کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۷۴۱۱۱
تاریخ خبر:

سلطنت طلا‌ بر امورات جهان | طغیان فلز زرد ادامه دارد و دنیا‌ به‌کام طلابازهاست

سلطنت طلا‌ بر امورات جهان | طغیان فلز زرد ادامه دارد و دنیا‌ به‌کام طلابازهاست

بازار طلا در ایران چطور تحت تاثیر نرخ جهانی طلا قرار می‌گیرد؟

هفت صبح| دیروز اول هفته میلادی بود و چشم‌های زیادی به نرخ‌های جهانی دوخته شد تا ببینند جهش سنگینی که طلا آخر هفته گذشته داشت باز هم تکرار می‌‌شود یا اینکه بازار جهانی طلا دست‌کم اندکی عقب‌نشینی خواهد کرد؟ در نهایت هم پیش‌بینی کسانی که می‌گفتند بازار سر فرونشستن ندارد درست از آب درآمد و قیمت انس طلا با کمی افزایش بالاتر از ۲۸۱۹ دلار ایستاد.

 

کسانی که این پیش‌بینی را می‌کردند می‌گویند که جهش نرخ جهانی طلا ناشی از جنگ ارزی است که نشانه‌های شروع آن با حرف‌ها و تصمیمات ترامپ دیده شد و با اقدام متقابل کانادا و مکزیک و احتمالا چین اوج خواهد گرفت یعنی آنچه به نظر می‌رسد این است که این تازه اول دعواست پس چرا باید طلا عقب نشینی کند؟ این گروه عقیده دارند که هرچه ناامنی تجارت یا زنجیره توزیع در جهان بیشتر شود بانک‌های مرکزی بیشتری به سمت خرید کلان طلا خواهند رفت و سرمایه گذاران بیشتری سهم طلا را از سبدشان بیشتر خواهند کرد پس وضعیت طلا صعودی باقی خواهد ماند.

 

در مقابل هم عده‌ای می‌گویند که جهان در این جنگ تجاری باقی نمی‌ماند و این دعوا ادامه دار نخواهد بود پس احتمالا کسانی که در حال حاضر در حال خرید طلا هستند آن را در قله می‌خرند و دیر و زود ضرر خواهند کرد اما همه اینها به ایران چه ارتباطی پیدا می‌کند و بازار طلا در ایران چطور تحت تاثیر نرخ جهانی طلا قرار می‌گیرد؟

 

تحت تاثیر همه چیز

اول از همه بیایید با چند مفهوم کلیدی آشنا شویم. انس طلا که در بازارهای جهانی با نماد OZ شناخته می‌شود، واحد استاندارد اندازه‌گیری وزن طلاست که معادل 31.1035 گرم طلا با خلوص 99.99 درصد (عیار 24) است یعنی بیشترین خلوص و بالاترین عیار. بامزه اینکه غیر از این واحد استاندارد چند مدل انس دیگر هم داریم مثلا انس طلای معمولی که حدود ۲۸ گرم است و عمدتا در آمریکا استفاده می‌شود یا انس متریک چینی که ۵۰ گرم است و انس متریک هلندی که معادل ۱۰۰ گرم محسوب می‌شود.

 

انس طلای ماریا ترازا هم از آن انس‌های معروف است که حدود ۲۸ گرم است و در صنعت جواهر جهانی استفاده می‌شود اما همانطور که گفتیم وقتی کسی به طور معمول می‌گوید «انس طلای جهانی» منظورش همان انس استاندارد است که اول معرفی کردیم. حالا این انس جهانی چطور در فرمول قیمت گذاری طلای داخل ایران محاسبه می‌شود؟ 

 

اول از همه اینکه به طور سنتی رابطه قیمت انس جهانی و قیمت طلا در ایران از معاملات انجمن بازار شمش لندن (LBMA) و COMEX نیویورک تأثیر می‌گیرد. در مرحله اول نرخ معامله انس طلای این بازارها به مثقال تبدیل می‌شود و تفاوت عیار هم محاسبه می‌شود. این محاسبات پیچیده به دلیل تفاوت عیار طلای جهانی (24) با عیار رایج در ایران (18) ضروری است.

 

بعد از این کار نرخ به دست آمده به هزینه‌های داخلی مانند حمل و نقل و مالیات و... اضافه می‌شود که به رقم به دست آمده مظنه گفته می‌شود نه قیمت. رقم نهایی که طلا در بازار ایران فروخته می‌شود لزوما با مظنه یکی نیست عرضه و تقاضا هم تاثیر خیلی زیادی روی رقم نهایی می‌گذارد. به همین دلیل به تفاوت رقمی که از فرمول بیرون می‌آید و رقمی که در بازار فروخته می‌شود می‌گویند حباب قیمتی که معمولا در ایران حباب کوچکی هم نیست.

 

اصلا همین حباب و عوامل شکل گیری آن کاری می‌کنند که نرخ طلا در ایران همراه با افزایش انس جهانی بالا برود اما لزوما با کاهش آن پایین نیاید. چون به هر حال افزایش نرخ انس جهانی یکی از پایه‌های فرمول محاسبه نرخ طلا را بالا می‌برد اما اگر نرخ جهانی پایین بیاید اما عوامل بزرگ کننده حباب سر جای خودشان باشند، با کاهش این فاکتور در فرمول محاسبه، نرخ نهایی پایین نخواهد آمد و آن کاهش ناشی از انس جهانی را حباب پر خواهد کرد.

 

پس تا اینجا فهمیدیم که اولین نتیجه‌ای که افزایش نرخ طلای جهانی روی بازار داخلی دارد افزایش مستقیم نرخ طلا است، افزایشی که به دلیل عوامل حباب ساز در ایران، به راحتی عقب نشینی نمی‌کند.

 

طلا بی‌اعتنا به دلار

نکته‌ای که باید به آن توجه کنید اهمیت نرخ دلار در این معادله است، تا جایی که عده‌ای می‌گویند نرخ طلا و به ویژه سکه طلا در ایران بیشتر از اینکه از بازارهای جهانی تاثیر بگیرد از نرخ دلار تاثیر می‌پذیرد. نرخ دلار به دو شکل روی بازار طلا در ایران تاثیر می‌گذارد یکی از طریق حضور در فرمول محاسبه و تبدیل نرخ طلای جهانی به پول ایران و دوم از طریق تاثیری که حباب دلار روی حباب طلا و سکه می‌گذارد.

 

البته عده‌ای اعتقاد دارند که اینها از هم تاثیر نمی‌گیرند بلکه همگی از یک چیز تاثیر می‌گیرند و آن تورم است اما گروه دیگری از کارشناسان روی تاثیر این بازارها روی همدیگر هم تاکید می‌کنند. جالب اما اینکه وقتی نرخ جهانی طلا صعود سنگینی را تجربه می‌کند بازار طلا تا اندازه‌ای راهش را از دلار جدا می‌کند اتفاقی که همین دیروز افتاد و با وجود کاهش اندک نرخ دلار (حدود ۰.۲ درصد) شاهد کاهش نرخ طلا و سکه نبودیم. این یعنی بازارها در ایران به نفع صعودی شدن از همه چیز تاثیر می‌گیرند اما برای کاهشی شدن مقاومت می‌کنند. برای همین است که خیلی‌ها می‌گویند فعلا همه چیز به نفع طلا است.

 

کدخبر: ۵۷۴۱۱۱
تاریخ خبر:
ارسال نظر