روزنامه هفت صبح | کنکور ۱۴۰۰ با تمام حاشیه‌های کرونایی و تقلبی‌اش ماه گذشته برگزار شد و دیروز نتایح اولیه آن هم روی خروجی رسانه‌ها قرار گرفت.از این قرار: در گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی محمد پیام ثابتی از تهران، محمد شایان شعبانی از رفسنجان، محمد اسماعیلی از اراک، پارسا نوروزی نژاد از سبزوار، امیر مهدی میقانی از اراک،ترانه خسروجردی از مشهد، محمدجواد احمدپور از اصفهان،امیرحسن جعفرآبادی از تهران،ماهان بیهقی از تهران و دانیال غریب از مشهد به ترتیب رتبه‌های ۱ تا ۵ را از آن خود کردند.

در گروه آزمایشی علوم تجربی نیما ابوالحسنی از تبریز، پارسا فتحی از اردبیل، عرفان کرپه از ترکمن، آیناز مارالی از جلفا،حسن قیم از اهواز، آرین آور از تهران،باربد محمدی از سقز،محمد حسن فلاحت از اهواز، آوا فاضلی از اصفهان و نگین سرلک از تهران نیز به ترتیب موفق به کسب رتبه‌های ۱تا ۱۰ شدند.

در گروه آزمایشی علوم انسانی امیر مهدی ذلفی از ابهر،جواد عبدیایی از شمیرانات،محمد جواد مهدیان از شاهین شهر، امیر حسین جلالی از یزد، امیرمحمد باقری از تهران،حسین ملکی از نیشابور،سحر محمدی از زنجان، سید محمد علی شهرستانی از شمیرانات،دانیال دولت‌شاهی از تهران و امیر محمد سلیمانی از تهران رتبه‌های ۱تا ۱۰ این گروه آزمایشی را به دست آوردند.

در گروه آزمایشی هنر سید سپهر فرندی از زنجان، بهنود امیری از کرج، پریا الستی از تهران، می سا شفیع‌پور فومنی از رشت و پروشا یوسف سیاه‌بندی از تهران نیز رتبه های ۱ تا ۵ را کسب کردند.همچنین امیر حسین زرندی از خوی، سحر دورودگر از تربت حیدریه، آرتین معتبری از تهران، دانیال منتظری از اصفهان، امیر حسین جعفر آبادی از تهران و سید محمد صادق سید هاشمی ریزی از کرج نیز به ترتیب رتبه‌های ۱ تا ۵ گروه آزمایشی زبان را به دست آوردند.

کفه ترازو به نفع پسران تهرانی
همانطور که می‌بینید کماکان شهر تهران با داشتن ۱۳ نماینده در بین ۳۵نفری که به عنوان نفرات برتر کنکور معرفی شده‌اند مثل تمام سال‌های گذشته دست بالا را دارد، وضعیت در مورد بیشتر بودن هرساله تعداد پسرها به دخترها هم کماکان برقرار است؛ و نسبت پسران به دختران ۲۷ به هشت است. موضوعی که نشان می‌دهد هنوز هم با برقراری عدالت آموزشی در سطح جغرافیایی و جنسیتی فاصله قابل توجهی داریم .بعد از تهران بیشترین برگزیده‌های اعلام شده از اصفهان و خراسان رضوی بوده‌اند.

سمپاد، بالاترین بازدهی
طبق آماری موسسه تبیان در مورد میزان قبولی دانش‌آموزان مدارس و شهرهای مختلف منتشر کرده می‌بینیم که بازدهی مدارس سمپاد یا همان تیزهوشان بالاتر از تمام مدارس است، این مدرسه‌ها فقط با داشتن ۳٫۵درصد دانش‌آموزان پایه دوازدهم، ۳۹درصد رتبه‌های زیر ۳هزار کنکور را به خودشان اختصاص داده‌اند. سال گذشته هم ۶۷درصد رتبه‌های تک رقمی کنکور از همین مدارس آمده بودند. بعد از سمپادها بیشترین بازدهی به مدارس نمونه دولتی مربوط است؛

مدارسی که ۹ درصد دانش‌آموزان کنکوری را در خودشان دارند و نزدیک ۲۵درصد رتبه‌های زیر ۳ هزار متعلق به آنهاست. بعد از آنها هم نوبت به مدارس غیرانتفاعی می‌رسد که بازدهی به اندازه پذیرششان دارند چرا که ۱۹درصد دانش‌آموزان پایه دوازدهم امسال در مدارس غیرانتفاعی درس خوانده بودند و دقیقا ۱۹درصد رتبه‌های زیر ۳هزار هم از همان‌ها بیرون آمده است. اما وضعیت این مدارس در زمینه رتبه‌های تک رقمی بهتر از نمونه دولتی‌هاست و در حالی که ۱۰درصد رتبه‌های تک رقمی فارغ‌التحصیل مدارس نمونه دولتی هستند، ۱۸ درصد آنها در مدارس غیر انتفاعی درس خوانده‌اند.

نکته مهم تازه اینجای ماجراست که می‌فهمیم مدارس دولتی معمولی در حالی که ۵۴درصد دانش‌آموزان کنکوری را در خودشان جا داده بودند فقط سهم ۱۰درصدی از رتبه‌های زیر ۳هزار دارند. اگرچه بعضی‌ها این نتیجه را به کیفیت آموزش در مدارس دولتی عادی مربوط می‌دانند اما تاثیر آزمون‌های سخت ورود به مدارس تیزهوشان و نمونه دولتی‌ها را نباید دست‌کم گرفت؛آزمون‌هایی که با جدا کردن دانش آموزانی که وضعیت تحصیلی بهتری دارند آنها را تحت آموزش جداگانه قرار می‌دهند و طبیعی است که بازدهی بیشتری نصیب این دست مدارس کنند.

البته در نظر داشته باشید که هرکسی نمی‌تواند بچه‌هایش را به این مدرسه‌ها بفرستد چون آنها هم معمولا شهریه‌های سنگینی دارند. از این گذشته اما تفاوت بین بازدهی غیرانتفاعی‌ها و مدارس معمولی نکته قابل تاملی است. عده‌ای اعتقاد دارند که در حال حاضر بخش بزرگی از خانواده‌های طبقه متوسط که معمولا بیشترین سهم را از قبولی‌های کنکور دارند هرطور شده بچه‌هایشان را به مدارس غیر انتفاعی می‌فرستند و همین موضوع روی بازدهی مدارس دولتی تاثیر گذاشته است.

رتبه اول ۲۰ ساله برای یزد
در بین شهرها هم بازدهی تهران از بقیه بالاتر است. تهران ۱۰درصد کل دانش‌آموزان سال دوازدهم ایران را دارد اما ۳۵ درصد رتبه‌های زیر ۳هزار کنکور تهرانی هستند.جالب اینکه استان سیستان و بلوچستان هم در این زمینه وضعیت خوبی دارد و در حالی که نیم درصد دانش‌آموزان کنکوری متعلق به این استان هستند سه و نیم درصد رتبه‌های زیر ۳هزار از سیستان‌وبلوچستان می‌آیند. اگر سهم هر استان از تعداد کل دانش‌آموزان را در نظر نگیریم می‌بینیم که معمولا نتایج کنکور سه نوع عدم تقارن و تعادل را در آموزش و پرورش نشان می‌دهد.

اول اینکه امسال در رتبه‌های ده‌گانه، تهران سهم بیشتر از ۴۰درصدی، آذربایجان شرقی سهم ۱۰درصدی، فارس سهم ۱۰درصدی، اصفهان سهم ۷درصدی و خوزستان سهم ۹درصدی داشته. در حالی که میانگین نمرات قبولی‌شان در کنکور متفاوت است؛ تهران هفتم، آذربایجان شرقی چهاردهم، فارس بیست و یکم، اصفهان سوم و یزد اول بوده‌اند و بیشتر از ۲۰ سال است که یزد رتبه اول را در میانگین رتبه‌های قبولی دارد.

هدایت تحصیلی چه شد؟
تا چند سال پیش نحوه انتخاب رشته در دبیرستان به این شکل بود که شاگرد زرنگ‌ها راهی ریاضی فیزیک می‌شدند، آنها که حفظ کردنشان خوب بود و عشق پزشکی داشتند سراغ تجربی می‌رفتند، شاگرد تنبل‌ها به گروه انسانی ورود می‌کردند و درس‌نخوان‌های پرحاشیه که روی صندلی بند نمی‌شدند وارد گروه هنر می‌شدند، نسبتی که چند سالی است تا اندازه‌ای به‌هم خورده.

اما هنوز هم از نتایج کنکور می‌شود فهمید که با وجود انواع و اقسام طرح‌های مربوط به هدایت تحصیلی خیلی از دانش‌آموزان وارد گروه اشتباهی می‌شوند، گروهی که شاید برای توانایی‌ها و علایق آنها بهترین گروه نباشد، نشانه‌اش اینکه ۵۶.۹ درصد شرکت‌کنندگان کنکور در رشته تجربی هستند در حالی‌که ۲۵.۵درصد کل قبول شده‌ها را تجربی‌ها تشکیل می‌دهند این یعنی میزان ورود به این رشته هیچ تناسبی با پذیرش دانشگاهی آن ندارد.

سایر اخبارکاربران ویژه - اجتماعیرا از اینجا دنبال کنید.