روزنامه هفت صبح، گروه بازار|‌‌ زندگی خیلی سریع می‌گذرد؛ آخر خرداد امسال یعنی حدود ۴۰، ۵۰روز پیش باید تصمیم می‌گرفتید سهام عدالت خود را به روش مستقیم اداره کنید یا کنترل آن همچنان در اختیار کارگزاری‌های دولتی باشد. چندروز بعد هم اعلام کردند ۳۰درصد از مجموع کل سهام قابل فروش است. خیلی‌ها برابر هر دو وسوسه مقاومت کردند و حاضر به آزادسازی یا فروش سهام عدالت خود نشدند.

این دسته از افراد الان می‌توانند خوشحال باشند چون ارزش سهام عدالت از همان لحظه اعلام آزادسازی روز‌به‌روز همگام با رشد بازار بورس رشد داشته و افزایش پیدا می‌کند. شاید باور نکنید اما سهام عدالت ۵۰۰‌هزار تومانی سال ۸۵ شما الان حدود ۱۸میلیون و ۲۰۰هزار تومان شده و تنها از ششم خرداد تا الان یعنی ظرف مدت ۴۰، ۵۰روز ۱۰میلیون ارزش آن افزایش پیدا کرده است.

*** چرا مردم سهام عدالت خود را می‌فروشند؟
دولت از روز ۱۰اردیبهشت تا هشتم خردادماه امسال به مالکان سهام عدالت فرصت داد تا در صورتی که به‌دنبال انتخاب روش مدیریت مستقیم هستند و می‌خواهند مالکیت و مدیریت سهام خود را به‌صورت مستقیم و بدون واسطه دراختیار خود بگیرند با ورود به سامانه samanese.ir نسبت به این امر اقدام کنند. این فرصت با توجه به استقبال مشمولان سهام عدالت برای انتخاب روش مستقیم در ابتدا تا ۱۵خردادماه و درنهایت تا ۲۹خردادماه تمدید شد.

پس مردم به اندازه کافی فرصت داشته‌اند تا تصمیم بگیرند سهام عدالت خود را آزاد کنند یا مثل سال‌های قبل کارگزاری‌های دولتی برایشان تصمیم بگیرند. دوراهی بزرگ دیگری که سر راه مالکان سهام‌ عدالت قرار گرفت، تصمیم‌‌گیری درباره فروش یا حفظ سهام عدالت بود. براساس ساز و کار و دستورالعمل نحوه معاملات سهام عدالت که توسط شورای‌عالی بورس تعیین شد، آن دسته از مالکان سهام عدالت که روش مدیریت مستقیم را انتخاب کرده بودند، از ششم خردادماه می‌توانستند نسبت به فروش ۳۰درصد از سهام عدالت خود اقدام کنند.

فروش این بخش از سهام عدالت با مراجعه حضوری به بانک‌هایی که سهامداران در آن شماره شبا داشتند یا کارگزاری‌های بورسی امکان‌پذیر بود. همچنین بانک‌ها امکاناتی برای ثبت سفارش غیرحضوری ۳۰درصد از سهام عدالت فراهم کردند تا مالکان تنها با کدملی خود بتوانند سهام عدالت را بفروشند. در این روش قرار بود مالکان سهام عدالت فرم فروش وکالتی ۳۰درصد از سهام خود را پر کنند و یکی‌دو روز بعد، وجه حاصل از فروش سهام عدالت خود را دریافت کنند.

با وجود گذشت بیش از ۴۰روز خبرهای ضد و نقیضی در این‌باره به‌گوش می‌رسد. مسئولان دولتی و بورسی می‌‌گویند، بخش اعظم این پول به حساب فروشندگان سهام عدالت واریز شده و تنها ۱۵۰میلیارد تومان آن باقی مانده است و دلیل تاخیر در واریز هم اشتباه خود مردم در ثبت شماره موبایل یا شماره شبای بانکی است. با این‌حال حجم کامنت‌‌های منفی زیر خبرهای این حوزه نشان می‌دهد، آمار‌ها احتمالا می‌تواند بیشتر باشد. ضمن اینکه بعضی از کاربران می‌گویند، از صحت اطلاعات واردشده اطمینان دارند.

در زمان فروش ۳۰درصد از سهام عدالت، اوضاع آن دسته از مشمولانی که دارای کد معاملاتی هستند بهتر بود. آنها نیازی به مراجعه به بانک‌ها ندارند و می‌توانند از طریق کد بورسی خود جهت فروش ۳۰درصد سهام عدالت خود اقدام کنند. در هر حالت سهام عدالت به قیمت بازار همان روز به‌فروش می‌رسد و ذکر این نکته ضروری است که اگر کسی تصمیم می‌گیرد سهام عدالت خود را بفروشد، حتما به پول آن نیاز مبرم داشته است.

*** رشد ارزش سهام عدالت از زمان اعلام آزادسازی
سهام عدالت در سه‌شکل عرضه شده است؛ دسته اول سهام عدالت یک‌میلیون تومانی در اختیار دارند که بیشترشان افراد زیر پوشش نهادهای حمایتی هستند. دسته‌ دیگری سهام عدالت ۴۹۲هزار تومانی دارند اما سهام عدالت اکثر این افراد ارزشی معادل ۵۳۲هزار تومان دارد. همه این‌‌ها ارزش اولیه سهام عدالت در زمان واگذاری سال ۸۵ بوده ولی پس از گذشت حدود ۱۴سال سهام عدالت رشد کرده و ارزش بیشتری پیدا کرده است. اگر شما هم سهام عدالت خود را نفروخته باشید، احتمالا از خواندن عددهای این گزارش خوشحال می‌شوید.

پرتفوی یا همان ارزش کلی سهام عدالت با دارایی ۵۰۰هزار تومان در تاریخ ششم خرداد که نخستین روز از فروش این سهام بود، بالغ بر هفت‌میلیون و ۸۰۰هزار تومان تخمین زده می‌شد. از همان روز مسئولان حاضر در وزارت اقتصاد و دارایی، سازمان خصوصی‌سازی و سازمان بورس و اوراق بهادار، تاکید بسیاری بر نگهداری سهام داشتند و معتقد بودند که سهام موجود در پرتفوی سهام عدالت از جمله سهم‌های با ارزش بازار بورس است که هر روز می‌توانند به رشدی بیش از روز گذشته دست پیدا کنند.

ارزش پرتفوی سهام عدالت در تاریخ ۱۰خردادماه در مقایسه با ششم خرداد، چیزی حدود ۵۰۰هزار تومان افزایش پیدا کرد و به رقمی بیش از هشت‌میلیون و ۳۰۰هزار تومان رسید.بعد از آن‌هم با توجه به روزهای پررونق بورس هر روز شاهد رونق و افزایش ارزش پرتفوی سهام عدالت بودیم، به‌گونه‌ای که ارزش این سهام از ۱۱ تا ۱۷خردادماه، با یک‌میلیون و ۶۰۰هزار تومان افزایش به حدود ۹میلیون و ۸۰۰هزار تومان رسید. سهام عدالت از ۱۸خردادماه تا ۲۰خرداد بعد از ۱۴روز رشد خیره‌کننده در مسیر ثبات قیمتی قرار گرفت و در محدوده‌های ۹میلیون و ۷۰۰هزار تومان قیمت خورد.

ارزش سهام عدالت بعد از دوروز ثبات قیمت، از ۲۱خرداد تا هفتم تیرماه دوباره وارد فاز صعودی پرشتاب شد و از قیمت ۹میلیون و ۷۰۰هزار تومان، به نرخ ۱۳میلیون و ۵۰۰هزار تومان افزایش پیدا کرد. ارزش سهام عدالت بعد از حدود دوهفته صعود قیمت، در روزهای هشتم و دهم تیرماه در مسیر نزولی قرار گرفت و تا قیمت ۱۳میلیون و ۲۰۰هزار تومان کاهش پیدا کرد. ارزش این سهام از روز دهم تیرماه در چندروز متوالی به‌دلیل رشد غافلگیرکننده بازار سرمایه، در مسیر صعودی پرشتابی قرار گرفت به‌طوری که در روز ۱۷تیرماه از مرز ۱۶میلیون تومان عبور کرد و به بیش از ۱۶میلیون و ۲۱۳هزار تومان رسید.

افزایش ارزش سهام عدالت ۵۰۰هزار تومانی روز بعد هم ادامه پیدا کرد و در این روز کسانی که صاحب سهام ۵۳۲هزار تومانی بودند، ۳۶۵هزار تومان دیگر سود کردند تا ارزش کل سهامشان به ۱۶میلیون و ۵۷۸هزار تومان برسد. روز جمعه ۲۰تیرماه، سامانه سهام عدالت با وجود تعطیلی بازار مجددا به‌روزرسانی شد و نشان داد ارزش این سهام تا پایان هفته گذشته به ۱۶میلیون و ۸۵۴هزار تومان رسیده است. یعنی ۲۷۶هزار تومان بیشتر از ارزش اعلام‌شده قبلی.

این هفته بازار کاملا به نفع مشمولان سهام عدالت بود. طوری که همان روز اول یعنی شنبه ۲۱تیرماه، ارزش سهام عدالت از مرز ۱۷میلیون تومان هم گذشت و با سود ۱۶۴هزار تومانی در یک‌روز، به ۱۷میلیون و ۱۸هزار تومان رسید. در ادامه صعود چشمگیر، دیروز سامانه سهام عدالت در جدید‌ترین به‌روزرسانی خود نشان داد، کسانی که سهام خود را نفروختند، روز یکشنبه ۷۹۱هزار تومان سود کرده‌اند. آن‌هم صرفا در یک‌روز! اطلاعات سامانه سهام عدالت نشان می‌دهد، اگر کسی سهام عدالت ۵۳۲هزار تومانی خود را حفظ کرده و ۳۰درصد آن را نفروخته باشد، الان مالک یک سبد سهام به ارزش کلی ۱۷میلیون و ۸۰۹هزار تومان است.

آخرین به‌روزرسانی سامانه سهام عدالت نشان می‌دهد، ارزش سبد دارایی مشمولان دیروز با افزایش دوباره ۴۰۰هزار تومانی از مرز ۱۸میلیون گذشت و به ۱۸میلیون و ۲۰۰هزار تومان رسید. اگر از روز اول یعنی ششم خرداد حساب کنیم، مالکان سهام عدالت ۵۰۰هزار تومانی تا دیروز بیشتر از ۱۰میلیون تومان سود کرده‌اند. سامانه سهام عدالت معمولا به‌طور روزانه و در پایان معاملات بازار به‌روزرسانی می‌شود و مشمولان می‌توانند با مراجعه به این سامانه در آدرس sahamedalat.ir از آخرین ارزش سهام عدالت خود که براساس قیمت‌های پایانی روز تهیه می‌شود، اطلاع کسب کنند. البته کاملا واضح است که تنها کسانی می‌‌توانند به این کار اقدام کنند که روش مالکیت مستقیم سهام عدالت را انتخاب کرده‌اند.

*** چرا سهام عدالت سریع‌تر از بورس رشد می‌کند؟
ارزش سهام عدالت از ششم خردادماه تا حالا ۱۲۸درصد رشد کرده است. اگر بخواهیم دقیق‌تر بگوییم، از رقمی حدود هفت‌میلیون و ۸۰۰هزار تومان، به حدود ۱۸میلیون و ۲۰۰هزار تومان رسیده است. شاید شما هم از سود‌های چشمگیر که روزانه نصیب سهام عدالت می‌شود، تعجب کرده باشید. طوری که خود سهامداران بورس نمی‌توانند چنین بازدهی‌ای روی سرمایه‌شان به‌دست بیاورند. شاخص بورس ششم خردادماه در محدوده ۹۲۶هزار واحد بود و در معاملات دیروز به یک‌میلیون و ۸۲۲هزار واحد رسید.

یعنی شاخص بورس در این مدت کلا ۹۶درصد افزایش داشته ولی ارزش سهام عدالت در همین بازه زمانی ۱۳۳درصد رشد کرده و از سهامداران بازار سرمایه سبقت گرفته است. تازه این درحالی است که سهامداران بورس بعد از کلی تلاش می‌توانند بازدهی متناسب با شاخص کل به‌دست بیاورند و سرمایه‌گذاری خیلی از آنها بازدهی کمتری نسبت به شاخص کل دارد.

شاید بتوان دلیل این افزایش چشمگیر ارزش سهام عدالت را در سبد طلایی آن پیدا کرد. بیش از نصف سبد سهام عدالت از سهام چهارشرکت پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه اصفهان، صنایع مس ایران و پالایش نفت تهران تشکیل شده که به‌عنوان بزرگترین شرکت‌های بورسی شناخته می‌شوند و در ماه‌های اخیر بازدهی قابل توجهی داشته‌اند. طوری که بورس‌بازها آنها را نمادهای شاخص‌ساز صدا می‌کنند. یعنی نمادهایی که بیشترین تاثیر را در رشد شاخص بورس دارند.

آخرین تحولاتکاربران ویژه - اسلایدررا اینجا بخوانید.