کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۹۴۸۲۲
تاریخ خبر:
زاکانی در پاسخ به پرسش هفت صبح: دنبال شفافیت هستیم، نه پنهان‌کاری

روز داغ آقای شهردار| زمین‌خواری ۲۰۰ هکتاری یک شرکت خودروساز

روز داغ آقای شهردار|  زمین‌خواری 200 هکتاری یک شرکت خودروساز

افشای زمین‌خواری خودروساز، هتل ولنجک، فروش برند شهروند، نمایشگاه تهران، خواهرخواندگی، فساد و ایمنی در نشست پرحاشیه علیرضا زاکانی

هفت صبح، سیمین برادران|  نشست خبری دیروز علیرضا زاکانی، شهردار تهران، در حالی برگزار شد که ساختمان تاریخی بلدیه پس از احیا، برای نخستین‌بار میزبان خبرنگاران بود. اما فضای این نشست، بیشتر شبیه مرور یک فصل پرفرازونشیب از سریال مدیریت شهری بود؛ جایی که زاکانی از زمین‌خواری یک شرکت خودروسازی تا سرنوشت خواهرخواندگی تهران و لس‌آنجلس، از جنجال هتل ولنجک تا پرونده پرحاشیه انتقال نمایشگاه‌ها به شهر آفتاب و از بحران ساختمان‌های ناایمن تا لغو اختیار شهرداری بر حریم پایتخت سخن گفت. گزارش پیش‌رو، مروری است بر مهم‌ترین محورهای این نشست خبرساز.

 

‌زمین‌ خواری 200 هکتاری یک شرکت خودروساز

در نشست روز گذشته شهردار تهران، علیرضا زاکانی درباره یکی از نگرانی‌های جدی مدیریت شهری هشدار داد: «گسترش زمین‌خواری در حریم پایتخت.» او ابتدا درباره وضعیت ساخت‌وسازهای غیرمجاز در حریم تهران گفت: «خانم وزیر گفته بودند تهران تنها شهری‌ست که حریم ندارد!»

 

زاکانی توضیح داد که در سال ۱۴۰۲ با ابلاغ لایحه‌ای از سوی استاندار وقت، وظیفه حفاظت از حریم به شهرداری سپرده شد. در همان مسیر، با صرف هزینه‌های سنگین و استفاده از ابزارهایی مثل پهپاد و عکس‌برداری ماهواره‌ای، روند پایش در ۱۱ منطقه تهران آغاز شد و حتی «حریم‌بان» هم برای آن‌ها مستقر شد. اما حالا با لغو آن ابلاغیه توسط وزارت کشور، برخی شهرستان‌های اطراف تهران دوباره به جان زمین‌ها افتاده‌اند! شهردار تهران از یک مورد خاص هم رونمایی کرد: «یکی از شرکت‌های معروف خودروسازی، ۲۰۰ هکتار زمین کشاورزی را در اطراف تهران حصار کشیده. ما به قوه قضائیه، وزارت کشور و استانداری نامه زدیم. این روند کمک به زمین‌خواری‌ست و اجازه نمی‌دهیم تهران گرفتار نسخه‌های دیگری از مرتضی‌گرد شود.»

 

هتل ولنجک؛ قانونی اما پرحاشیه

در ادامه، زاکانی به سرنوشت جنجالی هتل ولنجک که پیش از این عنوان شده بود ساخت این هتل غیرقانونی است، هم پرداخت. او تأکید کرد که زمین این هتل بر اساس مجوز رسمی کمیسیون ماده ۵ به همین کاربری اختصاص یافته و تمام ایرادهایی که تا امروز به آن وارد شده، در جلسات تخصصی رد شده‌اند. زاکانی با طعنه گفت: «نمی‌خواهیم با نگاه‌های ژورنالیستی شهر را اداره کنیم!» و خاطرنشان کرد که وزارت میراث فرهنگی نیز از ساخت این پروژه حمایت می‌کند.

 

گزارش غلط وزارت راه و شهرسازی درباره پایتخت

اختلاف شهرداری تهران با وزارت راه یکی از سوال‌های خبرنگاران در این نشست بود. شهردار تهران از جزئیات جلسه دولت گفت و اینکه وزارت راه و شهرسازی گزارشی ناقص به دولت ارائه کرده و پزشکیان از وی خواسته تا این گزارش کامل شود. زاکانی جزئیات این جلسه را اینگونه تعریف می‌کند:«گزارشی از وزارت راه و شهرسازی در این جلسه در خصوص پایتخت ارائه شد.

 

در این گزارش در مورد شهر تهران و شهرستان‌های استان تهران و استان البرز جمع‌بندی کرده بودند اما فراموش کردند که پایتخت را جدا از اطراف ببینند و آمارها همگی منوط به جمعیت 18 میلیونی تهران و شهرهای همجوار و استان البرز بود. سال گذشته تهران ۰.۷ درصد افزایش جمعیت داشت و این در حالی بود که برخی شهرهای اطراف نزدیک به ۱۰ درصد افزایش جمعیت داشتند.

 

استان تهران بی‌ضابطه رشد پیدا می‌کند اما رشد جمعیت در شهر تهران کاهش پیدا کرده است و جمعیت‌پذیری در حال محدود شدن است و علت این بود که در گذشته می‌گفتند باید شهر را گران کنید و افراد باید هزینه زندگی در پایتخت را بپردازند. به دنبال آن شهرهای دیگر نیز گران شدند و کسی هم از تهران نرفت.»

 

نمایشگاه تهران باید تخریب شود

ترافیک در قلب تهران در زمان برگزاری نمایشگاه‌های پرمخاطب از دیگر دغدغه‌هایی بود که در رابطه با آن بحث و گفت‌وگو صورت گرفت. بحث رای کمیسیون ماده 100 برای قلع و قمع نمایشگاه تهران یکی از سوالات داغ نشست روز گذشته بود اما شهردار تهران معتقد است که شهرداری نمی‌تواند هر رای ماده 100 را عملیاتی کند: «در کلانشهر تهران، بیشترین رأی صادره از سوی این کمیسیون، حکم قلع و قمع است؛ در حالی که در سایر شهرها، اغلب این تخلفات با جریمه حل‌وفصل می‌شود.

 

تخلفات شهری مجموعه نمایشگاه تهران نیز مشمول بررسی‌های ماده ۱۰۰ است و باید تخلیه و منتقل شود. در همین رابطه وزیر صنعت حمایت‌های زیادی انجام دادند و قرار شد کارگروه مشترکی ایجاد شود تا با تکمیل شهرآفتاب انتقال نمایشگاه‌ها را سرعت ببخشیم با این حال بناست نمایشگاه‌هایی در مقیاس محلی در مرکز تهران برگزار شود.»  زاکانی اجرای حکم تخریب نمایشگاه تهران را نشدنی دانست چرا که قلع و قمع برخی ساختمان‌ها تبعاتی دارد. او تأکید کرد که در کلانشهر تهران بیشترین رأی کمیسیون ماده ۱۰۰ قلع و قمع است و برای دیگر شهرها جریمه است؛ این یعنی موضع‌مان مشخص است.

 

فساد در فروش برند شهروند

زاکانی در ادامه نشست خبری خود در پاسخ به سوالی در مورد مبارزه با فساد در شهرداری تهران با بیان اینکه ما فساد را سه دسته کردیم، گفت: یک نمونه از فساد به واسطه بهره‌برداری نادرست بود که بر سر شهر کلاه رفته بود و یک دسته از فسادها دلال بازی و کارسازی بود که در حال خوردن امکانات شهر بودند و دسته سوم نیز خرده فسادها بود.

 

وی با بیان اینکه برخورد با دسته اول را در دستور کار خود قرار دادیم و در سال ۱۴۰۲، ۴۶ همت امکانات به شهر برگشت و موفقیت جدی در این بخش داشتیم، ادامه داد: به عنوان نمونه برند «شهروند» که ۶۰۰ میلیارد تومان بود را به قیمت۳ میلیارد تومان به فروش رسانده بودند؛ اما با پیگیری مدیریت شهری ششم، شهروند به شهر برگشت و در وهله دوم با افرادی که مفسده می‌کردند با قاطعیت برخورد کردیم.»

 

شهردار تهران با تأکید بر اینکه کار اساسی در این حوزه کم کردن ارتباط با ارباب رجوع بود که در قالب سامانه شهریار که به زودی افتتاح می‌شود، اساسا ارتباطات با شهروندان را به حداقل می‌رساند، اظهار کرد: «در این شرایط ارتباطات سیستمی تخلفات حداقل می‌شود و در بخش سوم که رشوه گرفتن بود با اقداماتی جلوی این مهم را گرفتیم که علاوه بر ارتقای درآمدها وآگاهی‌های فردی، نظارت و برخورد نیز انجام شد و در برنامه داریم تا شهروندان خرده رشوه‌گیران را نیز معرفی کنند.»

 

جریمه ۸ هزار میلیاردی علاءالدین

عدم ایمنی خیلی از ساختمان‌های تهران موضوع بحث دیگری بود که خبرنگاران آن را از شهردار تهران پیگیری کردند. ساختمان‌هایی که زنگ خطر ایمنی پایتخت را به صدا درآورده‌اند. شهردار تهران اعلام کرد تاکنون ۱۲۹ ساختمان ناایمن از سوی سازمان آتش‌نشانی شناسایی شده و بررسی‌ها تنها به این حوزه محدود نبوده است. 

 

با همکاری هشت دستگاه، تاکنون بیش از ۵۰۰۰ ساختمان بالای شش طبقه مورد رصد قرار گرفته و اطلاعات دقیق ساختمان‌های نیازمند ایمن‌سازی و نوسازی به دست آمده است. او به یکی از ساختمان‌های پرحاشیه تهران پرداخت. ساختمانی که رئیس شورای شهر هم پیش از آن بارها از او نام برده و عنوان کرده که ساختمان علاالدین برای شهر پرخطر است اما هنوز ایمن نشده است.

 

شهردار تهران نیز در همین باره توضیح داد: «در مورد این ساختمان اعلامی، بحث‌نما، بحث ایمنی داخلی و تخلفات شهری مطرح است که آخرین پیگیری‌ها نشان داد بالغ بر ۸ همت برای این ساختمان فیش عوارض در راستای عدم تامین پارکینگ صادر شده است و مالک باید تمکین کند. در مورد نما هم مالک در حال بازسازی و ایجاد نمای جدید است و در مورد استحکام بنا نیز باید بگویم که رفت و آمد و شرایط استقرار واحدها زیاد است که باید این موضوع پیگیری شود. مالک مکلف به ساخت پارکینگ است که زمانبندی تعیین خواهد شد؛ وگرنه اگر پارکینگ نسازد جرایمش بالاتر است.»

 

مزارع تولید برق؛ از برنامه‌های شهرداری

شهرداری تهران یک گام بزرگ دیگر در مسیر برقی‌سازی برداشت؛ علیرضا زاکانی اعلام کرد که با همکاری وزارت نفت، قرارداد برقی‌سازی ۲۰ هزار موتور کار امضا شده است. به گفته شهردار، تهران در خط مقدم تحول انرژی پاک قرار دارد و حالا علاوه بر توسعه موتورها، به سراغ اتوبوس‌ها، ساختمان‌ها و حتی تولید برق مستقل رفته است.

 

زاکانی گفت: «لایحه‌ای در شورای شهر به تصویب رسیده که به ساختمان‌های سبز که برق تولید می‌کنند، مشوق‌های ویژه تعلق می‌گیرد. اداره کل محیط زیست شهرداری مسئول توسعه برق پاک شده و حتی در فکر راه‌اندازی مزارع برق هم هستیم.» او با اشاره به خطوط اتوبوسرانی نیز خبر داد که برق برخی از خطوط از طریق پنل‌های خورشیدی تأمین می‌شود و شهرداری به سمت خودکفایی در مصرف انرژی پیش می‌رود.

 

گردش مالی ۵ هزار میلیاردی مافیای زباله 

شهردار تهران از ابعاد مالی پنهان زباله‌گردی در پایتخت پرده برداشت: «این بازار ۴ تا ۵ هزار میلیارد تومان گردش مالی دارد و همین رقم باعث شده مافیا دست از سر آن برندارد.» به گفته زاکانی، حدود ۸۵ درصد از زباله‌گردهای تهران از اتباع خارجی هستند. او تأکید کرد: «ما با بهزیستی همکاری خوبی در مورد ساماندهی کودکان کار داشتیم و حالا نوبت زباله‌گردهاست. با پیمانکاران هر منطقه وارد گفت‌وگو شدیم و سازمان پسماند نیز مسئول مستقیم این موضوع است. با دستگاه قضا هم هماهنگی کامل داریم و این‌بار با جدیت جلو می‌رویم.»

 

خواهرخواندگی به شرط  برادری!

علیرضا زاکانی در نشست خبری‌اش به موضوع خواهرخواندگی شهر تهران با برخی شهرهای آمریکا اشاره کرد و گفت: «ما با اصل خواهرخواندگی مشکلی نداریم؛ اما آمریکا برادری‌اش را ثابت نمی‌کند.» شهردار تهران رفتارهای متناقض دولت آمریکا را مانعی برای همکاری‌های بین‌المللی دانست و با طعنه افزود: «آمریکا علاقه خاصی به تحمیل‌گری دارد. تا وقتی این نگاه وجود دارد، نمی‌توان روی همکاری حساب کرد. توصیه می‌کنم شهردار لس‌آنجلس به رئیس‌جمهورشان فشار بیاورد تا رویکردش را تغییر دهد و زمینه تعامل فراهم شود.»

 

رقابت انتخاباتی را از شهر دور نگه دارید

در حالی که این روزها زمزمه‌هایی از تنش میان شهردار تهران و برخی اعضای شورای شهر به گوش می‌رسد، علیرضا زاکانی در نشست خبری اخیرش تلاش کرد تا هم خط قرمزها را روشن کند و هم دعوت به آرامش دهد. او گفت: «ما از ابتدا مسیر خودمان را بر پایه همکاری و مشارکت با شورا بنا گذاشتیم. اعضای شورا دوستان و همکاران ما هستند، نهاد بالادستی‌اند و ما هم منتخب آن‌ها هستیم.»

 

اما بلافاصله افزود: «برخی دوستان نگاه‌هایی دارند که فراتر از اختیاراتشان است. مثلاً یکی از اعضا به من گفت از حالا تا روز انتخابات با هم رقابت داریم!» زاکانی این رویکرد را برای شهر خطرناک توصیف کرد و هشدار داد که ورود معادلات انتخاباتی به مدیریت امروز پایتخت، «خطایی بزرگ» است. او تأکید کرد که شهرداری تمایل دارد همه نیروها بر مدار تعامل حرکت کنند و انتخابات را وارد مسیر اداره شهر نکنند.

 

شهردار تهران: سامانه شفافیت ما  به‌روز است

زاکانی‌خبر داد: راه‌اندازی سامانه‌«شهریار» برای شفافیت‌کامل قراردادها

در هفته‌های گذشته، سامانه شفافیت شهرداری تهران بار دیگر به سوژه داغ تذکرهای اعضای شورای شهر تبدیل شده؛ جایی که برخی از اعضا از «غیرفعال بودن»، «ناقص بودن اطلاعات» و حتی «ترک فعل» در به‌روزرسانی این سامانه سخن گفته‌اند.

 

احمد صادقی، رئیس کمیته شفافیت شورا، از عدم انتشار اطلاعات قراردادهای زیرمجموعه‌ها، نبود شفافیت در پرونده‌های باغات و ناقص بودن شناسنامه اراضی مشجر گلایه کرده. ناصر امانی، دیگر عضو شورا، هم گفته شهرداری باید طبق مصوبه تعارض منافع، حقوق کارکنان، سفرهای خارجی و کمک‌های دریافتی را به‌صورت برخط منتشر کند؛ اتفاقی که هنوز نیفتاده است. حتی مهدی عباسی، رئیس کمیسیون معماری، این کم‌کاری را صراحتاً «ترک فعل» خوانده است.

 

پاسخ زاکانی به هفت صبح: سامانه ما به‌روز است

اما شهردار تهران نظر دیگری دارد. علیرضا زاکانی در پاسخ به خبرنگار هفت صبح می‌گوید: «ما اساساً به دنبال شفافیت هستیم و سامانه‌مان به‌روز است. مثلاً مصوبات کمیسیون ماده ۵ را عصر همان روز بارگذاری می‌کنیم. همه چیز مشخص است.»

 

او در ادامه توضیح داد: «در حوزه قراردادها هم اطلاعات کامل بارگذاری می‌شود. حتی در بخش شهرسازی هم همه چیز در معرض دید عموم قرار دارد.» زاکانی همچنین از راه‌اندازی سامانه‌ای جدید با عنوان «شهریار» خبر داد که قرار است یک پله بالاتر از شفافیت عمل کند: «در این سامانه، تمام قراردادها از جمله قراردادهای حوزه شهرسازی به صورت کامل و از صفر تا صد قابل مشاهده خواهد بود.»

 

کدخبر: ۵۹۴۸۲۲
تاریخ خبر:
ارسال نظر