روزنامه هفت صبح، مهسا مژدهی | یک: در آستانه خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، طالبان همه هم و غم خود را گذاشته تا کنترل بخش‌های بیشتری از این کشور را به دست بگیرد. تنها در روزهای اخیر بیش از ۸۰ ولسوالی صحنه رویارویی مسلحانه شدید میان طالبان و نیروهای دولتی بوده است، به طوری که رسانه‌های محلی از کشته شدن دست کم ۱۰۰ نفر از نیروهای طالبان و ۹۰ سرباز ارتش خبر دادند.

* دو: گروه طالبان در تازه‌ترین حمله خود در بامداد پنجشنبه دو پاسگاه پلیس در ولایت دایکندی را به تصرف خود در آورد. منابع محلی در دایکندی به خبرگزاری افق افغانستان گفتند که در نتیجه حمله جنگجویان طالبان چهار نیروی امنیت ملی و خیزش مردمی کشته و سه تن دیگر زخمی شده‌اند. احتمالا ۱۲ تن از جنگجویان طالبان نیز در این درگیری کشته شده‌اند.این دو پاسگاه امنیتی در روستای سرتگاب در ولسوالی پاتو واقع شده‌اند. ولسوالی پاتو از دو روز پیش به‌ این‌سو در محاصره طالبان قرار داشت و نیروهای مستقر در این پاسگاه‌ها به دلیل کمبود تجهیزات و مواد غذایی نتوانستند در برابر حملات طالبان مقاومت کنند.

* سه: بنا به اعلام عضو شورای ولایتی تخار افغانستان، طالبان کنترل شهرستان‌های ینگی‌قلعه، نمک‌آب، چال، بنگی و هزار سموچ این ولایت را به دست گرفت. امرالله صالح، معاون اول ریاست‌جمهوری افغانستان، سقوط شهرستان‌ها به دست شبه‌نظامیان طالبان را عقب‌نشینی تاکتیکی عنوان کرده است.

* چهار: در نقشه افغانستان تنها بخش‌هایی از مرکز کشور کاملا در دست دولت قرار دارد و روز به روز به متصرفات دولت افزوده می‌شود. بقیه مناطق یا در دست طالبان است و یا از قسمت‌های مورد مناقشه به حساب می‌آید و دولت مدام پایگاه‌های خود را در آنها از دست می‌دهد. هر روز از تعداد ولسوالی‌هایی که پیش از این در دست دولت بوده‌اند کاسته می‌شود.

* پنج: خبرهایی که ازتصرف دایکندی منتشر می‌شود دردناک است. این منطقه هزاره نشین حالا در معرض خطر بزرگی است چرا که طالبان با هزاره‌های شیعه سر سازگاری ندارند. برخی معتقدند اگر در دایکندی اوضاع به همین منوال پیش برود و دولت دست به اقدامی مناسب نزند،‌ کشتار بزرگی در راه خواهد بود و بسیاری آواره می‌شوند. کاربران شبکه‌های اجتماعی از کم کاری رسانه‌ها در مورد اطلاع‌رسانی از وضعیت این منطقه به شدت ناراضی هستند.

* هفت: گفته می‌شود در پی حملات جدید طالبان به مناطق هزاره‌نشین دایکندی در روزهای گذشته، ۱۰۰۰ خانوار هزاره مجبور به کوچ شده‌اند. حداقل ۱۵۰۰ خانواده دیگر مستقیما درگیر جنگ تحمیلی طالبان و در جای‌جای افغانستان در خطر نسل‌کشی و پاکسازی قومی هستند. برخی از شاهدان می‌گویند در شهرهایی چون کابل که حملات تروریستی علیه هزاره‌ها شدت گرفته است، رانندگان وسایل عمومی نقلیه از سوار کردن آنها خودداری می‌کنند.

* شش: دولت به خاطر کم کاری بابت رساندن کمک به نیروهای نظامی در مناطق دور‌تر، سرزنش می‌شود. از سوی دیگر بسیاری معتقدند آن روزی که اشرف غنی تن به آزاد کردن هزاران تن از افراد طالبان که زندانی بوده‌اند زد، پروژه حضور پررنگ‌تر آنها به عنوان جنگجو کلید خورده است. آنها حالا در پی کوچاندن هزاره‌ها از محل زندگی‌شان هستند تا بتوانند زمین‌های متعلق به این قوم را غصب کنند. طبق گزارشاتی که به گوش می‌رسد تعداد زیادی از خانه‌ها به آتش کشیده شده است.

* هشت: حالا در ترکیه مقامات ایران افغانستان و ترکیه قصد دارند تا در مورد آینده افغانستان گفت‌وگو کنند. طالبان حاضر به شرکت در این نشست‌ها نیست. انتظار می‌رود که با خروج نیروهای آمریکایی بر شدت حملات این گروه به مناطق دورتر افزایش یابد. نیروهای پلیس و ارتش توان مقابله با این گروه را ندارند و به نظر نمی‌آید که آموزش‌های نظامی خارجی‌ها توانسته باشد اوضاع را بهتر کند.

برای پیگیری اخبارکاربران ویژه - جهاناینجا کلیک کنید.