روزنامه هفت صبح، گروه بازار| ‌بازار اجاره در نیمه دوم سال معمولا آرام می‌گیرد اما بررسی‌ها نشان می‌دهد امسال برخلاف همیشه اجاره‌‌خانه‌ها خیال کوتاه آمدن ندارند. دلایل مختلفی در تداوم رشد اجاره‌بها به‌عنوان مقصر برشمرده می‌شود که ازجمله آنها می‌توان به بالا بودن تورم عمومی و جهش قیمت مسکن اشاره کرد. اگر از گزارش‌های رسمی فاصله بگیریم، در بازار و در عمل قیمت‌ها خیلی بیشتر است. مثلا میانگین رشد قیمت‌ها در بازار اجاره شهر تهران براساس آمار رسمی بانک مرکزی ۵۰.۷درصد اعلام شده اما گزارش‌های میدانی نشان می‌دهند در مواردی مستاجران با افزایش ۷۰ تا ۱۰۰درصدی اجاره‌بها روبه‌رو هستند.

در همین ماه بهمن قیمت هر مترمربع رهن واحدهای مسکونی شهر تهران ۳.۲درصد نسبت به نیمه دوم دی‌ماه رشد کرده است و همزمان تعداد آگهی‌های منتشر شده اجاره در فضای مجازی ۱.۳درصد آب رفته. به این ترتیب پیدا کردن واحدهای نقلی و تازه‌ساز به‌کاری سخت و طاقت‌فرسا تبدیل می‌شود اما غیرممکن نیست. بسته به اینکه در نیمه شمالی تهران دنبال خانه می‌گردید یا در نیمه جنوبی، قیمت‌ها متفاوت خواهد بود. آپارتمان‌های ۶۰ تا ۷۰ متر معمولا بیشترین سهم را در معاملات مسکن تهران دارند. بیایید فرض را بر این بگذاریم که همین میزان استقبال و اشتیاق هم در بازار اجاره متوجه چنین واحدهایی خواهد بود و ببینیم در منطقه یک تهران، در جنوبی‌ترین منطقه پایتخت و ارزان‌ترین نقطه این شهر، با چقدر بودجه می‌توان اجاره‌نشینی کرد.

‌بودجه مورد نیاز اجاره‌نشین‌ها در گران‌ترین نقطه پایتخت
وقتی سراغ آگهی‌ها می‌رویم، تا چشم کار می‌کند با مورد‌هایی روبه‌رو می‌شویم که رقم اجاره ماهانه آن‌ها از مرز ۱۰ میلیون تومان عبور کرده است. مثلا اجاره واحد ۶۷ متر و یک‌خوابه در نیاوران به ۲۰۰ میلیون تومان ودیعه و ۱۲ میلیون تومان کرایه ماهانه نیاز دارد. واحدی که به‌جز آسانسور، امکانات دیگری ندارد و بدون پارکینگ و انباری آگهی شده است.

در فرمانیه صاحبخانه یک واحدی ۶۰ متری و یک‌خوابه علاوه بر ۳۰۰ میلیون تومان به‌عنوان پول پیش ماهانه ۱۵ میلیون تومان به‌خاطر اجاره دریافت می‌کند. یا در آجودانیه واحد ۷۰ متر نوسازی را اجاره می‌دهند که طبق اطلاعات موجود در آگهی مبلغ ودیعه ۲۵۰ میلیون تومان و اجاره‌بها ۱۵ میلیون تومان است. البته رقم ودیعه و اجاره در این یکی قابل تبدیل است. اگر مستاجر تهرانی در منطقه یک بخواهد با کمتر از ۱۰ میلیون تومان اجاره پرداخت کند، چه گزینه‌هایی خواهد داشت؟

حوالی کامرانیه واحد یک‌خوابه ۷۰ متری را می‌شود با ۴۰۰ میلیون تومان پول پیش و ۹ میلیون تومان کرایه ماهانه اجاره کرد. واحدی که به آسانسور، انباری و پارکینگ مجهز است و قابلیت تبدیل ودیعه و اجاره را دارد. حوالی دارآباد واحد ۶۰ متری با عمر بنای پنج سال بین آگهی‌ها دیده می‌شود که رقم ودیعه و اجاره ماهانه آن به‌ترتیب ۲۰۰ و هشت میلیون تومان است و همان سمت می‌شود با ۲۴۰ میلیون تومان پول پیش و پنج میلیون تومان اجاره، واحد ۶۰ متری را کرایه کرد.

در منطقه یک تهران مورد‌های زیادی برای اجاره وجود دارد که صاحبخانه فقط پول پیش می‌گیرد و تمایلی به دریافت اجاره‌خانه ندارد. صاحبخانه واحد ۶۰ متری با عمر بنای سه سال در نیاوران ۹۰۰ میلیون تومان پول پیش می‌گیرد. مورد مشابه دیگری با متراژ ۶۵، سن بنا پنج سال و پول پیش ۷۰۰ میلیون تومان بین آگهی‌ها دیده می‌شود. در دارآباد هم برای اجاره واحد ۶۰ متری که پنج سال پیش ساخته شده و صاحبخانه آن اجاره ماهانه دریافت نمی‌کند، باید ۵۵۰ میلیون تومان ودیعه وسط گذاشت.

مستاجران تهرانی برای آپارتمان‌های دو‌خوابه ۶۰ تا ۷۰ متر چقدر پرداخت می‌کنند؟ بیشترین رقم کرایه ماهانه برای این واحد‌ها در آگهی‌های سایت دیوار حول‌و‌حوش ۱۵ میلیون تومان است. مثلا اجاره آپارتمان ۷۰ متر با عمر بنای چهار سال در فرمانیه به ۱۵۰ میلیون تومان پول پیش و ۱۵ میلیون تومان کرایه ماهانه نیاز دارد.در بلوار اندرزگو با همین ارقام می‌شود به واحد ۷۰ متر با سن بنای چهار سال فکر کرد که دارای آسانسور، انباری و پارکینگ است. در کاشانک صاحبخانه یک واحد ۶۵ متری همین ۱۵ میلیون تومان را به‌عنوان کرایه ماهانه دریافت می‌کند و رقم ودیعه را در آگهی ۲۰۰ میلیون تومان گذاشته است.

با بودجه ۱۰ میلیون تومانی برای اجاره ماهانه می‌شود سراغ واحد ۷۰ متری در دارآباد رفت که رقم ودیعه آن ۵۰ میلیون تومان است و دو سال پیش ساخته شده است. در محله اوین واحدی دیده می‌شود که رقم اجاره ماهانه آن سه میلیون تومان است، اما بابت مبلغ ودیعه باید ۵۵۰ میلیون تومان کنار گذاشت. حالا سراغ آپارتمان‌هایی می‌رویم که اجاره آن‌ها نیازی به پرداخت کرایه ماهانه ندارد.مثلا واحدی ۷۰ متری در نیاوران به‌چشم می‌خورد که رقم ودیعه آن ۸۰۰ میلیون تومان است. این واحد که پنج سال از زمان ساختش می‌گذرد به آسانسور، انباری و پارکینگ مجهز است و رقم ودیعه و اجاره آن قابلیت تبدیل دارد. حوالی درکه مالک واحد نوساز ۷۰ متری تنها ۶۵۰ میلیون تومان به‌عنوان پول پیش می‌گیرد و تمایلی به دریافت کرایه ماهانه ندارد.

‌بودجه مورد نیاز اجاره‌نشین‌ها در جنوبی‌ترین نقطه پایتخت
مستاجران ساکن جنوبی‌ترین نقطه تهران گاهی مجبور می‌شوند بابت آپارتمان‌های یک‌خوابه و نوساز تا چهار میلیون تومان اجاره پرداخت کنند و ۲۰۰ میلیون تومان بابت پول پیش بپردازند. مثلا آپارتمان ۵۱ متری در علی‌آباد با ودیعه ۲۰۰ میلیون تومان و بدون اجاره به مستاجر تحویل داده می‌شود. واحدی که طبقه چهارم واقع شده و دارای امکاناتی مثل آسانسور، انباری و پارکینگ است.

در شهرری واحد یک‌خوابه با متراژ ۵۵ متر، پول پیش ۱۰۰ میلیون تومان و اجاره دو میلیون تومان کرایه داده می‌شود. البته با وجود قرار گرفتن این واحد در طبقه دوم ساختمان، آسانسور ندارد و فقط مجهز به پارکینگ است. صاحبخانه واحد دیگری با متراژ ۶۰ متر در شهرری ۵۰ میلیون تومان پول پیش و دو میلیون تومان اجاره دریافت می‌کند. این یکی بدون پارکینگ، انباری و آسانسور آگهی شده است. حوالی دولت‌آباد آپارتمان ۵۱ متری در زیرزمین یک ساختمان با مبلغ ۹۰ میلیون تومان به‌عنوان پول پیش و یک میلیون تومان کرایه ماهانه اجاره داده می‌شود.

صاحبخانه دیگری آپارتمان ۵۰ متری خود را در ازای ۲۰ میلیون تومان پول پیش و اجاره ماهانه چهار میلیون تومان به مستاجر تحویل می‌دهد و امکان تبدیل مبلغ ودیعه و اجاره وجود ندارد. حوالی کهریزک آپارتمان ۵۰ متری بدون اجاره و ودیعه ۲۰۰ میلیون تومان آگهی شده و باوجود قرار گرفتن در طبقه دوم آسانسور ندارد. بین آپارتمان‌های با متراژ بالاتر، واحد ۷۰ متری و یک‌خوابه در کهریزک با مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان به‌عنوان پول پیش و اجاره ماهانه سه میلیون تومان کرایه داده می‌شود و مجهز به آسانسور است.

اجاره ماهانه واحد‌های دوخوابه و نوساز در جنوبی‌ترین منطقه تهران ممکن است به پنج میلیون تومان برسد. کنار این هزینه برخی از مستاجران ساکن این منطقه باید تا ۴۰۰ میلیون تومان هم برای پول پیش بپردازند. اجاره آپارتمان ۸۰ متری دوخوابه در شهرری به ۲۰۰ میلیون تومان پول پیش و یک و نیم میلیون تومان کرایه نیاز دارد. این واحد طبقه دوم است، آسانسور و پارکینگ دارد، اما انباری نه. واحد ۷۵ متری در ازای ۴۰۰ میلیون تومان پول پیش و بدون دریافت اجاره به مستاجر تحویل داده می‌شود.

این یکی طبقه دوم است و آسانسور دارد. واحدی با متراژ ۸۸ متر در شهرری اجاره داده می‌شود. مالک این واحد ۱۵۰ میلیون تومان پول پیش و ماهانه دو و نیم میلیون تومان اجاره دریافت می‌کند. به‌خاطر واقع شدن این واحد در طبقه اول می‌شود از نداشتن آسانسور چشم‌پوشی کرد، اما پارکینگ هم ندارد. آپارتمان ۷۵ متری و تک‌واحدی در شهرری با مبلغ ۱۱۰ میلیون تومان و اجاره ماهانه یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان کرایه داده می‌شود.

به‌جز انباری امکانات دیگری برای این واحد وجود ندارد. واحدی ۷۰ متری بدون دریافت اجاره و ودیعه ۲۶۰ میلیون تومانی بین آگهی‌ها به‌چشم می‌خورد. واحدی که طبقه چهارم است و دارای انباری، آسانسور و پارکینگ است. در جنوبی‌ترین منطقه تهران واحدی ۱۰۰ متری وجود دارد که مالکش ۳۵۰ میلیون تومان پول پیش و پنج میلیون تومان اجاره دریافت می‌کند. این واحد طبقه ششم یک ساختمان قرار دارد و آسانسور و پارکینگ دارد.

‌بودجه مورد نیاز اجاره‌نشین‌ها در ارزان‌ترین نقطه پایتخت
منطقه ۱۸ ارزان‌ترین نقطه پایتخت است. مستاجران منطقه ۱۸ تهران برای آپارتمان‌های نوساز و یک‌خوابه ممکن است تا سه میلیون تومان اجاره پرداخت کنند. مستاجران این نقطه از تهران همزمان با اجاره‌خانه گاهی مجبور می‌شوند تا ۱۶۰ میلیون تومان هم بابت پول پیش بپردازند. مثلا واحدی ۶۸ متری و نوساز در شهرک ولیعصر با مبلغ ودیعه ۱۰۰ میلیون تومان و کرایه ماهانه ۱.۵ میلیون تومان اجاره داده می‌شود.

آپارتمان ۵۵ متری در شادآباد تهران با ودیعه ۸۰ میلیون تومان و کرایه ماهانه ۲.۵ میلیون تومان اجاره داده می‌شود. این واحد طبقه چهارم قرار دارد و در توضیحات آگهی امکاناتی مثل آسانسور، پارکینگ و انباری به‌چشم می‌خورد. همان حوالی مالک آپارتمان ۷۰ متری و یک‌خوابه، ۱۰۰ میلیون تومان پول پیش و ۳.۲ میلیون تومان اجاره می‌گیرد.با همین متراژ واحدی در محله بهداشت آگهی شده که برای اجاره آن به ۷۰ میلیون تومان پول پیش و ماهانه ۳.۵ میلیون تومان کرایه نیاز است، اما باید درنظر داشت که این واحد انباری، پارکینگ و آسانسور ندارد. در شهرک سعیدآباد واحدی ۶۰ متری با پول پیش ۸۰ میلیون تومان و اجاره ۱.۲ میلیون تومان وجود دارد.

این یکی طبقه سوم است، اما آسانسور، پارکینگ و انباری ندارد. آپارتمان ۶۸ متری در شهرک ولیعصر با مبلغ ودیعه ۱۰۰ میلیون تومان و کرایه سه میلیون تومان به مستاجر تحویل داده می‌شود. واحد دارای آسانسور، پارکینگ و انباری است.در همین شهرک ولیعصر آپارتمانی ۶۰ متری دیده می‌شود که صاحب آن در ازای ۱۳۰ میلیون تومان ودیعه و ۲.۱ میلیون تومان کرایه ماهانه، آن را اجاره می‌دهد. آپارتمان دیگری وجود دارد که مالکش تمایلی به دریافت اجاره ندارد و بابت واحد ۵۰ متری، فقط ۱۶۰ میلیون تومان پول پیش دریافت می‌کند. این واحد امکاناتی مثل آسانسور، پارکینگ و انباری دارد.

آپارتمان ۷۸ متری و دوخوابه در شهرک ولیعصر با پول پیش ۲۵۰ میلیون تومان و کرایه ۵۰۰ هزارتومان اجاره داده می‌شود. البته امکان تبدیل ودیعه و اجاره برای این آپارتمان وجود دارد و دارای امکاناتی مثل آسانسور، پارکینگ و انباری است. همان اطراف آپارتمان ۸۵ متری با ودیعه ۲۰۰ میلیون تومان و اجاره ماهانه ۴.۲ میلیون تومان به چشم می‌خورد. واحدی که طبقه چهارم است و آسانسور، پارکینگ و انباری دارد. حوالی سعیدآباد خانه‌ای نوساز با متراژ ۸۰ متر و دوخواب، اجاره داده می‌شود. مالک این واحد در ازای ۲۰۰ میلیون تومان پول پیش، اجاره خانه دریافت نمی‌کند. همچنین نداشتن پارکینگ یکی از نکات منفی این واحد است.

در محله بهداشت واحدی ۷۳ متری، ودیعه ۲۱۰ میلیون تومان و بدون اجاره‌خانه کرایه داده می‌شود. باوجود قرار گرفتن این واحد در طبقه چهارم، چیزی به اسم آسانسور وجود ندارد. سمت یافت‌آباد می‌شود واحدی ۸۵ متری و نوساز را با اجاره ماهانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان کرایه کرد. ۲۰۰ میلیون تومان پول پیش این واحد است و دارای امکاناتی مثل آسانسور، پارکینگ و انباری است. در همین یافت‌آباد آپارتمان ۸۵ متری نوساز دیگری وجود دارد که مالکش ۳۵۰ میلیون تومان پول پیش و ۱.۵ میلیون تومان اجاره دریافت می‌کند. این واحد طبقه چهارم یک ساختمان است و دارای آسانسور، پارکینگ و انباری است.

سایر اخبارکاربران ویژه - اقتصادیرا از اینجا دنبال کنید.