چهار خبر اقتصادی و راهنمای نترسیدن از آنها
لطفاً نیشتان را ببندید چون دیر یا زود شیطان حتماً زیر پای شما هم مینشیند
هفت صبح| ما خبرنگارها هم بالاخره آدمیم و گاهی شیطان توی جلدمان فرو میرود. البته شیوه کارش متفاوت است و معمولاً با غم نان سراغمان میآید. وسوسهمان میکند که برای دریافت کلیک بیشتر هر چیزی را تیتر کنیم و بهخاطر مخاطب بیشتر کلمات و عبارتهای جنجالی را در تیترمان بگنجانیم. قصد ندارم به شخص خاصی اشاره کنم یا بگویم بیشتر چه کسانی از این ناحیه گول شیطان رجیم را میخورند. لطفاً نیشتان را ببندید چون دیریازود شیطان حتماً زیر پای شما هم مینشیند تا آن موقع مفتخرم درباره چهار خبر اقتصادی پرسروصدای این روزها حقایقی را به سمع و نظرتان برسانم.
1- شوک به متقاضیان وام ازدواج. یک سایت خبری این تیتر اغواکننده را در پیشانی صفحه اول خود نشانده است و در ادامه همچنین بدون ترس از روز قیامت پیاز داغ ماجرا را تا جا داشته زیاد کردهاند. خدا از سر تقصیراتشان بگذرد؛ وقتی متن را میخوانی متوجه میشوی قصد داشتهاند بگویند مبلغ وام ازدواج 1404 افزایش پیدا نمیکند و این مسئله برای زوجهای جوان خسارتی است جبرانناپذیر. غصه نخورید! اصل قضیه را خودم برایتان تعریف میکنم.
چند سالی است که دولت موقع تقدیم لایحه بودجه بند مربوط به وام ازدواج را دستنخورده باقی میگذارد. چرا؟ چون معمولا در جریان رسیدگی به لایحه بودجه نمایندگان مجلس سفتوسخت پیگر مسئله وام ازدواج میشوند و تا حرفشان را به کرسی ننشانند، دست بردار نیستند. خدمت عروس و دامادهای عزیز عرض کنم که وام ازدواج سال 1404، قطعا بیشتر از 300 میلیون تومان امسال خواهد بود. زمان اعلام نتیجه قطعی بهمن و اسفند امسال است. وقتی همه داریم برای شروع سال جدید برنامهریزی میکنیم. شخصا حدس میزنم حدود 30 درصد روی عدد امسال بگذارند و وام ازدواج 1404، حدودا به 380 میلیون تومان برسد.
2-قیمت بنزین سوپر وارداتی به محل شعبدهبازی دوستان و همکارانم در روزهای گذشته تبدیل شد. چندتا سایت هرکاری از دستشان برآمد انجام دادند اما گل سرسبد ماجرا، یک خبرگزاری رسمی بود. تیتر زد یک باک بنزین چهار میلیون تومان و خبر را به سمت خلأ رها کرد. بقیه هم رندانه دنبال کار را گرفتهاند. یکی رفته قیمت بنزین فوب خلیج فارس را حساب کرده و دیگری درآورده یک گالن بنزین در آمریکا چقدر قیمت دارد. چندتای دیگر قیمت دلار را در عدد به دست آمده ضرب کردهاند. دلار بازار آزاد مبنای محاسبات دستهای و دلار نیما مبنای حسابوکتاب گروهی دیگر بوده.
با این تفاسیر عددهای هولناکی استخراج کردهاند که یک باک بنزین چهار میلیون تومان پیشش شوخی است. نه آقا! از این خبرها نیست. دوستی که به عنوان منبع خبر مورد استناد قرار گرفته و از قولش نوشتهاند قیمت تمام شده بنزین سوپر وارداتی 80 هزار تومان است، خودش هیچکاره محسوب میشود و حرفش سند نیست. مشتری بنزین سوپر وارداتی قطعا آنهایی هستند که سوار ماشینهای آنچنانی میشوند و تا الان گاهی مجبور بودهاند توی باک ماشین خود اکتان و مکمل سوخت اضافه کنند. این گروه از خدایشان است بنزین سوپر وارداتی بزنند و دیگر مجبور نباشند بابت مکمل 350 هزار تومانی، قاچاقی در جایگاههای سوخت دو میلیون پول بدهند اما عدد چهار میلیون و پنج میلیون برای یک باک قطعا شوخی است. درباره عدد 80 هزار تومان بهعنوان قیمت بنزین سوپر وارداتی هم اغراق میکنند.
3-واردات آیفون پس از کشوقوسهای فراوان آزاد شد. از هفته گذشته مردم در پایان سفرهای خارجی خود مجاز هستند اسناد و مدارک مربوط به واردات یک دستگاه آیفون را تحویل گمرک دهند و سپس با پیگیری مراحل مربوطه آن را رجیستر کنند. همان روز اول یک عده از خدا بیخبر، با انتشار گسترده موضوع تعرفه 96 درصدی، شیرینی واردات آیفون را کوفتمان کردند. خوشمزهبازی هم که ته ندارد و بلافاصله از ترس اینکه باید پول دو گوشی آیفون بدهیم و یک گوشی را با خود به خانه ببریم به خود لرزیدیم.
خدا جای حق نشسته و خیلی زود مشخص شد از این خبرها نیست. پس تعرفه واردات تجاری به 15 درصد و تعرفه واردات مسافری به 30 درصد کاهش پیدا کرد. حتی در این مورد آخر هم حقیقت ماجرا را برایمان درست و حسابی تعریف نکردهاند. برای همین حق میدهم با دیدن تعرفه دو برابری شیوه مسافری چند نفری ناسزا بگویند. تعرفه واردات مسافری آیفون دو برابر است اما در نهایت باعث میشود قیمت تمام شده iPhone 16 برای کسی که سفر رفته و یادگاری آیفون خریده 63 میلیون تومان باشد. قیمت همین آیفون در صورت خرید از واردکننده رسمی، با گارانتی شرکتی حدود 59 میلیون و 400 هزار تومان تخمین زده میشود.
4-خاموشی برنامهریزی شده برق را گردن مشترکان معمولی بخت برگشته انداختهاند. دیدم مسئولی گفته اگر ما بچههای خوبی باشیم و فقط 10 درصد در مصرف برق صرفهجویی کنیم، از شر خاموشی خلاص میشویم. متاسفانه دوستان در بازی رسانهای هماهنگ عمل نمیکنند؛
مسئول دیگری گفته برای حل مشکل ناترازی برق به میزان 20 هزار مگاوات، چیزی حدود 10 میلیارد دلار بودجه نیازمندیم. این عدد شاید زیاد نباشد اما نباید رویش حساب باز کرد چون دولت تقریبا همین مقدار پول را در بودجه سال آینده کسر دارد. پس فعلا روی همان صرفهجویی حساب باز کنید!