وقت خرید دلار است یا فروش؟ کارشناسان بررسی میکنند

بعد از تعطیلات تاسوعا و عاشورای حسینی قیمت دلار متاثر از برخی خوشبینیهای سیاسی کاهش بیش از دو هزار تومانی داشت و به کریدور ۸۰ هزار تومانی برگشت.
بعد از تعطیلات تاسوعا و عاشورای حسینی قیمت دلار متاثر از برخی خوشبینیهای سیاسی کاهش بیش از دو هزار تومانی داشت و به کریدور ۸۰ هزار تومانی برگشت.
برزو حقشناس، کارشناس اقتصادی مداخله سیاستگذار را دلیل برگشت قیمت دلار میداند و معتقد است قیمت و ارزش ذاتی دلار در یک خط قرار گرفته است.
قیمت دلار که در هفتههای گذشته به طور پیوسته در کریدور ۹۰ هزار تومانی معامله شده بود، بعد از بازگشایی بازارها در روز دوشنبه کاهش بیش از دو هزار تومانی را تجربه کرد. کارشناسان اقتصادی، با تکیه بر وضعیت پرنوسان بازار ارز و طلا، معتقدند دلار با مداخلات بانک مرکزی روی ارزش ذاتی قرار گرفته است، اما در صورتی که ریسکهای سیستماتیک کاهش نیابند، قیمتها دوباره افزایشی خواهند شد. در همین راستا برزو حقشناس در گفتوگو با «تجارتنیوز» تاکید کرد: «پیشبینیهای اقتصادی بیش از هر زمان دیگری به تحولات سیاسی گره خورده است.»
مداخله بانک مرکزی موثر اما محدود است
این کارشناس اقتصادی، درباره تحولات اخیر بازار ارز اظهار کرد: «در حال حاضر بانک مرکزی بهدرستی در حال مداخله در بازار ارز است، اما باید در نظر داشت که توان مداخله این نهاد نیز محدود است.»
وی افزود: «اگر ریسکهای سیستماتیک بهطور جدی کاهش پیدا نکنند، تقاضا مجدداً در بازار غالب خواهد شد. در چنین شرایطی نمیتوان با مدلهای کلاسیک اقتصادی وضعیت بازار ارز و طلا را تحلیل کرد.»
اگر ریسکهای سیاسی و اقتصادی بازگردند، قیمت دلار دوباره افزایشی میشود
حقشناس ادامه داد: «در حال حاضر قیمت دلار دقیقاً روی ارزش ذاتی خود ایستاده است، اما این موضوع بیش از آنکه ناشی از واقعیتهای اقتصادی باشد، تحت تأثیر مستقیم مداخلات بانک مرکزی است.»
وی خاطرنشان کرد: «تا زمانی که سایه سنگین ریسکهای سیاسی و اقتصادی از بازارها برداشته نشود، نمیتوان انتظار داشت که مدلهای تحلیلی اقتصادی کارکرد دقیق و قابل اعتمادی داشته باشند. اگر این ریسکها ادامه پیدا کند، بازار بار دیگر با افزایش قیمت مواجه خواهد شد.»
قیمت دلار در صورت توافق به شدت کاهشی میشود
حقشناس تأکید کرد: «پیشبینیهای اقتصادی در حال حاضر بهشدت به تحولات سیاسی وابسته شدهاند. اگر در سطح ریسکهای سیاسی تغییر معناداری رخ ندهد، توان بانک مرکزی برای کنترل بازار محدود خواهد بود و پس از آن جهش قیمتی در بازار طلا و ارز محتمل است.»
وی همچنین درباره چشمانداز توافقات سیاسی گفت: «در صورت دستیابی به توافق و ارسال سیگنالهای مثبت به بازار، قیمت دلار بهشدت کاهش پیدا میکند و حتی احتمال افت قیمت به زیر کریدور ۸۰ هزار تومانی نیز وجود دارد. با این حال، این افت قیمتی عمدتاً ناشی از هیجانات روانی و مقطعی خواهد بود.»
این کارشناس اقتصادی افزود: «تنها زمانی که این شوکهای احساسی پشت سر گذاشته شوند، میتوان بازار را مجدداً با واقعیتهای اقتصادی تحلیل کرد. در این شرایط، کاهش قیمتها میتواند فرصتی مناسب برای سرمایهگذاری و خرید باشد.»
در شرایط فعلی نمیتوان با قاطعیت گفت که اکنون زمان خرید دلار است یا فروش آن
این کارشناس بازارهای مالی با اشاره به وضعیت خاص اقتصاد ایران گفت: «ریسک سیستماتیک کنونی یکی از کمسابقهترینها در بیش از ۳۰ سال گذشته است. تا زمانی که این ریسک پابرجا باشد، تحلیل دقیق و پیشبینی قابل اتکایی از بازارها ممکن نیست.»
حقشناس در پایان، درباره زمان مناسب برای ورود به بازار گفت: «در شرایط فعلی نمیتوان با قاطعیت گفت که اکنون زمان خرید یا فروش است. اگر تحلیل فردی این باشد که توافق جامع حاصل میشود، اکنون زمان فروش است؛ اما اگر تنشها ادامه پیدا کند یا تشدید شود، فرصت خرید فراهم خواهد شد.»