روزنامه هفت صبح، نگین باقری| چهل‌وپنجمین دوره مسابقه ریاضی دانشجویی کشور امسال هم برگزار شد و در آن تیم 5 نفره دانشگاه شریف با 5 مدال طلا و نقره به رتبه برتر کشور رسیدند. آنها هم رتبه اول تیمی را به خود‌ اختصاص دادند و هم به 5رتبه اول انفرادی رسیدند. کانال دانشگاه شریف نوشته که کارنامه این دانشگاه در چهل و چهار دوره قبل آن‌قدر پربار بوده که نتیجه امسال، آنقدرها هم غیرقابل پیش‌بینی به نظر نمی‌رسید. اینطور که این کانال نوشته از چهل و پنج دوره برگزار شده المپیاد ریاضی کشور (در سطح کارشناسی)، ۴۰ رتبه اول، ۳۴ رتبه دوم و ۳۰ رتبه سوم را شریفی‌ها به دست آورده‌اند.

به گزارش این کانال صنفی از دوره بیست‌وچهارم که مدال‌های رنگین بین برنده‌ها توزیع می‌کردند از ۱۳۵طلای توزیع‌شده، ۸۹تایشان را شریفی‌ها برده‌اند که برخی از آنها در زمینه کاری خود به شهرت زیادی رسیدند. به خصوص شهرت این پنج دانشجوی قدیمی از نرده‌ها و مرزهای دانشگاه فراتر رفت و ماجراهای عجیب و گاه جالبی پشت سر گذراندند که قصه هر کدام خواندنی است:

محمدعلی نجفی: دومین سالی که مسابقات ریاضی شریف برگزار می‌شد، یعنی در سال 1353 محمد علی نجفی جوانی 23 سال بود. آن سال مسابقه ریاضی دانشجویی در شیراز برگزار می‌شد که نجفی با رتبه اول از این رقابت‌ها به تهران بازگشت. او ابتدا در دانشگاه شریف مهندسی قبول شده بود ولی بعدا رشته خود را به ریاضی تغییر داد.

بعد هم کارشناسی ارشد خود در همین رشته ریاضی را از آمریکا دریافت کرد. آنجا در حال خواندن مقطع مستقیم دکتری بود که در ایران انقلاب شد. برای همین هم از تز خود دفاع کرد تا فقط با یک مدرک کارشناسی ارشد به کشور برگردد. بعد هم برای تدریس وارد دانشگاه شریف شد اما به خاطر اینکه دکتری نداشت با درجه مربی از آنجا بازنشسته شد. از آنجا به بعدش را هم که همه می‌دانند.

آغاز فعالیت سیاسی، عضویت در کارگزاران، مدیریت شهرداری تهران، نشستن بر صندلی سازمان میراث فرهنگی و دوباره برگشتن به طبقه آخر شهرداری تهران در خیابان بهشت. او سال 1396 دوباره سوگندنامه شهرداری را خواند اما یک‌سال بعد استعفا داد و سال 1398 مهم‌ترین اتفاق در زندگی او رخ داد. هفتم خرداد 1398 او اعتراف به قتل غیر عمد میترا استاد در منزل مسکونی خود در سعادت‌آباد کرد. چهار سال بعد از موافقت با عفو، او از زندان آزاد شد.

مریم میرزاخانی: مریم میرزاخانی رتبه دوم دوره بیست‌ویکم و رتبه اول دوره بیست‌ودوم را به دست آورد. اولی در دانشگاه تهران برگزار شده بود و دومی در دانشگاه شهید چمران. اولین‌بار نبود که مریم از یک مسابقه ریاضی طلا گرفت. قبل از این حرف‌ها او دو بار طلای المپیاد کشوری را وقتی سال سوم و سال چهارم دبیرستان بود گرفت.

سال اولی که در مسابقه ریاضی کشوری شرکت کرد همزمان مدال طلای جهانی را در المپیاد جهانی هنگ‌کنگ گرفته بود. سال بعد دوباره در المپیاد جهانی ریاضی این بار در کانادا شرکت کرد و باز رتبه اول جهان را به‌دست آورد. اسفند ماه سال 1376 بود که او و دیگر دانشجویان شریف با اتوبوس به دانشگاه چمران رفتند. همان مسابقاتی که در نهایت مریم و دو دانشجوی دیگر دانشگاه شریف طلا گرفتند اما به‌جز مریم و چند نفر دیگر بقیه دانشجویان در سقوط اتوبوس به دره جان خود را از دست دادند. مریم میرزاخانی سال 1396 یک سال بعد از بردن مدال فیلدز در رشته ریاضی ،‌در 40سالگی در کالیفرنیا بر اثر ابتلا به سرطان جان خود را از دست داد.

‌ایمان افتخاری: او سال 1358 در شهر گلپایگان به دنیا آمد. سپس از دانش‌آموزان دبیرستان علامه حلی بود که قبل از رسیدن به دانشگاه در دوران دبیرستان در دو المپیاد جهانی دیگر دو طلا برد. یک‌سال بعد از حادثه دره مرگ دانشجویان شریف،این دانشگاه رتبه اول را از دست داد. در عوض ایمان به رتبه دوم دوره بیست‌ودوم این رقابت رسید ولی بعد از المپیاد کشوری، مدال طلای المپیاد دانشجویی جهانی را گرفت که جبران رقابت کشوری قبل باشد.

در نهایت برای ادامه تحصیل به آمریکا رفت و در کمال تعجب در 25سالگی مدرک دکترایش را گرفت. چطور؟ او بخش زیادی از مقاطع دبیرستان را جهشی خوانده بود. ایمان ابتدا سال 1397 وارد معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سپس در سال 1400 وقتی رهبری او را به عنوان عضو حقیقی شورای‌عالی انقلاب فرهنگی انتخاب کرد رسما وارد فعالیت سیاسی شد.

امید حاتمی ورزنه: سال 1386 در مسابقات ریاضی کشوری که دانشگاه مشهد برگزار می‌شد به رتبه دوم رسید ولی حاتمی توانست در رقابت سال بعد که دانشگاه امیرکبیر میزبان آن بود به مدال طلا برسد. ضمن اینکه تیم دانشگاه شریف آن سال در المپیاد جهانی که در برزیل برگزار شده بود هم به مقام سوم رسیده بود.

در نهایت بعد از دانشگاه شریف چه اتفاقی افتاد؟ او برای دکتری در همان رشته ریاضیات از دانشگاه کمبریج انگلیس فارغ‌التحصیل شد و در مقطع پست داک مدرک خود را از پژوهشکده دانش‌های بنیادی دریافت کرد.
وبلاگ دیجی‌کالا چند سال پیش یک گفت‌وگوی جالب با امید داشت و درباره او نوشته بود که تاکنون حدود هشتاد کشور دنیا را سفر کرده. سال 1398 حاتمی یکی از سخنرانان مراسم دیدار رهبری با نخبه‌ها بود.

تینا ترکمان: سال 94 دانشگاه یزد شده بود میزبان دانشجویانی که عاشق ریاضی بودند. آن سال تینا ترکمان در آن مسابقه به رتبه سوم رسید و یک‌سال بعد که در دانشگاه علم صنعت برگزار می‌شد، به مدال طلا. اتفاقا او به تازگی از رساله دکترایش در رشته ریاضیات دانشگاه هاروارد دفاع کرده و اهمیت این موضوع این است که او دومین زن ایرانی است که در این رشته از این دانشگاه و در مقطع دکتری فارغ‌التحصیل شده.

در واقع قبل از تینا چهار ایرانی دیگر هم از این دانشگاه در مقطع دکترای ریاضی فارغ‌التحصیل شده بودند ولی اگر فقط زن‌ها را در نظر بگیریم، بعد از مریم میرزاخانی که در سال ۲۰۰۴ فارغ‌التحصیل شد، تینا ترکمان دومین ریاضیدان زن ایرانی است که از دپارتمان ریاضی محض هاروارد دکترای خود را تحت نظر کورتیس مک‌مالن - برنده جایز فیلدز- دریافت می‌کند.

اولین برنده طلا که بود؟
محمدرضا درفشه: اولین دانشجویی که در این مسابقه در دهه 50 به رتبه اول رسید حالا ریاضیدان و استاد بازنشسته این رشته است. البته او نه در دانشگاه شریف بلکه در دانشگاه تهران تحصیل می‌کرد. درفشه، یک پسر 18ساله متولد مسجد سلیمان بود که سال 1353 لیسانس ریاضی خود را از دانشگاه گرفت و برای دکتری به اروپا مهاجرت کرد. وقتی از خارج از کشور برگشت تدریس را ابتدا از دانشگاه چمران اهواز شروع کرد و در سال 1368 وارد دانشگاه تهران شد. او سال ۱۹۹۰ برنده جایزه عبدالسلام در ریاضیات شد که از سوی مرکز بین‌المللی فیزیک نظری در ایتالیا برگزار می‌شود و از اهمیت جهانی برخوردار است.

اوضاع امسال چطور بود؟
مسابقات ریاضی دانشجویی، مسابقه‌ای برای دانشجوهای کارشناسی ریاضی دانشگاه‌های ایران است که از سال ۱۳۵۲، هرساله از سوی انجمن ریاضی ایران برگزار می‌شود. امسال چهل‌وپنجمین دوره از مسابقات در دانشگاه زنجان برگزار شد. امیرمحمد قوی، علی میرزایی اناری، جواد فرخ‌‌نژاد و محمد شاه‌وردی کندری هم در این رقابت‌ها موفق شدند با کسب مدال طلا رتبه اول تا چهارم این مسابقات را به خود اختصاص دهند. همچنین نیما عمویی مبارکی با کسب مدال نقره رتبه پنجم چهل‌وپنجمین دوره مسابقات ریاضی دانشجویی ایران را از آن خود کرد. رتبه‌های بعد از دانشجوهای شریف را دانشجویان دانشگاه تهران، صنعتی امیرکبیر، خوارزمی و فردوسی مشهد به خود اختصاص داده بودند.

برای پیگیری اخبارکاربران ویژه - دانش و فناوریاینجا کلیک کنید.