روزنامه هفت صبح، گروه بازار| بعضی انواع وام‌ بانکی اول خبرشان می‌آید و یک موج راه می‌اندازند، اما تا وقتی به مرحله پرداخت برسند، زمانی طولانی سپری می‌شود. مثلا همین امسال و با افزایش تسهیلات ودیعه مسکن از 100 میلیون به 200 میلیون، خیلی از مستاجران امیدوار شدند اما با گذشت حدود دو ماه از انتشار این خبر هنوز خبری از پرداخت وام 200 میلیون تومانی نیست. حتی اگر به سامانه جامع طرح‌های حمایتی مسکن مراجعه کنید، هنوز دستورالعمل اجرایی تسهیلات کمک ودیعه مسکن در سال 1401 اجرا می‌شود

که به موجب آن مبلغ وام برای تهرانی‌ها 100 میلیون تومان و برای افراد ساکن کلانشهرها 70 میلیون تومان است. وام خود‌اشتغالی نیز هنوز تعیین‌تکلیف نشده و هنوز دست کسی به مبلغ 150 میلیون تومانی نرسیده. پرداخت وام 150 میلیون تومانی سرباز ماهر فعلا در مرحله ثبت‌نام است اما هنور جزئیات ثبت‌نام را اعلام نکرده‌اند. چیزی به اسم وام خرید لوازم خانگی برای زوج‌های جوان نیز در آبان سال گذشته به‌صورت خبر منتشر شد اما هنوز نه کسی از جزئیات کار خبر دارد و نه بانکی اعلام آمادگی کرده است. وضعیت وام مسکن جوانان هم که مشخص است؛ اگر الان اقدام کنید سال 1417 دستتان را می‌گیرد.

‌وام ودیعه مسکن 200 میلیونی
نماینده‌های مجلس 9 خرداد ماه برای ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها، با افزایش وام ودیعه مسکن از 100 میلیون تومان در تهران به 200 میلیون تومان موافقت کردند. اما اعلام خبر تصویب افزایش یک وام در مجلس به این معنی نیست که از فردای تصویب می‌توانید به بانک مراجعه کنید و وام بگیرید. اول باید شورای‌عالی پول و اعتبار بانک مرکزی با این افزایش وام موافقت کند و بعد این رقم باید در شورای‌عالی مسکن تصویب شود.

بعد از تصویب افزایش رقم وام بانک مرکزی به بانک‌های عامل ابلاغ می‌کند که به متقاضیان این وام را پرداخت کند. اولین مرحله برای دریافت وام ودیعه مسکن ثبت‌نام سامانه جامع طرح‌های حمایتی مسکن است. وقتی مشخصات خود را در این سایت وارد می‌کنید، به صفحه‌ای هدایت می‌شوید که دستورالعمل اجرایی تسهیلات کمک ودیعه مسکن در آن توضیح داده شده است. سقف تسهیلات اعطایی برای مستاجران تهرانی هنوز همان 100 میلیون تومان سال گذشته است.

ساکنان کلانشهرها می‌توانند 70 میلیون تومان وام بگیرند و کسانی که ساکن شهرهای کوچک هستند به آنها وام 40 میلیون تومانی تعلق می‌گیرد. وام ودیعه مسکن به متاهل‌ها پرداخت می‌شود، اما زنان مجرد بالای 35 سال و مردان مجرد بالای 45 سال می‌توانند براساس شرط و شروطی مشخص روی دریافت آن حساب باز کنند.

آمار نشان می‌دهد از از سال 99 که برای اولین‌بار پرداخت این وام شروع شد تا‌کنون 800 هزار نفر برای دریافت وام ودیعه مسکن ثبت‌نام کرده‌اند، اما فقط به 128 هزار و 799 نفر از آنها این وام پرداخت شده است. طبق این آمار با اینکه در سال‌های گذشته رقم وام ودیعه مسکن برای تهرانی‌ها 100 میلیون تومان بود، بانک‌ها به بسیاری از متقاضیان وام ندادند و تعداد زیادی از مستاجران نتوانستند از تسهیلات ودیعه مسکن برای اجاره خانه استفاده کنند.

‌وام خوداشتغالی 150 میلیونی
متقاضیان راه‌اندازی کسب‌و‌کارهای خانگی برای دریافت تسهیلات باید به سامانه طرح ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی به نشانی smkh.mcls.gov.ir مراجعه و ثبت‌نام کنند. اما وقتی وارد این سایت می‌شوید هیچ اطلاعاتی درباره افزایش رقم وام وجود ندارد. آخرین خبر رسمی درباره وام خود اشتغالی 150 میلیون تومانی مربوط به اواسط تیرماه گذشته است که معاون اشتغال وزارت کار خبر داد از ابتدای امسال هشت بانک موظف به پرداخت تسهیلات خانگی و اشتغال‌زایی شده‌اند.

آزیتا همتیان رئیس دبیرخانه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی وزارت کار نیز از افزایش تسهیلات مشاغل خانگی به چهار هزار میلیارد تومان در سال 1402 خبر داده. او همچنین توضیح داده افراد متقاضی با مراجعه به درگاه ملی مجوزهای کسب‌وکار، اطلاعات هویتی و سایر مدارک مربوطه را بارگذاری کرده و مجوز را به صورت برخط دریافت می‌کنند.

اما هنوز این خبر افزایش وام از طرف شورای‌عالی پول و اعتبار به بانک‌های عامل ابلاغ نشده و به همین دلیل فعلا جزئیاتی از نحوه و شرایط پرداخت این وام نیز منتشر نشده است. یک نکته مهم درباره وام خود اشتغالی این است که افزایش وام از 100میلیون تومان به 150 میلیون تومان شامل کسانی که سال گذشته تشکیل پرونده داده‌اند و هنوز وام نگرفته‌اند، نمی‌شود. این افراد اگر مدارکشان کامل باشد و بتوانند بانک عامل را به پرداخت وام راضی کنند همان وام 100میلیون تومانی سال گذشته را دریافت می‌کنند.

‌وام 550 میلیون تومانی نهضت ملی مسکن
افزایش مبلغ وام نهضت ملی مسکن از 450 میلیون تومان به 550 میلیون تومان هم سرو‌صدای زیادی به‌راه انداخت. خبر افزایش 100 میلیون تومانی این وام 19 اردیبهشت ماه منتشر شد. آن زمان اعلام شد سود این وام 23‌درصد است. اما بعد از حدود یک ماه رئیس بنیاد مسکن اعلام کرد با دستور رئیس جمهور، شورای پول و اعتبار مصوب کرده سقف تسهیلات نهضت ملی مسکن در تمام کشور افزایش یابد و سود آن از 23 درصد به 18‌درصد کاهش پیدا کند.

یعنی حدود یک ماه بعد از انتشار خبر، شورای‌عالی پول و اعتبار این افزایش 100 میلیون تومانی را تایید کرد. با اینکه این وام از طرف شورای عالی پول و اعتبار تصویب شده،‌ اما هنوز بانک‌ها برنامه مشخصی برای پرداخت این وام ندارند. دوره بازپرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن بدون احتساب دوره مشارکت 20 ساله است. در روش بازپرداخت پلکانی اقساط متقاضیان پروژه‌های طرح مذکور در دوره سال اول ماهانه حدود هفت میلیون و 357 هزار تومان باید پرداخت کنند.

این اقساط در سال پنجم به هشت میلیون و 281 هزار تومان و در سال دهم به 9 میلیون و 600 هزار تومان افزایش می‌یابد. در سال پانزدهم بازپرداخت وام، اقساط ماهانه 11 میلیون و 129 هزار تومان خواهد بود. در نهایت در سال بیستم اقساط ماهانه وام نهضت ملی مسکن 12 میلیون و 901 هزار تومان است. بنابراین متقاضیان در یک دوره 20 ساله برای وام 550 میلیون تومانی دو میلیارد و 372 میلیون و 455 هزار تومان پرداخت خواهند کرد كه از این رقم حدود یک میلیارد و 822 میلیون تومان سود تسهیلات است.

‌وام چهار میلیاردی مسکن جوانان
جوانان بالای 18 سال یا دارای حکم رشد می‌توانند در بانک مسکن حساب پس‌اندازی به نام حساب پس‌انداز مسکن جوانان باز کنند. صاحب حساب با رعایت برنامه سپرده‌گذاری که توسط بانک تعیین می‌شود، می‌تواند بعد از حداقل پنج سال و حداکثر 15 سال وام مسکن بگیرد. البته رقم‌هایی که در پایان این سال‌ها توسط بانک پرداخت می‌شود، با هم فرق می‌کند.

اگر جوان 18‌ساله‌ای همین امسال برای دریافت این وام اقدام کند، اگر اهل تهران باشد بعد از 15 سال می‌تواند چهار میلیارد تومان و اگر در مراکز استان‌ها و شهرهای بالای 200 هزار نفر جمعیت (کرج، مشهد، تبریز، اصفهان، اهواز، قم، شیراز و کرمانشاه) سکونت دارد مبلغ سه میلیارد و 400 میلیون تومان و در سایر مناطق می‌تواند دو میلیارد و 800 میلیون تومان وام بگیرد. این افراد در پنج سال اول باید ماهی 800 هزار تومان به حساب بانک مسکنی که در آن ثبت‌نام کرده‌اند واریز کنند.

در پنج سال دوم باید یک میلیون و 200 هزار تومان بپردازند و در پنج سال سوم باید ماهانه مبلغ یک میلیون و 600 هزار تومان به حساب بانک واریز کنند. این مبالغ در ابتدای هر سال تغییر می‌کند، چون در ابتدای هرسال حداقل مبلغ واریزی ماهانه توسط بانک مرکزی تعیین و ابلاغ می‌شود. اما اگر متقاضی بخواهد بعد از پنج سال وام بگیرد یعنی سال 1407 و اهل تهران باشد یک میلیارد و 600 میلیون تومان و اگر ساکن شهرهای بزرگ باشد یک میلیارد و 400 میلیون تومان و در بقیه مناطق یک میلیارد و 200 میلیون تومان به حسابش واریز می‌شود.

این وام مسکن که امسال چهار میلیارد تومان شده، وام جدید و نوظهوری نیست. سابقه این وام به سال 79 بر می‌گردد، متقاضیانی که در این سال حساب پس‌انداز بانک مسکن باز کردند ماهی شش هزار و 571 تومان به حساب بانک واریز کردند و در پایان سال پانزدهم یعنی در سال 94 مبلغ 41 میلیون تومان برای خرید مسکن وام گرفته‌اند. نکته جالب اعداد وارقام این بانک این است که موعد دریافت وام کسانی که سال 87 برای وام ثبت‌نام کردند همین امسال است.

یعنی امسال و بعد از 15 سال، 59 میلیون تومان وام می‌گیرند. با اینکه چند ماه است آمار رسمی درباره قیمت مسکن در تهران اعلام نشده اما طبق آمار غیر رسمی قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران بالا 65 میلیون تومان است و کسی که 15 سال برای دریافت این وام صبر کرده حتی یک متر خانه هم نمی‌تواند در تهران بخرد.

شرایط این وام چهار میلیاردی که سال 1400 یک میلیارد بود و سال 1401 دو میلیارد شد و در سال 1402 به عدد چهار میلیارد تومان رسید نیز به همین شکل است، کسی که امسال برای دریافت وام چهار میلیاردی ثبت نام می‌کند سال 1417 این مبلغ به دستش می‌رسد و اگر بخواهد فقط پنج سال صبر کند و وام یک میلیارد و 600 میلیون تومانی بگیرد، ‌معلوم نیست در سال 1407 قیمت هر متر خانه در تهران به کجا می‌رسد.

‌وام 150 میلیونی سرباز ماهر
یازدهم تیرماه گذشته مشاور عالی قرارگاه مرکزی مهارت‌آموزی کارکنان وظیفه ستاد کل نیروهای مسلح گفت از پرداخت وام 150 میلیون تومانی سربازی خبر داد که فقط به سربازان ماهر تعلق می‌گیرد. فقط سربازان ماهری که در طول دوران خدمت خود در رشته خاصی مهارت و گواهی مهارت‌آموزی دریافت کرده‌اند، می‌توانند برای دریافت وام خوداشتغالی 150 میلیون تومانی ثبت‌نام کنند.

فرمانده قرارگاه مرکزی مهارت‌آموزی کارکنان وظیفه نیروهای مسلح نیز درباره جزئیات این وام توضیح داده تاکنون حدود 9 هزار نفر از سربازان وظیفه مهارت‌دیده تسهیلات شغلی را دریافت کرده‌اند. بیش از 40 هزار نفر نیز در سال 1401 ثبت‌نام کرده بودند که در نوبت دریافت تسهیلات قرار دارند و به زودی تسهیلات خود را دریافت می‌کنند. این وام فقط به سربازانی پرداخت می‌شود که دوره سربازی خود را تمام کرده باشند.

اما همه سربازان شامل این وام نمی‌شوند و فقط افرادی می‌توانند متقاضی دریافت وام سربازی باشند که تاریخ ترخیص آنها کمتر از 5 سال باشد. با این اوصاف هنوز هیچ بانکی برای پرداخت وام سرباز ماهر معرفی نشده است. و سربازانی که می‌خواهند این وام خود اشتغالی را دریافت کنند باید به سامانه جامع سرباز ماهر به آدرسSarbazmaher.com مراجعه و برای دریافت وام ثبت‌نام کنند. سود این وام بین دو تا چهار درصد است و مدت زمان بازپرداخت این وام هفت سال اعلام شده، اما هنوز درباره شرایط مربوط به ضامن برای دریافت این وام اطلاع‌رسانی نشده است.

‌وام خرید لوازم خانگی برای زوج‌های جوان
28 آبان ماه پارسال جزئیات تسهیلات لوازم خانگی ویژه زوج‌های جوان اعلام شد. تابستان همان سال نیز اعلام شده بود بر اساس تفاهم‌نامه سه‌جانبه بین وزارت صمت، بانک‌ها و تولیدکنندگان، 50 میلیون تومان وام به خبرنگاران تعلق می‌گیرد. اما در حال حاضر نه وام 50 میلیون تومانی خبرنگاران وضعیت مشخصی دارد و نه وام خرید جهیزیه برای زوج‌های جوان. امید قالیباف سخنگوی وقت وزات صمت در آن تاریخ اعلام کرد تا سقف 22 هزار میلیارد تومان تسهیلات اعتباری برای خرید لوازم خانگی ایرانی به متقاضیان اختصاص پیدا می‌کند.

این تسهیلات در قالب کارت‌های اعتباری با سه سقف 30 میلیون تومان، 50 میلیون تومان و 100 میلیون تومان توسط پنج بانک صادر و در اختیار متقاضیان قرار خواهد گرفت. طبق اعلام سخنگوی سابق وزارت صمت سود این تسهیلات، 18 درصد و با بازپرداخت سه ساله تعیین شده .متقاضیان برای دریافت این وام باید در سامانه جهاد کالا به آدرس اینترنتی jahadkala.ir گزینه «ثبت طرح ملی» را انتخاب و ثبت‌نام کنند. پس از تکمیل مراحل ثبت‌نام، پنج بانک ارائه‌کننده تسهیلات، برای پرداخت کارت اعتباری به متقاضی معرفی می‌شوند.

ثبت‌نام‌کنندگان می‌توانند با مراجعه به هر یک از این بانک‌ها مدارک لازم را بارگذاری کنند. آن زمان اعلام شد این کارت‌ها برای 250 هزار نفر درنظر گرفته شده است. حتی سایتی به نام سامانه طرح توان خرید معرفی شد که در حال حاضر اگر این عبارت را در اینترنت جست‌وجو کنید، سایت منقضی شده را می‌بینید. همه اخباری که درباره این وام منتشر شده، مربوط به سال گذشته است و اگر دنبال خبرهای مربوط به وام خرید لوازم خانگی باشید، خبر جدیدی که در سال 1402 منتشر شده باشد، پیدا نمی‌کنید.

برای پیگیری اخبارکاربران ویژه - اقتصادیاینجا کلیک کنید.