استرالیا مهاجرستیز میشود؟
درباره یک طرح جدید که از ورود ایرانیان حتی به عنوان مسافر جلوگیری میکند
در صورتی که طرح جدید مهاجرتی دولت استرالیا در مجلس سنا به تصویب برسد، مردم پنج کشور از جمله ایران دیگر حتی به عنوان مسافر هم نمیتوانند به استرالیا وارد شوند. یک هفتهای میشود که با انتشار این خبر، نگرانی شهروندان و پناهندگان ایرانی در استرالیا چندین برابر شده و چندین کمپین برای مخالفت و فشار آوردن به دولت برای لغو این طرح راهاندازی شده است. ایرانیهایی که شهروند استرالیا هستند نگرانند دیگر نتوانند دوستان و خانواده خود را ملاقات کنند و پناهندگان و افرادی که ویزای موقت دارند نگرانند که برای همیشه از استرالیا بیرون شوند. سر و کله این لایحه از کجا و چرا پیدا شده و در صورت تصویب آن چه افرادی بیشتر تحت تاثیر قرار میگیرند؟
اگر یادتان باشد در سال 2017، دونالد ترامپ شهروندان چندین کشور از جمله ایران را از ورود به آمریکا منع کرد؛ حالا کارشناسان و احزاب اپوزیسیون استرالیا طرح جدید مهاجرتی دولت را به افرمان منع مسافرتی ترامپب تشبیه میکنند. ماجرا از این قرار است که دولت استرالیا قصد دارد با تصویب این قانون هم به پناهندگانی که درخواستشان رد شده و از بازگشت به کشورشان امتناع میکنند فشار بیاورد، و هم اهرمی برای فشار آوردن به آن کشورها در دست داشته باشد. این لایحه پیشنهاد میدهد افرادی که شهروند استرالیا نیستند و برای ترک این کشور با دولت همکاری نمیکنند، تحت تعقیب کیفری قرار بگیرند. این مسئله شامل امتناع از حضور در مصاحبه و یا ارائه مدارک مورد نیاز به دولت استرالیا هم میشود. مثلا درخواست یک ایرانی برای پناهندگی در استرالیا رد شده اما به هر دلیلی از بازگشت به ایران خودداری میکند. در این صورت این فرد ممکن است بین یک تا پنج سال به زندان فرستاده شود و مجبور به پرداخت جریمهای تا 93هزار دلار شود. حالا این لایحه چطور ممکن است منجر به ممنوعیت سفر برای شهروندان برخی کشورها شود؟ دلیلی که دولت استرالیا برای پیشنهاد این قانون ارائه داده، مجبور کردن دولت ایران و چهار کشور دیگر به پذیرش شهروندانشان است که درخواست اقامت دائمشان در استرالیا رد شده. کسانی که با ویزای مسافرتی یا دانشجویی آمدهاند و بعد از مدتی تقاضای پناهندگی کردهاند و کیس پناهندگیشان رد شده، اما دولت آنها از پذیرششان سر باز میزند. در صورتی که دولتهای پنج کشور ایران، عراق، روسیه، جنوب سودان و زیمباوه از پذیرش اتباع خود خودداری کنند، مشمول ممنوعیتهای مسافرتی موثر شده و برای مسافرانی که از این کشورها قصد سفر به استرالیا را دارند، ویزا صادر نمیشود. ایران از جمله کشورهایی است که اتباع خود را بدون رضایتشان از کشور دیگری بازنمیگرداند.
پای یک ایرانی در میان است
با وجود اینکه در سالهای اخیر با روی کار آمدن و قدرت گرفتن احزاب دست راستی در اروپا، تصویب قوانین ضد مهاجرتی بیشتر شده، این مسئله درباره استرالیا صدق نمیکند. این قانون را حزب کارگر پیشنهاد داده است نه حزب لیبرال یا راستهای افراطی مهاجر ستیز. حزب کارگر بزرگترین حزب چپ گرای این کشور است و قدیمیترین و قدرتمندترین حزب حال حاضر استرالیا به حساب میآید. حالا چه موضوعی باعث شده تا این حزب چنین قانونی را به مجلس سنا تسلیم کند؟ این لایحه در واکنش به پرونده شکایت مردی ایرانی در دیوان عالی استرالیا مطرح شده است که از او تحت عنوان ASF17 نام برده میشود. این مرد ادعا میکند که به خاطر گرایشات جنسی متفاوتش در صورت بازگردانده شدن به ایران جانش در خطر است. او از دیدار با مقامات جمهوری اسلامی ایران برای دریافت مدارک مسافرتی و بازگشت به ایران امتناع کرده و در دیوان عالی استرالیا نسبت به حکم خود شکایت کرده است. حالا در صورتی که این مرد ایرانی در دادگاه برنده شود، صدها زندانی مهاجر غیرقانونی دیگر هم میتوانند از زندانهای استرالیا آزاد شوند. در بین این زندانیان اتباع کشورهای دیگری هستند که هر جرمی از جمه قتل، تجاوز و دزدی انجام دادهاند و کشورشان از پذیرفتن آنها امتناع میکند. روزنامه گاردین تعداد این بازداشتیها که در صورت رای به نفع شاکی پرونده آزاد میشوند را بیش از ۱۷۰ نفر اعلام کرده است. به همین علت حزب کارگر قصد دارد هر چه سریعتر این قانون را تصویب کند و از این اتفاق که مشابهاش مدتی پیش اتفاق افتاده بود جلوگیری کند.
پروندهای برای 9هزار ایرانی
یکی از دلایلی که چندین کمپین ایرانی بر علیه این لایحه تشکیل شده این است که تصویب چنین قانونی بر روی شهروندان ایرانی بیش از دیگران تاثیر میگذارد. چرا که تعداد ایرانیهای استرالیا و ایرانیهایی که سالانه به استرالیا پناهنده میشوند به طرز چشمگیری از شهروندان عراقی یا سودانی بیشتر است. آمارها نشان میدهد که تا 31 دسامبر سال گذشته 186 ایرانی در بازداشتگاههای استرالیا بودهاند در صورتی که تعداد سودانیها و عراقیها در این مورد تنها 34 و 32 نفر بوده است. همچنین طبق آمار در سال 2023، 11هزار و 480 ایرانی از استرالیا به عنوان توریست دیدن کردهاند که تعدادشان از توریستهای روس هم بیشتر بوده است. این قوانین در مرحله اول مهاجران دارای ویزای بریجینگ را هدف قرار میدهد. در حال حاضر حدود 9هزار پناهنده با این ویزا در استرالیا زندگی میکنند. ویزای بریجینگ یک ویزای موقت است که فرد اجازه میدهد تا برای مدت زمانی مشخص در استرالیا بماند.