روزنامه هفت صبح، ‌محمد دزفولیان | همین ماه پیش بود که چین با ایجاد ممنوعیت‌های مختلف برای فروش محصولات چین، جریانی را شروع کرد که پایان آن تاحدودی مشخص بود. آنها به دنبال دریافت امتیاز از اپل بودند و به نظر در این مسیر با موفقیت عمل کرده‌اند. آخرین آمار منتشر شده از فروش آیفون 15، افتی قابل توجه و بی‌سابقه را نشان می‌دهد و از همین رو تیم کوک به چین سفر کرده تا شرایط را بهبود دهد.

سفری که هدف آن تنها یک چیز و آن بازگرداندن شرایط به حالت قدیمی است. طبق اعلام تحلیلگر نام‌آشنا، جف‌ پو، میزان تقاضا برای خرید سری آیفون ۱۵ چندان رضایت‌بخش نبوده و این مورد به‌خصوص در چین بیشتر به‌چشم می‌خورد. طی هفته‌های اخیر، میزان تقاضا برای خرید آیفون ۱۵ به‌خصوص در چین کاهش درخورتوجهی داشته است. پس‌از گزارش بلومبرگ درمورد فروش ناامیدکننده آیفون ۱۵ در یکی از بزرگ‌ترین بازارهای اپل، جف پو تحلیلگر سرشناس موسسه «هیتانگ اینترنشنال»، خبر مذکور را تأیید کرد.

پو همچنین نکات دیگری درمورد انتظارات از سری آیفون ۱۶ ارائه داد. جف پو با انتشار یادداشتی برای سرمایه‌گذاران، به این مورد اشاره کرد که سطح تقاضا برای خرید سری آیفون ۱۵ کمتر از میزان تقاضا برای خرید آیفون ۱۴ در مدت مشابه سال گذشته است. تعجبی ندارد که آیفون ۱۵ پرو مکس، محبوب‌ترین مدل گوشی اپل باشد و پس‌از آن آیفون ۱۵ پرو میان خریداران بیشترین طرفدار را دارد و ازسوی دیگر میزان تقاضا برای آیفون ۱۵ استاندارد و آیفون ۱۵ پلاس ضعیف‌ است.

جف پو خاطرنشان کرد پیدا کردن مدل‌های ارزان‌تر آیفون در فروشگاه‌های سرتاسر جهان آسان به‌نظر می‌رسد. البته هر منطقه، ویژگی‌های خاص خود را دارد و به‌عنوان مثال، اتفاقات زیادی در چین درحال رخ‌دادن است. آیفون در چین با رقابت سنگینی ازطرف برندهای چینی به‌خصوص هوای میت ۶۰ مواجه شده است. این محصول از نمایشگر 6/8 اینچی با حاشیه‌های بسیار باریک، دوربین‌ قدرتمند و باتری پنج هزار میلی آمپرساعتی بهره می‌برد.

قیمت گوشی هوآوی از ۸۱۹دلار شروع می‌شود که درمقایسه با قیمت آیفون ۱۵ پرو حدود ۲۰۰ دلار ارزان‌تر است. هوآوی در سال ۲۰۱۹ موفق شد ۲۴۰ میلیون گوشی هوشمند بفروشد که ۱۰۰ میلیون آن در چین عرضه شد. به‌هرحال فروش گوشی‌های غول فناوری چینی در سال‌های بعد از ۲۰۱۹ به‌دلیل تحریم‌های سنگین آمریکا کاهش قابل توجهی داشت.

اکنون پو می‌گوید میزان تقاضا برای جدیدترین گوشی‌های این شرکت در چین بسیار بیشتر از حد انتظار است. افزایش محبوبیت گوشی‌های هوآوی برای اپل قطعاً خطر مهمی محسوب می‌شود. چین ۲۲درصد از کل فروش آیفون را در نیمه اول ۲۰۲۳ به‌خود اختصاص داد و به‌همین‌دلیل به یکی از مهم‌ترین بازارهای غول فناوری کوپرتینویی تبدیل شده است.

درواقع فروش سازنده آیفون در چین با افت 5/4درصدی همراه شده و به‌بیان دیگر تعداد گوشی‌های فروخته‌شده این شرکت در کشور مذکور ۱۲میلیون دستگاه کاهش یافته است. فروش آیفون در ایالات‌متحده همچنان قوی است و اپل برنامه‌هایی برای افزایش فروش گوشی‌های هوشمندش در هند و اروپا دارد و باید دید نتیجه اجرای این تصمیمات چه خواهد شد.

از سوی دیگر تیم کوک، مدیرعامل اپل صراحتاً می‌گوید این شرکت همچنان خودش را به بازار چین متعهد می‌داند. او همچنین به دستاوردهای اپل پس از ۳۰ سال حضور در بازار چین اشاره کرده و آن‌ها را گرامی داشته است. اظهارات جدید تیم کوک در سفر غیرمنتظره او به چین مطرح شد.

کوک در حالی وارد چین می‌شود که بر اساس گزارش‌های مقدماتی، استقبال ساکنان این کشور از آیفون ۱۵ به اندازه آیفون ۱۴ نبوده است و این موضوع می‌تواند زنگ خطر بزرگی برای اپل باشد چون چین بزرگ‌ترین بازار گوشی هوشمند دنیا را دارد. خبرگزاری وال‌استریت ژورنال می‌گوید تیم کوک در جریان سفر غیرمنتظره‌اش به چین با شماری از مقامات ارشد این کشور دیدار کرد. وانگ وناتو، وزیر بازرگانی چین، در گفت‌و‌گو با تیم کوک اعلام کرد که دولت پکن دسترسی کشورهای خارجی به بازارش را گسترش می‌دهد و به ایجاد محیط تجاری بازارمحور متعهد است.

تیم کوک در ویدئویی که روز گذشته در شبکه‌های اجتماعی چینی منتشر شد، گفته بود: «سفرم به چین، بسیار خوب پیش می‌رود.» به ادعای وال‌استریت ژورنال، کوک به یکی از مقامات ارشد چین گفته اپل متعهد است در کنار برندهای چینی به رشد ادامه دهد. تیم کوک همچنین اعلام کرد که اپل می‌خواهد ۲۵ میلیون یوان (3/4میلیون دلار) را به بنیاد توسعه روستایی چین که توسط دولت این کشور حمایت می‌شود، اعطا کند. اپل اوایل سال ۲۰۲۳ گفته بود که به حمایت از حوزه آموزش و مقابله‌ با بحران‌های طبیعی در چین ادامه خواهد داد.

دینگ دوئی شیانگ، معاون نخست‌وزیر چین به تیم کوک گفت که از مشارکت این شرکت در توسعه اقتصاد دیجیتال چین استقبال می‌کند. تیم کوک کمتر از یک ماه پس از عرضه گوشی آیفون ۱۵ در چین، به‌صورت غیرمنتظره به پکن سفر کرد. سفر کوک به چین در حالی رخ می‌دهد که رقابت بین تولیدکننده آیفون و هوآوی در سومین بازار بزرگ اپل به‌شدت داغ شده و پکن نظارت خود را درباره مسائل امنیتی تقویت کرده است.

به نقل از رویترز، مؤسسه تحقیقاتی کانترپوینت اعلام کرد که فروش گوشی آیفون ۱۵ در ۱۷ روز اول عرضه آن در چین، نسبت‌ به آیفون ۱۴، حدود 4/5 درصد کمتر بوده است درحالی‌که که بیش از 1/6 میلیون گوشی هوآوی میت ۶۰ پرو، تقریباً همزمان با عرضه آیفون ۱۵ در چین فروخته شدند. قیمت میت ۶۰ پرو در چین کمتر از قیمت آیفون‌های جدید است.

در ماه سپتامبر (شهریور)، دولت چین محدودیت‌ها را در استفاده از آیفون توسط کارمندان گسترش داد و به کارکنان برخی از سازمان‌های دولتی دستور داد که در محل کار از گوشی آیفون خود استفاده نکنند. به گفته رادیو دولتی چین، دینگ در جلسه‌ای با کوک در روز پنجشنبه گفت: «چین حاضر است فرصت‌های بیشتری را برای توسعه فعالیت شرکت‌های خارجی مانند اپل در کشور فراهم کند.»

شرح عکس: تغییرات اندک دیگر دلیل فروش ضعیف آیفون 15 است

تازه‌ترین تحولاتکاربران ویژه - دانش و فناوریرا اینجا بخوانید.