اروپا خواستار مذاکره با ایران است، اما حمله آمریکا کار را سخت کرده است

مقامهای اروپایی با وجود آنکه همچنان مذاکره را تنها راه برای برنامه هستهای ایران میدانند، بیم آن دارند که حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی، فضای دیپلماتیک را بهطور کامل تخریب کرده باشد.
رسانه آمریکایی در مقالهای با اشاره به حملات ایالات متحده به تاسیسات هستهای ایران، گزارش داد اروپا نگران است که این حملات موجب تخریب مسیر دیپلماسی شده باشد.
به گزارش واشنگتنپست، ارزیابی اولیه مقامهای اروپایی نشان میدهد حملات اخیر ایالات متحده نتوانسته برنامه هستهای را بهطور کامل نابود کند، اما نگرانی اصلی اروپاییها این است که شاید آنچه در این میان نابود شده، فرصت دستیابی به یک توافق هستهای جدید با ایران باشد.
به گفته این روزنامه، مقامهای اروپایی همچنان اذعان دارند تنها راه برای نظارت و محدودسازی فعالیتهای هستهای ایران، مذاکره است. اما حملات رژیم صهیونیستی و آمریکا ممکن است انگیزه ایران برای دستیابی به بازدارندگی هستهای را افزایش داده باشد.
واشنگتنپست مینویسد که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در اظهاراتی متناقض، ابتدا گفت هیچ پیشنهادی به ایران نداده و حتی با مقامات تهران صحبت هم نمیکند، چون بهزعم او تأسیسات هستهای ایران «بهکلی نابود شدهاند». اما پیش از آن، از احتمال آغاز مذاکرات در روزهای آتی سخن گفته بود.
به گفته سه مقام اروپایی که نامشان فاش نشده، این حملات احتمالاً فضای تهران را بهگونهای تغییر داده که ایرانیها اکنون برنامه بازدارندگی را تنها ابزار مؤثر میدانند.
با این حال، اروپاییها تلاش میکنند از وضعیت فعلی برای گشودن دریچهای بهسوی گفتوگو استفاده کنند؛ هرچند خود اذعان دارند که بازگرداندن ۲ طرف به میز مذاکره، بهویژه برای توافقی جامع مشابه برجام، بسیار دشوار خواهد بود.
مقامهای اروپایی به خوبی میدانند که ترامپ گاهی موضع خود را بهسرعت تغییر میدهد. اما حتی اگر او تصمیم به آغاز مذاکرات با ایران بگیرد، ممکن است بدون حضور اروپا، بهطور یکجانبه این مسیر را طی کند.
از سوی دیگر، اروپا نمیتواند به ایران تضمین دهد که ایالات متحده یا رژیم صهیونیستی در آینده دست به اقدام نظامی نخواهند زد. این مسئله، بهویژه پس از آنکه ترامپ با دورویی حرفهای خود را نقض و به تاسیسات هستهای ایران حمله کرد، موجب بدبینی بیشتر تهران شده است.
«عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران نیز در گفتوگویی با شبکه «سیبیاس» تأکید کرد که بازگشت سریع به مذاکرات ممکن نیست و تهران برای ازسرگیری دیپلماسی، نیاز به زمان و تضمین عدم حمله مجدد دارد.
واشنگتنپست یادآور میشود که ارزیابیهای اولیه اروپا از خسارات وارده به تأسیسات فردو، نطنز و اصفهان حاکی از آسیب جدی هستند، اما برنامه هستهای ایران بهطور کامل نابود نشده است. گمانههایی نیز درباره انتقال ذخایر اورانیوم غنیشده قبل از حملات مطرح شده است.
مقامهای اروپایی از ایران خواستهاند که از پیمان عدم اشاعه تسلیحات هستهای (انپیتی) خارج نشود و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را ادامه دهد. با این حال، جمهوری اسلامی ایران اخیراً قانونی برای تعلیق همکاری با آژانس به تصویب رسانده که نگرانیهای اروپا را تشدید کرده است.
واشنگتنپست تأکید میکند که مواضع ۲ طرف همچنان فاصله زیادی دارند. دولت ترامپ خواستار توقف کامل غنیسازی است، درحالیکه ایران چنین شرطی را غیرقابل قبول میداند و تأکید دارد که حق غنیسازی برای مصارف غیرنظامی را طبق معاهدات بینالمللی محفوظ میداند. همچنین، تهران میگوید که توان دفاعی خود - از جمله برنامه موشکی - را قابل مذاکره نمیداند.