اگر زن راضی به طلاق نباشد چه میشود؟
روایت رای یک پرونده طلاق
هفت صبح| این هفته رایئی از یک پرونده طلاق را برایتان روایت خواهیم کرد:
۱۲ آذر ۱۳۹۸ آقایی به نام «ع» دادخواستی به دادگاه میدهد تا دادگاه، گواهی عدمامکان سازش را جهت اجرای صیغه طلاق صادر کند؛ چون او با همسرش خانم «س» سازش ندارد. هر دوی این افراد برای این کار وکیل استخدام میکنند.
۲۴ آذر، جلسهای برای رسیدگی به این خواسته برگزار میشود. وکلای دو طرف حاضرند و خانم هم حضور دارد. وکیل مرد یا همان خواهان میگوید ما طلاق میخواهیم و وکیل خوانده یا همان خانم گفته طلاق نمیخواهیم و اگر مرد اصرار به طلاق دارد، حق و حقوق موکل را بدهد. دادگاه قرار صادر میکند که موضوع در داوری بررسی شود.
داوران، نظریه کتبی میدهند که نتوانستند سازشی بین این دو ایجاد کنند.
جلسه بعدی دادرسی در ۲۲ دی ۹۸ برگزار میشود. خانم گفته که مهریه را دریافت کردم و جهیزیه را هم پس گرفتم و فرزندی هم نداریم. آقا هم یک اتومبیل پژو مدل ۸۸ داشته که بهخاطر شرط تنصیف دارایی توافق کرده که به میزان نصف بهای آن پول به خانمش بدهد. به ازای اجرتالمثل ده سال زندگی مشترک هم ۲۰ میلیون تومان تعیین شد و موردتوافق قرار گرفت. در مورد نفقه هم، خانم در جلسه رسیدگی میگوید که معوقاتی وجود ندارد.
در نهایت دادگاه گواهی عدمامکان سازش را صادر کرد.
بااینحال، خانم در مهلت تجدیدنظرخواهی نسبت به این رای اعتراض میکند. دادگاه تجدیدنظر در مهرماه سال ۱۳۹۹ یعنی تقریبا یک سال بعد تشکیل میشود و اعتراض خانم را غیرموجه میداند ولی ضمنا اعلام میکند در مورد نصف قیمت اتومبیل باید قیمت روز اجرای طلاق مورد نظر قرار گیرد.
خانم باز هم در روز ۳۰مهرماه نسبت به این رای، به دیوانعالی کشور، فرجامخواهی میکند. دلیل چیست؟ نخست اینکه، من به طلاق راضی نیستم و دوم اینکه، من نفقه خود را نگرفتهام.
دیوانعالی کشور، فرجامخواهی این خانم را نپذیرفته است و آن را در روز ۱۴ فروردین ۱۴۰۰ تایید کرده است.
چرا؟ در مورد اینکه خانم گفته من راضی به طلاق نیستم، دیوان رای داده که متقاضی طلاق آقا بوده و مطابق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی و قاعده فقهی او اختیار دارد هروقت که بخواهد همسرش را طلاق دهد و مخالفت و عدم رضایت همسر، در اینخصوص موثر نیست.
در مورد نفقه معوق هم دیوان گفته: در اجرای ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ در دادنامه بدوی راجع به کلیه حقوققانونی استحقاقی زوجه تعیینتکلیف بهعمل آمده و اعتراض فرجامخواه راجع به نفقه معوقه هم چون در مراحل دادرسی هیچ ادعایی نسبت به آن به عمل نیامده تا تعیین تکلیف نسبت به آن ضرورت قانونی داشته باشد، لذا اعتراض فرجامخواه نسبت به نفقه معوقه در این مرحله از دادرسی قابلیت توجه و رسیدگی را نداشته و چنانچه زوجه در خصوص مورد ادعایی داشته باشد، میتواند جداگانه با اقامه دعوی در مرجع صالح قضایی و اثبات حقانیت خود نسبت به استیفای آن اقدام نماید.
بنابراین به نظر دیوانعالی کشور، رای مطابق موازینشرعی و مقرراتقانونی اصدار یافته و اعتراض فرجامخواه در حدی نیست که خدشهای بر آن وارد و موجبات نقض دادنامه را فراهم سازد و چون از حیث رعایت اصول و قواعد دادرسی، ایراد موثری بر دادنامه مرقوم مترتب نیست؛ ضمن رد فرجامخواهی رای را تایید میکند.
نکات رای:
پیش از ازدواج بدانید که مرد، به صورت مطلق، حق طلاق دارد و هر وقت که بخواهد، میتواند همسر خود را طلاق دهد ولی زن، حق طلاق ندارد؛ هرچندکه میتواند با اضافه کردن شروطی به عقد، این حق را به وکالت از مرد داشته باشد یا در موارد محدود و مشخصی، طبق قانون و به حکم قاضی از همسر خود جدا شود.
در جلسه رسیدگی به دادخواست گواهی عدم سازش یا همان جلسه حکم طلاق خود، مراقب حرفها و امضاهای خود باشید. درصورتیکه درمورد موضوعی اختلاف دارید، آن را در دادگاه اعلام کنید تا درمورد آن رسیدگی شود؛ در غیراینصورت ممکن است حقوق شما تضییع شود.