، من را تحریک کرد تا آهنگی درست کنم. البته بعدها متوجه اشتباهم شدم و این آهنگ را پاک کردم.بابت همه اشتباهاتم عذرخواهی میکنم.»زمانی که آخرین جلسه رسیدگی به اتهامات امیرحسین مقصودلو ملقب به «تتلو» به ریاست قاضی افشاری در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی برگزار شد، تتلو در دفاع از خود گفت:«قصدم ترویج مواد مخدر نبود، میخواستم برای کسانی که آلوده به مشروبات الکی و مواد مخدر هستند جایگزین گیاهی معرفی کنم تا ضرر کمتری داشته باشد که این اشتباه بوده و اشتباهم را میپذیرم.
قطعا اشتباهاتی داشتم و خیلی از رفتارهای من اشتباه بوده است. به خاطر اشتباهاتی که داشتم معذرتخواهی میکنم.من آموزش مناسبی ندیدم و اشتباه کردم.»قضات دادگاه بعد از مشورت رای پرونده را صادر کردند.براین اساس امیرحسین مقصودلو معروف به تتلو در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران پس از بررسی و تحقیقات نهایی، بابت تشویق مردم به فساد و فحشا به تحمل ۱۰ سال حبس تعزیری، از بابت دعوت مردم به قمار به ۲ سال حبس تعزیری و از بابت فعالیت تبلیغی مغایر و مخل شرع مقدس اسلام به تحمل ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
اعدام به خاطر سبالنبی
بعد از صدور 10 سال حبس برای تتلو در خبری آمده بود که تتلو به سبالنبی نیز محکوم شده و او از بابت اتهام توهین به مقدسات نیز به۳ سال حبس محکوم شده است.اما درست زمانی که هواداران تتلو گمان میکردند مجازات او در حد همین 10 سال حبس است، زمستان سال قبل صدور حکم اعدام برای تتلو به اتهام سبالنبی خبرساز شد و این خبر شاید بیش از پیش نام تتلو را سر زبانها انداخت.
تتلو به اتهام سبالنبی در دادگاه کیفری استان تهران پای میز محاکمه رفت.او متهم بود در فیلمهایی که از خود پخش کرده و ترانههایی که خوانده، به ائمه توهین کرده است.این متهم اوایل سال 1403 محاکمه شده و به پنج سال حبس محکوم شد. دادستان به رأی صادره اعتراض کرد و پرونده به دیوانعالی کشور ارسال شد. مطابق رأی دیوان اعتراض دادستان پذیرفته شده و دلایل از نظر دیوانعالی کشور در خصوص سبالنبی کامل ذکر و رأی پنج سال حبس نقض شده است.
پرونده برای محاکمه مجدد متهم به شعبه ۶ دادگاه کیفری استان تهران فرستاده شده است. تتلو پیشتر در دادگاه انقلاب به تشویق به فساد و فحشا نیز محاکمه و به ۱۰ سال حبس محکوم شده بود که این حکم مورد تایید قرار گرفته است.قضات شعبه ششم دادگاه کیفری یک استان تهران پس از محاکمه تتلو به اتهام سبالنبی او را به اعدام محکوم کردند.
تتلو سابقه داشت؟
آتنا اصلانی دختر هفت سالهای بود که ۲۹ خرداد ۹۶ در شهرستان پارسآباد مغان ربوده شد و پس از تجاوز به قتل رسید. قاتلش هم ۲۹ شهریور همان سال اعدام شد.تتلو آن زمان در اینستاگرامش نوشت: «این ماجراها گناه پدر و مادر و بدحجابى هست. حجاب مهمه حتى واسه بچه کوچیک. والله این بچه اگه حجاب داشت چشم بد دنبالش نمیافتاد.»پدر آتنا هم بعد این صحبتها از او شکایت کرد. تتلو در این پرونده بهدلیل نشر اکاذیب به تحمل ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال حبس تعزیری و پرداخت ۴ میلیون تومان جزای نقدی محکوم شده بود.
تتلو قطعا اعدام نمیشود
این گمانهزنی نه به خاطر کارزار مردم است و نه به خاطر کریخوانی تتلو در دادگاه رسانه که قبلا گفته بود:« من هوادار دارم، نمیتوانید کاری کنید!»
بررسی علمی از منظر حقوقی نشان میدهد که در طول تاریخ 40 ساله بعد از انقلاب و تدوین قانون مجازات اسلامی اجرای حکم اعدام به اتهام سبالنبی بسیار نادر بوده است که ندرت این اجرا دو دلیل دارد. یک دلیل آن اعتقادات مسلمان و پایبندی به مقدسات است که سبب میشود اساسا چنین جرمی کمتر انجام شود و دلیل دوم شرایطی که قانونگذار برای اجرای این حکم وضع کرده است.
این شرایط برای همه متهمان نیز یکسان است و فرقی نمیکند که این متهم تتلو باشد با چند میلیون هوادار یا یک فرد عادی! طبیعتا در اجرای احکام کارزارها و تصمیم برای تجمع هم اثری ندارد.حالا این روزها که تب طرفداری از تتلو حتی از سوی ورزشکاران و هنرمندان نیز داغ است و صحبت از ازدواج او در زندان به میان آمده است، شاید خیلیها گمان کنند که تعویق افتادن یا شکستن حکم به دلیل این هیاهوی رسانهای است اما حقیقت این است که هیچ کدام اینها چندان تاثیری در تصمیم قضایی ندارد.
محمدرضا زمانی علویجه قاضی جنایی سابق و وکیل پایه یک دادگستری درباره اتهام سب النبی به خبرنگار هفت صبح اینطور توضیح می دهد: «سبالنبی به عنوان یک جرم در قانون مجازات اسلامی، مورد لحاظ قرار گرفته و کسی که مرتکب این جرم شود، ساب النبی نامیده می شود. سب به معنی دشنام و اهانت است و سب النبی به این معنی است که کسی به چهارده معصوم علیهمالسلام، اهانت، توهین یا فحاشی کند. چنین شخصی صرفنظر از ابعاد شرعی موضوع، مرتکب جرم سب النبی شده و طبق قانون، مجازات وی اعدام است.»
"زمانی علویجه" در ادامه در مورد شرایط اثبات وقوع این جرم می گوید: « برای اجرای مجازات اعدام، باید بر قضات رسیدگی کننده روشن و اثبات شود که جرم ارتکابی عمداً و با توجه و اراده صورت گرفته است. اراده داشتن متهم به این معنی است که او در حالت مستی یا در حالتی که خواب به او غلبه کرده، یا تحت فشار و اجبار و اکراه یا هر شرایط دیگری که اراده را زایل کرده، نباشد. اگر فعلی که از متهم سر می زند با اراده و میل خودش باشد، در چنین صورتی وی از نظر قانون، مستوجب اعدام است. همچنین متوجه بودن او نیز از شرایط اثبات جرم است. متوجه بودن یعنی با قصد و عمد به منظور توهین، این کار را انجام داده باشد و بداند که دارد اهانت می کند.»
با توجه به اینکه از روز گذشته صحبت از شکسته شدن حکم تتلو با اعمال ماده ۴۷۷ نیز خبرساز شده است، در باره جزئیات این ماده قانونی نیز از محمدرضا زمانی علویجه سوال پرسیدیم و ایشان توضیح داد: «در واقع این ماده قانونی، پیش بینی یک رسیدگی فوق العاده است. وقتی فرد محکوم شده ادعا کند که رای صادر شده خلاف بیّن شرع است می تواند تقاضای اعمال ماده ۴۷۷ یعنی رسیدگی مجدد کند.
این ماده قانونی برای آراء قطعی قابل اجراست و در صورتی که ادعای متهم درست تشخیص داده شود، حتی در صورتی که دیوانعالی کشور رای را تائید کرده باشد، رسیدگی مجدد در شعبه هم عرض انجام می شود. تائید ادعای متهم نیاز به طی روال قانونی است و بعد از بررسی از سوی مشاورین قضایی و قضات مشاور، به رئیس قوه قضائیه ارجاع داده شده و ایشان در مورد شمول یا عدم شمول ماده قانونی مذکور تصمیم گیری می کند.»
یکی دیگر از موارد مطرح شده برای شکسته شدن حکم تتلو اعمال ماده ۴۷۴ قانون آیین دادرسی کیفری است که زمانی در این مورد نیز می گوید: «این ماده قانونی در واقع درخواست اعاده دادرسی از سوی متهم است که محدود به وجود هفت مورد پیشبینی شده در قانون است.
بدین توضیح که در صورت وجود یکی از موارد مذکور در ماده ۴۷۴ ، اعاده دادرسی قابل اعمال است. به عنوان مثال یکی از این هفت مورد این است که ارتکاب جرم مورد نظر فقط توسط یک نفر قابلیت انجام داشته باشد اما چند نفر بخاطر آن مجرم شناخته شده باشند مثل اینکه فردی از طریق شلیک فقط یک گلوله، به قتل رسیده باشد.
شلیک یک گلوله فقط از یک اسلحه و توسط یک فرد قابل انجام است بنابراین اگر در چنین قتلی، بعنوان مثال دو نفر مجرم شناخته شوند، این مورد از موارد اعاده دادرسی است، اما در مورد سب النبی فقط یکی از این هفت مورد مصداق دارد و آن هم این است که دلیل جدید در پرونده ظاهر شود یا واقعه جدیدی حادث شود که بیگناهی متهم را اثبات کند مثلا ثابت شود که متهم به جنون مبتلا بوده و مسئولیت کیفری نداشته است.»
فخرالدین جعفرزاده دکترای حقوق جزا و جرمشناسی، قاضی سابق جنایی و وکیل پایه یک دادگستری نیز به خبرنگار هفتصبح گفت:«شهادت شهود و علم قاضی دو طریق مهم برای اثبات جرم سبالنبی است که در این میان علم قاضی ادله مهمی است.قاضی با استناد به مستندات پرونده میتواند به این علم برسد که جرم سبالنبی اتفاق افتاده یا نیفتاده.»