کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۷۶۸۶۰
تاریخ خبر:

آمار تکان دهنده خودکشی در ایران؛ چه کسانی بیشترین قربانی هستند؟

آمار تکان دهنده خودکشی در ایران؛ چه کسانی بیشترین قربانی هستند؟

آیا می دانید چه کسانی بیشترین قربانی خودکشی هستند؟ و چرا آمار خودکشی بیشتر و بیشتر می شود؟

در سه تا چهار سال اخیر آمار خودکشی در ایران سالانه به مقدار ۱۰ درصد افزایش یافته است.

روانپزشکان و فعالان حوزه روان شناسی نسبت به افزایش این معضل در کشور اظهار نگرانی کرده و توضیح داده اند که این مسئله در حال رشد است و آمار ایران در این زمینه حتی از بسیاری از کشورها پیشی گرفته است.

به گزارش هفت صبح و به نقل از خط سلامت از هم میهن گزارش میدهد که علاوه بر خودکشی آمار اقدام به خودکشی و تفکرات مرتبط نیز هشداری به مسئولان برای یک وضعیت بحرانی محسوب میشود زنان خانه دار کارگران دانش آموزان و دانشجویان بیش از دیگران به پایان زندگی خود دست میزنند این مسائل به تازگی در همایش سلامت روان و رسانه با موضوع آرزومندی نابرابری و سلامت روان مورد بحث قرار گرفته اند.

جهش در آمار خودکشی

حمید یعقوبی روانشناس بالینی و رئیس انجمن پیشگیری از خودکشی ،ایران درباره وضعیت افزایش خودکشی در کشور گفت: در سطح جهان از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ میزان خودکشی از ۱۴ درصد به ۹/۵ درصد کاهش یافته اما در ایران این آمار امسال به ۹/۶ یا ۹/۷ میرسد این آمار نشان دهنده دو نکته است. اول اینکه خودکشی قابل پیشگیری است و دوم وضعیت ما برخلاف جهان است.

بر اساس اظهار یعقوبی هر خودکشی که رخ میدهد باید ۲۰ برابر شود تا عددی برای اقدام به خودکشی به دست آید. مثلاً اگر سالانه ۷۲۰ هزار مورد خودکشی رخ دهد میتوان به ۱۵۰ هزار مورد اقدام به خودکشی رسید این کارشناسان اظهار میکنند اگر همین عدد ۲۰ برابر شود میزان افکار خودکشی را نشان میدهد وزارت بهداشت به دنبال ارتباط با افرادی است که اقدام به خودکشی کرده اند.

نسبت خودکشی منجر به مرگ در استانها

میزان خودکشی هایی که به مرگ منجر میشوند نکته دیگری بود که یعقوبی به آن اشاره کرد. او گفت که در کل کشور ۱۸/۳۵ درصد این اقدامها به مرگ میرسند در ایلام از هر ۱۰ مورد یک مورد به مرگ منجر می شود. در استانهای کهگیلویه و بویراحمد چهار محال و بختیاری و تهران نیز نرخ این مساله بالاست. برعکس در استان سمنان از هر ۴۲ مورد یک مورد به مرگ منجر میشود.

زنان خانه دار در صدر خودکشی

یعقوبی اعلام کرد که میزان اقدام به خودکشی توسط وزارت بهداشت و میزان مرگهای ناشی از آن توسط سازمان پزشکی قانونی منتشر میشود. او در خصوص روشهای پایان دادن به زندگی گفت: در سال ۱۴۰۱، ۴۸ درصد خود را دار زدند و ۱۸ درصد با استفاده از قرص برنج اقدام به خودکشی کردند.

در استان مازندران ۴۸ درصد موارد خودکشی با قرص انجام میشود و ۸۳ درصد هم از طریق مسمومیت دارویی است. سازمان جهانی بهداشت پیشنهاد میکند که دسترسیها به این موارد محدود شود. در صورت کنترل این قرصها در مازندران میتوان میزان خودکشی ها را کاهش داد.

در سال ۱۴۰۱ زنان خانه دار رتبه چهارم مرگ ناشی از خودکشی را داشتند اما در اقدام به خودکشی با ۳۲/۸ درصد در رتبه اول بودند بعد از آنها شاغلان با ۱۸/۸ درصد و دانش آموزان با ۱۵/۲ درصد قرار گرفتند. در سال ۱۴۰۱ جان باختگان ناشی از خودکشی ۶٬۹۱۸ نفر بودند استانهای ایلام کهگیلویه و بویر احمد کرمانشاه همدان و چهار محال و بختیاری بالاترین نرخ خودکشی در کشور را داشته اند.

خطر استفاده زیاد از شبکه های اجتماعی

یعقوبی پرسید آیا رسانه های اجتماعی میتوانند خطر خودکشی را افزایش دهند؟ یا میتوانند برای پیشگیری از آنها مورد استفاده قرار گیرند؟ او به مطالعه ای از موسسه ایسپا اشاره کرد که نشان میدهد. ۸۲ درصد ایرانیان از یکی از پیام رسانهای داخلی یا خارجی استفاده میکنند و استفاده بیش از ۵ ساعت از شبکه های اجتماعی باعث دو برابر شدن خطر خودکشی میشود.

 

منبع: خط سلامت
کدخبر: ۵۷۶۸۶۰
تاریخ خبر:
ارسال نظر