روزنامه هفت صبح، رامتین لطیفی‌| هفته گذشته و طی آخرین اظهارنظر جو بایدن درباره حضور یا عدم حضورش در رقابت‌های انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴، او دوباره بر موضع پیشین خود تاکید کرد و گفت هنوز به جمع‌بندی نرسیده و مشخص نیست در این رقابت‌ها حاضر باشد یا نباشد. درباره این تعلل بایدن، تحلیل‌ها و نقطه نظرات فراوانی به چشم می‌خورد و یافت می‌شود اما در ماه‌های اخیر دو نظریه مطرح شده دارای مقبولیت بیشتری نزد تحلیلگران و کارشناسان علوم سیاسی هستند.

نظریه اول حاکی از آن است که جو بایدن در حال اتلاف وقت است تا فرصت مؤثر دیگر نامزدهای بالقوه را برای تشکیل کمپین‌ها و شرکت در انتخابات درون حزبی هدر دهد و سپس با اعلام عدم حضور خود در این دوره از رقابت‌های ریاست‌جمهوری، راه را برای حضور کامالا هریس در دور نهایی انتخابات هموار و آسان کند.

نظریه دوم که به مراتب داغ‌تر و تازه‌تر است بر رابطه میان جو بایدن و اینفلوئنسرهای سیاسی فضای مجازی آمریکا تاکید دارد و می‌گوید علت تعلل او برای حضور در انتخابات، عدم دستیابی به یک راه مشترک میان او و فعالان تاثیرگذار عرصه سیاست در شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی آمریکا تا امروز است. آکسیوس در گزارشی اختصاصی از تشکیل اتاق و کارگروه ویژه‌ای در کاخ سفید خبر می‌دهد که قرار است با صدها اینفلوئنسر سیاسی-اجتماعی ارتباط موثر برقرار کند و پس از آن بایدن به طور رسمی وارد رقابت‌ها شود.

اینفلوئنسرهای سیاسی-اجتماعی
به طور قطع با گشت‌وگذار در شبکه‌های اجتماعی، چشم‌تان به افرادی برخورده است که تعداد انبوهی دنبال‌کننده دارند و در حال تبلیغ رستوران، اماکن گردشگری، لباس و برندهای مختلف هستند. این افراد که از مقبولیت خود در فضای مجازی برای القای اطلاعات یا تبلیغات بهره می‌برند را اینفلوئنسر می‌نامند.

امروز اینفلوئنسرها به فضای سیاسی و اجتماعی نیز پا گذاشته‌اند و سعی دارند با حضور مداوم خود، مردم را با قانون و حقوق اجتماعی و سیاسی‌شان آشنا کنند و در عین حال اخبار روز را از دریچه تازه، ساده‌ و قابل فهم برای مخاطبان و دنبال‌کنندگان خود بازگو کنند و تحلیل‌های موجز و کوتاه برای اتفاقات مهم و البته مطول سیاسی ارائه دهند.

این افراد با اعتباری که نزد دنبال‌کنندگان خود دست و پا کرده‌اند، توانایی تاثیرگذاری در تقویت یا تقبیح تئوری‌ها و ایدئولوژی‌های سیاسی را دارند و همچنین می‌توانند مردم را به مشارکت یا عدم مشارکت در شئون مختلف سیاسی، تشویق و تهییج کنند. گاه اعتماد مخاطبان به اینفلوئنسرهای سیاسی-اجتماعی به حدی است که آن‌ها به طور مستقیم هیچ‌یک از صفحات چهره‌های سیاسی و رسانه‌های خبری را دنبال نمی‌کنند و تنها دریچه‌ای که آن‌ها را به دنیای فعل و انفعالات سیاسی متصل می‌کند، همین اینفلوئنسرها هستند.

به همین دلیل اینفلوئنسرهای سیاسی-اجتماعی را رهبران افکار سیاسی در عصر دیجیتال نیز نامیده‌اند و از این رو رابطه میان سیاستمداران و این افراد، یکی از ملزومات مهم برای تاثیرگذاری در آرای بخش قابل توجهی از گروه‌های سنی، به ویژه جوانان است و جو بایدن به واسطه تجربه خوش انتخابات ۲۰۲۰ با این مقوله آشناست و اهمیت آن را به خوبی درک کرده است.

برنامه بایدن است؟
نتایج آمار نشان می‌دهد که در انتخابات ۲۰۲۰ که منجر به پیروزی بایدن و شکست ترامپ شد، رای‌دهندگان جوانی که در حد فاصل سنی ۱۸ تا ۲۹ سال جای می‌گرفتند با اختلاف ۲۶ امتیازی، بایدن را به ترامپ ترجیح دادند. همین افراد در انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره و فرمانداری‌های ایالت‌های آمریکا در سال ۲۰۲۲ نیز موجب پیروزی دموکرات‌ها بر جمهوری‌خواهان با اختلاف ۲۸امتیازی شدند.

گفتنی است بدون مشارکت این افراد هیچ‌کدام از پیروزی‌هایی که به آن اشاره شد، ممکن نبود. نتیجه پیمایش‌های معتبر نشان می‌دهد که این گروه سنی بیش از هر چیزی، به آرا و پیشنهادات اینفلوئنسرهای سیاسی در فضای مجازی اعتماد کردند و به خودی خود قدرت تمییز دادن میان گزینه خوب و بد را نداشتند.

از این رو تیم استراتژی دیجیتال بایدن در حال برقراری ارتباط با تمام اینفلوئنسرهای حامی حزب دموکرات و نیز تعامل و جذب حداکثری اینفلوئنسرهای مستقل به سمت خود است تا جو حاکم بر فضای مجازی را پیش از اعلام رسمی بایدن برای حضور در انتخابات در اختیار خود بگیرد. از این رو راب فلاهرتی، رهبر تیم استراتژی دیجیتال بایدن که به عنوان دستیار رئیس‌جمهور منصوب شده است و جایگاهی هم‌ارز مدیر ارتباطات کاخ سفید و معاون مطبوعاتی رئیس‌جمهور دارد، بر روی این پروژه متمرکز شده است.

براساس گزارش‌ها، فلاهرتی ۴ نفر از برجسته‌ترین کارمندهای خود را به ارتباط و برقراری توافق همکاری با اینفلوئنسرهای مستقل در فیسبوک، اینستاگرام و یوتیوب مانند ویویان تو مامور کرده است. او همچنین کارگروهی ویژه را برای ارتباط با تیک‌تاکرهایی مانند هری سیسون به کار گرفته است. فلاهرتی برخلاف رویه مرسوم خود، در شبکه اجتماعی توئیتر به سراغ افراد مسن و شناخته شده در عرصه سیاست رفته و اعتقاد دارد فضای توئیتر و تبلیغات موثر در این شبکه اجتماعی با سایر شبکه‌ها متفاوت است.

اینفلوئنسرها در کاخ سفید
برای اولین‌بار در تاریخ، اتاقی به منظور ایجاد یک فضای توجیهی اختصاصی در کاخ سفید برای حضور اینفلوئنسرها ایجاد شده است. به علاوه قرار است امکان برقراری ارتباط تصویری و ویدئوکنفرانس میان اینفلوئنسرها و فلاهرتی نیز فراهم شود. همچنین امکان همراهی این افراد با بایدن در سفرهای رسمی نیز ممکن شده است.

در نمایشگاه خودروی دیترویت، فلاهرتی از دانیل مک که نزدیک به ۱۴میلیون دنبال‌کننده دارد دعوت کردند تا یک ویدئو با حضور بایدن بسازد. گفتنی است مک در خیابان‌ها به سراغ صاحبان خودروهای لوکس و گران‌قیمت می‌رود و از آن‌ها می‌پرسد که برای امرار معاش مشغول به چه کاری هستند. او همین سوال را از جو بایدن در حالی که عینک آفتابی خلبانی به چشم زده و پشت فرمان یک کادیلاک لیریک نشسته بود، پرسید و بایدن در جواب گفت «سعی می‌کند خودروهای برقی بیشتری در آمریکا تولید کند».

این ویدئو بیش از ۳۸میلیون بار در اینستاگرام دیده شد. به علاوه در جشن امضای لایحه ازدواج همجنس‌گرایان در کاخ سفید نیز اینفلوئنسرهایی که در عرصه عدالت جنسی و جنسیتی فعال هستند حضور داشتند و از این مراسم ویدئو تهیه کردند. حالا قرار است در سفر بعدی بایدن به دلاور که محل تولد اوست، اینفلوئنسرهای محلی او را همراهی کنند و هریک با توجه به عرصه فعالیت خود، محتوای درخور توجه تهیه کند.

به نظر می‌آید بایدن و تیم انتخاباتی او به‌رغم هیاهوی ایجاد شده حول احضار ترامپ به دادگاه و مجرم شناخته شدنش و افزایش فشارها بر او مبنی بر انصرافش از انتخابات ۲۰۲۴، همچنان او را رقیب اصلی خود می‌دانند و از آنجایی که ترامپ و هوادارانش در فضای مجازی بیش از هر چهره سیاسی دیگری در آمریکا فعال هستند، قصد دارند خود را برای رویارویی دوباره با او مجهز کنند.

تازه‌ترین تحولاتکاربران ویژه - جهانرا اینجا بخوانید.