۱۰ نکته مهم در مورد دعاوی ملکی

روزنامه هفت صبح، مهتاب سحابی / وکیل دادگستری | سوالی که این نوشته به آن میپردازد این است که چه مقدماتی برای یک دعوای ملکی لازم است؟
یک: ملک مورد دعوی الزام به تنظیم سند رسمی بایستی ملک طلق و آزاد باشد. در صورتی که شما دعوی علیه ملک در توقیف و یا در رهن بانک مطرح کنید دعوی شما رد خواهد شد مگر اینکه دعوی مطروحه به انضمام دادخواست با خواسته بدوا رفع توقیف و یا فک رهن انجام گیرد.
دو: اقامه دعوی ابطال سند رسمی که به نام دولت تنظیم شده در صورتی صحیح است که رای موات در کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری وجود نداشته باشد (منظور این است که از بین رفته باشد).
اگرچه اداره حقوقی قوه قضائیه در نظریه 426/7-29/1/84 اعلام کرده است که (اقامه دعوی ابطال سند رسمی به نام دولت ملازمه حتی با دادخواست ابطال رای موات و آگهی مربوط ندارد) لیکن اگر رای کمیسیونی که له (به نفع) دولت صادر شده است و آگهی آن، ابطال نشود، دولت با توجه به رای صادره میتواند جهت صدور سند و متعاقبا تصرفات مالکانه و اقدام مقتضی صورت دهد. بنابراین مهم است که بدوا نسبت به ابطال رای کمیسیون مربوطه و آگهی آن اقدام صورت گیرد سپس ابطال سند مطرح شود.
سه: در مورد کمیسیونهای دیگری چون کمیسیون ماده ۵۶ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و مراتع طبیعی نیز به همین منوال است و بایستی ابتدائا رای کمیسیون و آگهی مربوطه ابطال و سپس نسبت به ابطال سند دولت و اثبات مالکیت اقدام شود.
چهار: علاوه بر صلاحیت ذاتی که دعاوی حقوقی مانند الزام به تنظیم و خلع ید و ابطال سند و اعلام بطلان سند که در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی است بایستی آگاه باشیم که صلاحیت محلی نیز به محل وقوع مال بازمیگردد. به عبارت دیگر دعاوی مربوط به اموال غیر منقول در محل وقوع مال غیرمنقول مطرح میشود.
پنج: اگر شما در مورد این ملک نیاز به تامین دلیل داشته باشید تا بتوانید در دعوی خود از آن بهره ببرید طرح این دعوی در شورای حل اختلاف همان ملک صورت میگیرد و نه هر شورای حل اختلافی.
شش: دعاوی مربوط به اموال غیر منقول در صلاحیت شورای حل اختلاف نیست مگر در خصوص تخلیه و یا تامین دلیل که در شورا رسیدگی میشود.
هفت: در هر پرونده ملکی، استعلام ملک مورد دعوی، از اداره ثبت اسناد و املاک، از ملزومات رسیدگی است و نیازی نیست این موضوع در قسمت خواسته درج شود.
هشت: خواسته شما در دعوی ملکی بایستی منجز باشد و بایستی آدرس ملک به صورت دقیق درج شود.
9 : اصولا در دعاوی ملکی، قیمت منطقهای ملک، محاسبه میشود و بر این اساس بهای خواسته تعیین میشود. به موجب قانون، بهای خواسته از نظر هزینه دادرسی و امکان تجدیدنظرخواهی همان مبلغی است که در دادخواست قید شده است مگر اینکه ترتیب دیگری معین کرده باشد. ضمنا مالی و غیر مالی بودن دعوی بسیار حائز اهمیت است. دعاوی ملکی اکثریت دعاوی مالی محسوب میشوند. دعاوی غیر مالی چون دعوی رفع تصرف عدوانی -تخلیه ملک استیجاری، فسخ اجاره وغیره و دعاوی مالی چون دعوی الزام به تنظیم سند رسمی -خلع ید -الزام به اخذ پایانکار و غیره است.
10: خواهان یک دعوی باید بداند که آن دعوی را به طرفیت چه اشخاصی مطرح کند. در مورد دعاوی ملکی این موضوع زمانی اهمیت پیدا میکند که شما در مورد یک سند عادی دادخواستی را ثبت میکنید و این درحالی است که مالک رسمی را نمیشناسید و یا میشناسید لیکن هیچ حلقه اتصالی میان مالک و خویش ندارید. در این مواقع بدانید که مهمترین اقدام شما یافتن این حلقه اتصال است چرا که بسیاری از قضات معتقدند شما بایستی دلایل طرح یک دعوی را پیش از طرح آن در اختیار داشته باشید. بنابراین گریزی نیست جز فراهم کردن مدارک مربوط به تمامی خواندگان دعوی.
راه ارتباطی با وکیل:
وب سایت: mahtabsahabi.com
اینستاگرام: @vakil_sahabii
برای ورود به وبسایت مهتاب سحابی ، روی نام ایشان در اول مطلب کلیک کنید.