روزنامه هفت صبح، گروه تلویزیون| مخاطبان وفادار تلویزیون می‌دانند شبکه‌های مختلف سیما در مناسبت‌هایی مثل عید نوروز و شب یلدا شمایلی متفاوت دارند. مجریان و مهمان‌ها با چهره‌هایی بشاش در دکورهایی خوش‌رنگ و لعاب قرار می‌گیرند و البته جنس شوخی‌ها فراتر از چارچوب عرف ثابت تلویزیون در طول سال است. گویی ناظران پخش در چنین مناسبت‌هایی مهربانانه‌تر برخورد می‌کنند و ابایی از توبیخ احتمالی ندارند! امسال هم مخاطبان حرف‌هایی شاذ شنیدند که برخی از آنها در فضای مجازی «وایرال» شدند.

تفاوت اما جایی است که تلاش برخی مجریان برای «دیده شدن» مشهودتر از همیشه بود و از همین معبر است که می‌توان نتیجه گرفت آنها با ایجاد جنجال می‌‌خواستند ضعف‌های خود را پرکنند. در این میان البته شبکه «نسیم» حضوری متفاوت‌تر داشت و انصاف این است که از تلاش برنامه‌سازان این شبکه برای در انداختن طرحی نو هم یاد کنیم؛ تلاشی که فردا در همین صفحه و در گزارشی مجزا به تشریح و آنالیز آن خواهیم پرداخت.

مورد اول| حاشیه به جای متن
پیگیران هفت‌صبح طی یک دهه اخیر می‌دانند که ویژه‌برنامه‌هایی از جنس شب یلدا را همیشه زیر ذره‌بین برده‌ایم. این بار اما حاشیه اتفاق برجسته شده است؛ چون برنامه‌سازی برای مناسبتی شاد چون شب یلدا در شرایطی متفاوت از همیشه رقم خورده و نمی‌توان با محک سابق داشته‌های امسال سیما را تحلیل کرد. وانگهی همانطور که ذکرش رفت، برنامه‌ها عمدتا با توسل به فرامتن دنبال دیده شدن بودند. پس‌ گزارش امروز را به مرور حواشی اختصاص دادیم.

مورد دوم| توهین به یحیی
جنجالی‌ترین حاشیه یلدایی به نام ویژه‌برنامه شبکه پنج یعنی «سلام تهران» رقم خورده که حاشیه‌سازی این برنامه و مجری آن مسبوق به سابقه است. مصطفی امامی هنگام بازی اسم- فامیل در مقابل نام اشیا، از کلمه «یحیی پلاستیکی» استفاده کرد و بلافاصله توضیح داد منظورش عروسک چهره‌های فوتبالی مثل یحیی گل‌محمدی است. این توجیه بی‌فایده بود و تا ساعت‌ها اعتراض‌های ناتمام از سوی هواداران پرسپولیس شکل گرفت و حتی منجر به شکایت باشگاه پرسپولیس شد. این اتفاق زمینه تحلیل‌هایی را هم فراهم کرد که کلیدواژه مشترک آن حسرت ِفقدان مجریان محبوب، موقر و کاربلد در شب یلدای امسال است.

مورد سوم| به شیوه پورعرب
در برنامه «سلام تهران» باز هم حاشیه‌هایی رقم خورد. از جمله اینکه سامان گوران تصمیم داشت با ابوالفضل پورعرب خودمانی باشد و به همین خاطر از تعبیری عجیب استفاده کرد. این بازیگر هم معترض شد و گوران نیز به خودش آمد! این اتفاق یادمان آورد که جای خالی شوخی‌هایی از جنس جناب‌خان چقدر زود به چشم آمده است.

بخش پر سر و صدای دیگر برنامه «سلام تهران» جایی است که پورعرب گفت: «خواهش می‌کنم این بچه‌ها (بازداشتی‌های ناآرامی‌های اخیر) را عفو عمومی بدهند تا یک آشتی ملی برقرار شود. اینها بچه‌های ما هستند.» با شروع جمله اول، مجری به‌شدت نگران شد؛ ‌درصدد قطع حرف مهمان برآمد اما پورعرب سخنش را به زبان آورد. این را هم اضافه کنیم که پورعرب به همراه مهران غفوریان شاخص‌ترین چهره‌های شب یلدا هستند!

مورد چهارم| اعتراض حجت
هفته پیش نوشتیم شبکه سه بریده‌ای از اجرای قدیمی خوانندگانی مثل حجت اشرف‌زاده و محمد معتمدی را به عنوان «ویژه‌برنامه یلدایی» پخش می‌کند. این اتفاق واکنش اشرف‌زاده را به همراه داشت تا جایی که در اینستاگرام خود نوشت:« بنده امسال در هیچ برنامه یلدایی تلویزیون‌ حضور نداشتم. با اینکه در‌خواست کردم اجراهای گذشته بنده را از آرشیو سال‌های قبل پخش نکنند‌ اما توجهی نشد.

متاسفانه افرادی که نادانسته به نوامیس من فحاشی می‌کنند که هیچ اما این توضیح را برای دوستداران واقعی‌ام می‌گذارم.» در ویژه‌برنامه‌های امسال خوانندگانی مثل علیرضا افتخاری‌، پویا بیاتی، محمد گلریز و چند خواننده نه‌چندان مطرح حضور داشتند و قطعاتی را به شکل پلی‌بک اجرا کردند. سال‌ها‌ پیش این دست خواننده‌ها مورد توجه ویژه‌برنامه‌ها قرار نمی‌گرفتند اما امسال برنامه‌سازان گزینه‌هایی معدود برای دعوت در اختیار داشتند.

مورد پنجم | و باز هم مهمان تکراری
از اتفاقات جالب امسال این است که شبکه چهار بدون یلدا سپری شد؛‌ آن هم در حالی که این شبکه در سال‌های قبل خوراک مناسبی برای فرهیختگان تدارک می‌دید. نکته قابل توجه دیگر اینکه یلدای 1401 هم مثل همیشه با مهمان‌های تکراری به پایان رسید. به عنوان نمونه ابوالفضل پورعرب علاوه بر حضور در برنامه ضبطی «خانه جلال» شبکه نسیم، مهمان برنامه زنده «سلام تهران» شبکه پنج بود. از حسین رفیعی مسابقه ضبطی «پنج ستاره» در شبکه پنج پخش شد و کمی بعد به عنوان مهمان در برنامه زنده «ورزش از نگاه دو» حضور یافت. رسول نجفیان هم در دو شبکه نسیم و آموزش دیده شد…

برای پیگیری اخبارکاربران ویژه - فرهنگیاینجا کلیک کنید.