فامیلبازی به سبک آمریکایی
نگاهی به آخرین انتصابات ترامپ و عفو پسر جو بایدن
هفت صبح| رانتخواری، فامیلبازی، حکومت آقازادهها یا حکومت دامادها؛ عباراتی است که یحتمل شما را به یاد کشورهایی میاندازد که رابطهای با توسعه و دموکراسی ندارند. در نگاه اول به نظر میرسد آنچه مرور کردیم، خصائل خجالتآور کشورهای خاورمیانه باشد اما باید بگوییم به هر کجا بنگری، آسمان همین رنگ است. تفاوتی ندارد در کجای جهان زندگی میکنید و چه دولت و کدام حکومتی قدرت را در دستانش دارد؛ در تمام کشورهای جهان معضل ویژهخواری و تقسیم غنایم با آقازادهها و اقوام نسبی و سببی سران حکومت وجود دارد.
اگر تاریخ آمریکا و رفت و آمد دولتهای مختلف را با نگاهی جزئینگرانه و دقیق بررسی کنیم، درمییابیم که از رئیسجمهورهای آمریکا گرفته تا وزیران و معاونان و حتی افرادی با پایینترین ردههای مدیریتی و اجرایی، همواره از اعضای خانواده و بستگانشان در مشاغل و پستهای کلیدی استفاده کردهاند. در بسیاری از این حاتمبخشیها نیز اصول اولیه و حتی ظاهر امر نیز حفظ نمیشود و در همین دولت جو بایدن، سارا راسل، رئیس دفتر بایدن و همچنین تعدادی از مشاوران ارشد او، مشاغل مهمی را به فرزندان خود سپردند در حالی که هیچکدام از آنها نه مدرک دانشگاهی داشتند و نه سن آنها بیش از ۲۰ بود.
مثال واضحتر برای شرح این ماجرا نقش و مقام جرد کوشنر، داماد دونالد ترامپ در دولت قبل است. یکی از افراد دیگری که در درطول ۲ دهه گذشته از نعمات آقازادگی به طور فراوانی بهرهمند شده هانتر بایدن، پسر جو بایدن است. جو بایدن با شروع دولتش به مردم قول داد که این سنت در دولت او ریشهکن شود و زیردستان نیز از استفاده از فرزندانشان در مشاغل مهم دولتی اجتناب کنند.
امروز که تنها ۳۸ روز از عمر دولت او باقیمانده است، میتوان گفت او چندان هم به گفته خود وفادار نمانده و در حال حاضر بسیاری از اعضای خانواده و بستگان افراد نزدیک به او مشاغل مهم و تاثیرگذاری در دولتش دارند. برای مثال ۵ فرزند مشاوران ارشد و معاونان او در کاخ سفید مشاغل مهم و حساسی دارند. دختر و دو پسر استیو ریچتی، مشاور ارشد بایدن هر سه در کاخ سفید مشغول به کارند در حالی که دختر و پسر او به تازگی کالج خود را به پایان رساندهاند و در حال حاضر دانشجوی سال اولی محسوب میشوند.
همچنین همسر ران کلین، رئیس کارکنان کاخ سفید و خواهر جین ساکی، سخنگوی سابق کاخ سفید نیز در هفته گذشته به مشاغل رده بالایی در کاخ سفید منصوب شدند. این در حالی است که اندرو بیتس، معاون مطبوعاتی بایدن در پاسخ به انتقادات مطرح شده در مصاحبهای عنوان کرد «آقای رئیسجمهور با وسواس و حساسیت ویژهای افراد را برای مشاغل انتخاب میکند و برای این کار تنها یک قانون دارد؛ شایسته سالاری و شایسته سالاری و فقط شایسته سالاری.»
حالا خبری منتشر شده که این سلسله را تکمیل کرد. جو بایدن در ماه پایانی حضورش در کاخ سفید، هانتر بایدن، تنها پسرش در قید حیاتش را که در دو پرونده فدرال مجرم شناخته شده بود و پرونده قضایی مر و پیمانی داشت، بدون قید و شرط عفو کرد. لازم به ذکر است که بایدن پیشتر بارها تاکید کرده بود که این کار را نخواهد کرد و قضاوت در مورد اعمال گسترش با نظام قضایی آمریکاست.
اما این پایان ماجرا نیست و خالی از لطف نیست که سری هم به محدوده رقیب بزنیم. دونالد ترامپی که به بدبینی و شک مشهور بود و هست، اعتماد عجیب و بیحد و حصری به دامادش، جرد کوشنر داشت و این سبب شد کوشنر را با اختیار تام مامور به حل مسائل و بحرانهایی کند که در حد و قواره او نبود و از قضا ترامپ از همین مواضع ضربه خورد. برای مثال میتوان به مسئله صلح فلسطینیان و رژیم اسرائیل اشاره کرد.
«معامله قرن» ابداع مضحکی بود که کوشنر از جعبه شعبدهبازی خودش بیرون کشید و زمانی که از سراسر جهان صدای انتقاد به معامله قرن به گوش رسید کوشنر با غرور و فخری مثالزدنی گفت «من بیخود و بیجهت و یکشبه به این طرح نرسیدم و این طرح بینظیر حاصل ساعتها کار مطالعاتی من است و آن را پس از مطالعه ۲۰ جلد کتاب طراحی کردم!». در قدم بعدی ترامپ اشتباهی را مرتکب شد که هیچ راهی برای بازگشت و جبران آن باقی نمانده بود و در روزهای انتخابات گریبان او را گرفت.
ترامپ در روزهای آغازین ورود کرونا به مرزهای آمریکا با صدور فرمانی کوشنر را به عنوان فرمانده عملیات مدیریت بحران کرونا برگزید، تصمیمی که با اوج گرفتن کرونا در آمریکا و رسیدن این کشور به صدر آمار ابتلا و مرگ در جهان ملغی شد اما راهی و جایی برای جبران آن باقی نمانده بود. در وهله آخر شایع شدن اخباری مبنی بر سودجویی مالی کوشنر و پدر ساختمانسازش با بهرهگیری از رانت اطلاعاتی تیر خلاص را شلیک کرد و افکار عمومی را نسبت به این معضل حساس کرد.
حالا خبر رسیده که ترامپ با صدور حکمی چارلز کوشنر، پدر جرد و پدر شوهر ایوانکا را به عنوان سفیر آمریکا در فرانسه برگزیده است. این انتصاب افکار عمومی آمریکا را حساس کرد به ویژه اینکه پیشتر چارلز کوشنر با «ژن خوب» خواندن نوههایش، مورد نوازش مردم آمریکا در فضای مجازی قرار گرفته بود.
حکایت انتصابات عجیب و جنجالی ترامپ به اینجا ختم نشد و در خبری دیگر اعلام شد که مسعد بولس، پدر شوهر دختر دیگرش، تیفانی ترامپ را به عنوان نماینده خود در امور خاورمیانه برگزیده است. جالب است بدانید، تیفانی هم مانند همین خبر، محصول یک جنجال و رسوایی بزرگ در زندگی دونالد ترامپ است. ایوانا، همسر اول ترامپ در زمستان سال ۱۹۹۰ برای اسکی به پیست آسپن میرود و آنجا دونالد ترامپ و مارلا میپلز را با هم میبیند و به او میگوید «هی خانم، با شوهر من چه کار داری؟» و پس از طرح این پرسش، مشاجرهای میان این ۲ زن شکل میگیرد.
مارلا برای جبران توهینهای ایوانا، کار را به روزنامهها میکشد و اعتراف میکند مدتی است که مخفیانه با دونالد ترامپ رابطه صمیمی و عاشقانه دارد. این رسوایی بزرگ به طلاق ایوانا و دونالد ترامپ منجر شد و یک سال پس از طلاق ایوانا و ترامپ، تیفانی به دنیا آمد. تیفانی چندی پیش با یک پسر لبنانی از یک خانواده ثروتمند به نام مایکل بلوس ازدواج کرد. مسعد، پدر مایکل، یک تاجر میلیاردر و فردی پر نفوذ در لبنان و برخی کشورهای آفریقایی است.
دونالد ترامپ روز یکشنبه در شبکه اجتماعی تروت سوشال، متعلق به خود، نوشت: «مسعد وکیل برجسته و مدیری بسیار محترم در دنیای تجارت است که در عرصه بینالمللی تجربه گستردهای دارد. او حامی دیرینه ارزشهای جمهوریخواهانه و محافظهکارانه است و در کارزار انتخاباتی من برای ایجاد ائتلافهای جدید با جامعه عربآمریکایی نقش اساسی داشت.»
بولس در نقش جدیدی که برایش تعریف شده، قرار است با چهرههایی از دولت ترامپ کار کند که حامیان سرسخت اسرائیلاند؛ استیو ویتکاف که بهعنوان فرستاده ویژه آمریکا در منطقه منصوب شده و مایک هاکبی، گزینه ترامپ برای سفارت ایالات متحده در اسرائیل.