رازهایی درباره بانوی اول چین؛ پنگ لیوآن واقعا کیست؟

پنگ لیوآن مدتها از مدتها پیش میدانست که دنبال چه نوع شوهری است. در مصاحبهای در سال ۱۹۹۹ میلادی در برنامهای تاک شو در هنگ گنگ این خواننده مشهور فولکلور گفته بود مردی را میخواهد که در "رابطه موفق، جاه طلب و رئیس باشد". هنگامی که از پنگ پرسیده شد که آیا همسرش "شی جین پینگ" که هنوز از اوج رهبری چین دور بود خواستههای او را برآورده میکند پنگ دریغ نکرد و گفت:"بیش از یک دهه است که با او ازدواج کرده ام البته او موفق است".
ایمان پنگ به آینده شوهرش درست بود. پس از این که شی در سال ۲۰۱۲ میلادی به عنوان رهبر حزب کمونیست چین انتخاب شد و در سال بعد به ریاست جمهوری چین رسید پنگ بانوی اول این کشور شد. او شی را در کنفرانسهای بین المللی و بازدیدهای دیپلماتیک از جمله در سازمان ملل متحد و رویدادهای خیریه جهانی همراهی میکرد و سخنرانیهایی را نیز انجام داد. او هم چنین نیروی محرکهای بود که به شوهرش کمک کرد تا از حمایت ۱.۴ میلیارد نفر برخوردار شود که اکنون راه او را برای رسیدن به سومین دوره قدرت هموار میکند.
پیش از آن که شی در سال ۲۰۱۲ میلادی رئیس جمهور شود پنگ یکی از محبوبترین خوانندههای چین و بسیار مشهورتر از همسرش بود. پنگ در سال ۱۹۶۲ میلادی متولد شد و از خانوادهای هنرمند در استان شاندونگ بود. مادر او یک بازیگر معروف اپرای کلاسیک چینی بود. پنگ در سال ۱۹۸۴ میلادی به گروه موسیقی ارتش آزادیبخش خلق چین پیوست که به دلیل منابع غنی و فرصتهای اجرای متعدد خانه موسیقیدانان و هنرمندان برتر چین بوده است.
گزارش شده که او برای نیروی نظامی که اعتراضات میدان تیان آن من را در ژوئن ۱۹۸۹ میلادی با خشونت سرکوب کردند برنامه هنری اجرا کرده بود. پنگ به طور پیوسته درجات ترقی را طی کرد و در سال ۲۰۰۹ میلادی به یک ژنرال سرلشکر ارتش تبدیل شد. زمانی که بانوی اول شد او رئیس آکادمی هنر ارتش آزادیبخش خلق چین بود.
علاوه بر اجرا برای ارتش و در مراسم مهم پنگ همچنین به طور مکرر در پربینندهترین برنامه تلویزیونی ویژه چین در شب سال نو ظاهر شد. او در سرتاسر چین اجرا داشت و هر جا که میرفت جمعیت زیادی را به سوی خود جذب میکرد. او هم چنین از درگیر شدن در سیاست هراسی نداشته و چندین کارزار را برای افزایش آگاهی چینیها در مورد ایدز و ویروس اچ آی وی رهبری کرد.
همکاران شی در دپارتمان تبلیغات حزب کمونیست چین از زمانی که او در سال ۲۰۱۳ میلادی به قدرتمندترین مرد آن کشور تبدیل شده از رابطه او با پنگ برای تبلیغات درباره وجهه وی استفاده کرده اند. رسانههای دولتی چین داستانهای عاشقانهای را پیرامون رابطه شی و همسرش ساخته اند که حرکتی بسیار غیرعادی برای رهبری از حزب کمونیست چین محسوب میشود چرا که برای دههها زندگی شخصی رهبران پیشین آن حزب از مردم چین پنهان مانده بود. شی جین پینگ اولین حاکم چینی بود که زندگی شخصی خود را علنی ساخت و آشکارا در مورد عشق خود به پنگ لیوآن صحبت کرد.
در سال ۱۹۸۶ میلادی پنگ که در آن زمان ۲۴ سال داشت توسط یکی از دوستان اش با شی که آن زمان ۳۳ ساله و معاون شهردار در استان فوجیان بود ملاقات کرد. پنگ در آن دیدار "شلوار ارتشی گشاد" پوشید تا ببیند آیا شی تنها به خاطر ظاهر و شهرت اش به او علاقه دارد یا خیر.
با این وجود، پنگ گفت که یک پرسش مطرح شده از سوی شی باعث شد تا بلافاصله عاشق اش شود. شی از او پرسیده بود:"چند نوع آواز وجود دارد"؟ آن زمان بود که پنگ فهمید شی او را به خاطر استعدادش فردی با ارزش میداند. شی بعدا به پنگ گفته بود که او نیز در اولین قرار ملاقات شان عاشق او شد. شی گفته بود:"من در ۴۰ دقیقه نخست ملاقات مان شما را به عنوان همسر آینده خود شناختم".
شی جین پینگ به طور مکرر دست همسرش را در ملاء عام میگیرد که اقدامی غیرعادی برای یک رئیس جمهور چین محسوب میشود. این زوج در سال ۱۹۸۷ ازدواج کردند و در سال ۱۹۹۲ میلادی "شی مینگزه" دخترشان متولد شد. این زوج دختر خود را از دید عموم پنهان کرده اند، اما گاهی پنگ از دختر کوچک اش در مخافل عمومی یاد میکند. رسانههای دولتی گزارش دادند که درست مانند سایر مادران چینی پنگ از اینکه دخترش اغلب از تمرین یک ساعت پیانو در روز خودداری مینمود ناامید بود.
گفته شده که این زوج دخترشان را به ایالات متحده فرستادند جایی که او تا سال ۲۰۱۴ میلادی در دانشگاه هاروارد در رشته روانشناسی تحصیل کرد جزئیاتی که هرگز در چین گزارش نشده است.
پنگ اغلب در سفرهای دیپلماتیک به خارج از کشور همسرش را همراهی کرده و به همسران رهبران دیگر در جلسات بین المللی پیوسته و به عنوان فرستاده ویژه یونسکو برای آموزش دختران و زنان فعالیت کرده است. پنگ قانون نانوشتهای را شکست که بانوی اول چین هنگام بازدید همسرش از کشورهای سوسیالیست در خانه میماند. این قانون از دهه ۱۹۵۰ میلادی به این سو در جریان بود. اگر سفر رهبران چین به یک کشور غیر سوسیالیستی بود همسر آنان میتوانست در آن سفر همراهی شان کند.
در تاریخ جمهوری خلق چین هرگز بانوی اولی مانند پنگ وجود نداشته است. تنها در سال ۱۹۶۱ میلادی بود که چین ارزش دیپلماسی بانوی اول را که الهام گرفته از زرق و برق ناشی از قدرت نرم همسران روسای جمهور امریکا بود دریافت. در سال ۱۹۶۳ میلادی "وانگ گوانگمی" همسر "لیو شائوچی" رئیس جمهور وقت چین برای بازدید از اندونزی به همسرش و دیگر دیپلماتها پیوست. با این وجود، لیو بعدا توسط مائو تسه تونگ در جریان انقلاب فرهنگی به زندان افتاد و در سال ۱۹۶۹ درگذشت. از آن زمان، در حالی که همسران روسای جمهور چین به سفرهای دیپلماتیک خارج از کشور میپیوندند هیچ یک مانند پنگ توجه بین المللی را به خود جلب نکرده است.
کارشناسان میگویند تبلیغ "پنگ لیوآن" به عنوان بانوی اول توسط چین یک استراتژی عمدی برای تلطیف وجهه شی است. پروفسور گوئو میگوید که در طول سالیان متمادی شی به "یکی از نامحبوبترین رهبران جهان در غرب" تبدیل شده است و پنگ در نرمتر کردن وجهه او نقشی بسیار حیاتی داشته است.
در چین پنگ را "ماما پنگ" خطاب میکنند در حالی که شی را "شی دادا" نامیده اند که میتواند به معنای "پاپا شی" یا "عمو شی" باشد. دکتر "مینگ شیه" از دانشگاه A&M در تگزاس میگوید:" این اصطلاح نقش او را در دیدگاه مردم چین نشان میدهد. پنگ مادر کل ملت است". در سال ۲۰۱۴ میلادی یک موزیک ویدئو که به طور گسترده توسط رسانههای دولتی چین به اشتراک گذاشته شد حاوی این شعر بود:"مردها باید از پاپا شی یاد بگیرند زنان باید از ماما پنگ بیاموزند".
در این ویدئو آمده است: "خانوادهها شکوفا میشوند تا کشور و جهان شکوفا شود".
کارشناسان میگویند مراقبت زیادی صورت میگیرد تا اطمینان حاصل شود که پنگ هرگز بر شوهرش سایه نمیاندازد حتی اگر در بین مردم محبوبیت بیش تری داشته باشد.
"جیانگ چینگ" خطرات را برای بانوی اولی که قدرت زیادی در چین بدست میآورد نشان میدهد. جیانگ همسر چهارم مائو یک بازیگر سابق بود که به قدرت رسید و به شخصیت اصلی "باند چهار نفره" تبدیل شد یک جناح سیاسی که در طول انقلاب فرهنگی بر حزب کمونیست چین حکومت میکرد. او در سال ۱۹۷۶ میلادی پس از مرگ همسرش بازداشت شد.
منبع: فرارو