روزنامه هفت صبح، کیوان حسینیان| ‌هالیوود روزهای داغی را تجربه می‌کند؛ از یک طرف اکران فیلم‌های جذاب و بزرگی چون «ماموریت غیرممکن»، «باربی» و «اوپنهایمر» رونق را به سالن‌های سینما بازگردانده و از طرف دیگر اعتصاب دو صنف بزرگ فیلمنامه‌نویسان و بازیگران استودیوها را با چالشی عظیم و غیرمنتظره مواجه کرده است. مسلما با ادامه اعتصاب نه فقط روند جاری بلکه تولیدات آتی هم متوقف خواهد شد اما از سوی دیگر گردانندگان اصلی صنعت نیز حاضر به پذیرش خواسته‌ها نیستند.

رسیدیم به داغ‌ترین هفته هالیوود که مخاطبان سینما از مدت‌ها قبل انتظارش را می‌کشیدند؛ به فاصله چند روز قرار است که سه فیلم بزرگ و کنجکاوی‌برانگیز «ماموریت غیرممکن: روزشمار مرگ»، «باربی» و «اوپنهایمر» به روی پرده بروند و سینمادارها از همه خوشحال‌ترند، چرا که آمار پیش‌فروش فیلم‌ها نشان می‌دهد که چندین هزار مخاطب برای روز اول نمایش بلیت فیلم‌های گرتا گرویگ و کریستوفر نولان را با هم خریده‌اند.

تضاد این دو فیلم جذاب باعث شده که موجی از شوخی‌های اینترنتی با ایده ترکیب دو فیلم و عنوان تلفیقی «باربنهایمر» راه بیفتد! در هر صورت این هفته قسمت هفتم «ماموریت غیرممکن» طوفانی شروع کرد و بیش از 235 میلیون دلار در سطح جهان فروش داشت. به‌عبارت دیگر، فروش افتتاحیه اکشن نفسگیر تام کروز معادل چند هفته فروش بلاک‌باسترهای نه‌چندان موفقی چون «فلش» و «ایندیانا جونز 5» بوده. شروعی که در حالت عادی می‌توانست فروش نزدیک به یک میلیارد دلار را برای فیلم تضمین کند اما با وجود شروع اکران «باربی» و «اوپنهایمر» کار در ادامه سخت خواهد شد.

واکنش‌های منتقدان و تماشاگران هم نسبت به «ماموریت غیرممکن» سراسر مثبت بوده و اکثرا فیلم را بهترین عنوان در مجموعه می‌دانند، که البته این ادعا از قسمت چهارم به بعد درباره تمام «ماموریت‌های غیرممکن» تکرار شده! علاوه بر بدلکاری‌های دیوانه‌وار تام کروز، نکته قابل توجه داستان پر‌‌پیچ‌و‌خم و حضور پررنگ شخصیت‌های زن در «روزشمار مرگ» است، حالا چه در جبهه قهرمانان و چه در صف دشمنان. طوری که علاوه بر ربکا فرگوسن و ونسکا کربی که در قسمت‌های قبلی هم حضور پررنگی داشتند، بازیگران تازه‌واردی چون هیلی اَتوِل و پم کلمنتیف نیز در صحنه می‌درخشند.

همزمان با اکران «ماموریت غیرممکن»، تورهای جهانی بازیگران «باربی» و «اوپنهایمر» هم در نقاط مختلف دنیا ادامه پیدا کرده و واکنش‌های اولیه به این فیلم‌ها نیز عموما مثبت و تحسین‌برانگیز است. برای مثال خیلی‌ها می‌گویند که «اوپنهایمر» بهترین فیلم کارنامه نولان است و کیلین مورفی و رابرت داونی جونیور خیره‌کننده ظاهر شده‌اند. خود داونی جونیور هم که در حاشیه افتتاحیه فیلم در اروپا اعلام کرد «اوپنهایمر» بهترین فیلمی است که تا امروز در آن ایفای نقش کرده. اما با شروع اعتصاب سراسری انجمن بازیگران آمریکا، پرونده هیجانان و حواشی فرش قرمز هم فعلا بسته می‌شود.

بعد از دو ماه اعتصاب انجمن فیلمنامه‌نویسان آمریکا، سران استودیوها نشان دادند که فعلا قصد عقب‌نشینی ندارند و در عوض دنبال راه‌هایی برای دور زدن اعتصاب می‌گردند. نتیجه اینکه انجمن بازیگران، قوی‌ترین صنف سینمایی آمریکا، هم در حمایت از نویسندگان دست به اعتصاب زدند. این احتمالا بزرگ‌ترین بحرانی است که هالیوود در چند دهه اخیر دچارش شده و در شرایط کنونی نه‌تنها امکان ادامه تولید پروژه‌ها وجود ندارد، بلکه بازیگران در رویدادهای سینمایی مانند افتتاحیه فیلم‌ها و حتی جشنواره‌های سینمایی نیز حضور پیدا نمی‌کنند.

به‌غیر از بازیگران سرشناسی که در صف اول اعتراضات حضور پیدا کرده‌اند، جرج کلونی از وضعیت بحرانی صنعت سرگرمی انتقاد کرده و گفته که سازوکارهای مالی استودیوها باعث شده که خیلی از بازیگران و نویسندگان، نه الزاما ستارگان، برای تامین حداقل‌های زندگی روزمره خود نیز به مشکل بربخورند. حالا باید دید که این اعتصاب گسترده به کجا می‌رود و می‌تواند صنعت سینما را زیر و رو کند یا نه.

اما قبل از اینکه اعتصاب سراسری سندیکای بازیگران رسما شروع شود، جشنواره ونیز اسامی هیات داوران خود را اعلام کرد؛ ترکیبی جذاب و پرستاره شامل مارتین مک‌دونا، جین کمپیون، لورا پویتراس (مستندساز)، میا هنسن-لوو، سانتیاگو میتره و… . جالب اینجاست که در حضور سینماگران باسابقه و نامداری چون مارتین مک‌دونا و جین کمپیون، ریاست هیات داوران به دیمین شزل سپرده شده که سال‌ گذشته با «بابیلون» شکستی سنگین را تجربه کرده بود. گمانه‌زنی درباره فیلم‌های حاضر در جشنواره هم ادامه دارد و آخرین خبرها مربوط می‌شود به نمایش «قصر» ساخته جدید رومن پولانسکی که در نوع خود می‌تواند جنجالی باشد. البته باید دید که تا آن موقع وضعیت اعتصاب به کجا می‌رسد.

بخشی از اخبار جذاب هفته گذشته مربوط می‌شد به انتشار تصاویر و ویدئو از فیلم‌های آینده. اول نوبت تریلر «ناپلئون» ساخته عظیم ریدلی اسکات با نقش‌آفرینی واکین فینیکس بود. تریلری که به دلیل نماهای مسحورکننده با استقبال مواجه شد و علاوه بر یکی از فیلم‌های مهم سال، خیلی‌ها در شبکه‌های اجتماعی این‌طور درباره «ناپلئون» صحبت می‌کردند که شاید اسکات بهترین فیلمش در هزاره جدید را ساخته. در مقابل واکنش‌های منفی را هم نباید از قلم انداخت، از جمله ساخته شدن فیلم با بازیگران آمریکایی و به زبانی غیر از فرانسه که واپس‌گرایانه ارزیابی شده و البته گستره داستانی که تقریبا تمام زندگی ناپلئون را در برمی‌گیرد، باز هم برای عده‌ای نگران‌کننده و کلیشه‌ای به نظر می‌آید.

به هر حال باید تا پاییز امسال منتظر باشیم تا دومین محصول مهم اپل بعد از «قاتلان ماه بدر» هم روانه سینماها شود. دیگر تریلر پرسروصدای هفته مربوط می‌شود به «وانکا»؛ اقتباس تازه‌ای از داستان «ویلی وانکا و کارخانه شکلات‌سازی»، اثر معروف رولد دال، که این بار به سراغ سال‌های جوانی ویلی وانکا و چگونگی تاسیس کارخانه شکلات‌سازی رفته. بعد از جین وایلدر و جانی دپ حالا نوبت رسیده به تیموتی شالامی که لباس وانکا را به تن کند. احتمالا «وانکا» یکی از مدعیان جدی گیشه در کریسمس باشد.

البته خبرهای این هفته فقط مربوط به هالیوود نبود و ژاپنی‌ها هم حسابی خبرساز شدند. آخرین ساخته هایائو میازاکی استاد بزرگ انیمیشن هفته گذشته در ژاپن به روی پرده رفت، بدون هیچ‌گونه تبلیغات یا حتی پخش تیزر و تریلر. این خواسته خود میازاکی بوده تا تماشاگران هیچ پیش‌فرضی نسبت به ساخته جدیدش نداشته باشند. حتی بعد از شروع اکران هم اطلاعات زیادی از «پسر و هرون» در دست نیست اما کسانی که فیلم را دیده‌اند، در یک کلام آن را چنین توصیف می‌کنند: زیبایی محض.

به غیر از میازاکی، یکی دیگر از غول‌های سینمای ژاپن هم به‌زودی بازمی‌گردد. مشخصا داریم درباره گودزیلا صحبت می‌کنیم، اما دنبال نسخه‌های آمریکایی نگردید چون «گودزیلا 1-» را خود ژاپنی‌ها ساخته‌اند و این بار دیگر خبری از تکنیک‌های سنتی و بازیگری که لباس هیولا را به تن کند، نیست. فیلم را تاکاشی یامازاکی ساخته که نوشتن فیلمنامه و اجرای جلوه‌های ویژه را هم خودش بر عهده داشت. «گودزیلا 1-» اول نوامبر در ژاپن روی پرده خواهد رفت.

سری هم بزنیم به تلویزیون. این روزها شاهد پخش فصل جدید سریال‌های پرطرفداری چون «آنچه در سایه‌ها انجام می‌دهیم» و «بنیاد» هستیم. سریال جدید استیون سودربرگ با عنوان «دایره کامل» و ترکیبی از ستارگان سرشناس به روی آنتن رفته و واکنش‌های مثبتی را به همراه داشته. اما مهم‌ترین خبر برای اهالی تلویزیون اعلام نامزدهای جوایز امی 2023 بود.

طبق انتظار آثاری چون «جانشینی»، «آخرینِ ما»، «خرس»، «بیف»، «بهتره با ساول تماس بگیری»، «وایت لوتوس» و… پیشتاز بودند. مراسم امی اواخر تابستان برگزار می‌شود ولی باید دید که با وجود اعتصاب صنفی چه سرنوشتی پیدا می‌کند، چون طبعا بدون حضور مهمان‌ها جشن عجیب و غریبی خواهد بود.

تازه‌ترین تحولاتکاربران ویژه - فرهنگیرا اینجا بخوانید.