تهران فقط اشعه فرابنفش کم داشت!

مردم در ساعات میانی روز در فضای سربسته بمانند
هفت صبح، حمیدرضا خالدی| قرار است که فردا استان تهران به خاطر گرمای بیش از حد، ناترازی انرژی و همچنین افزایش اشعه UV تعطیل شود. گرچه قبلا هم تعطیلیهایی به خاطر گرمای بیش از حد و ناترازیهای انرژی در حافظه تهراننشینان ثبت شده اما تعطیلی اینبار بهانه مهم دیگری هم دارد که کمتر به آن پرداخته شده است.
شاخصهای که گرچه خطر آن بیشتر از آلودگی هوا نیست اما کمتر جدی گرفته میشود. شاید به این دلیل که آنقدر که درمورد گرد و غبار و آلودگی هوا و دود و... صحبت شده، در خصوص این اشعه مرموز هشدار داده نشده است. در گزارشها آمده بود که میزان تابش این اشعه در ساعات میانی روز به نزدیک 11 میرسد که فوقالعاده خطرناک است.
بیشتر از 3
شاخص فرابنفش، یک مقدار کمّی است که شدت پرتو فرابنفش را در یک محل و منطقه نشان میدهد. شاخص اشعه فرابنفش (UVI) یک مقیاس درجهبندی با اعداد از ۱ تا ۱۱ است که میزان اشعه فرابنفش آسیبرسان پوست را نشان میدهد که در طول روز به سطح زمین میرسد. سازمانهای بهداشت عمومی توصیه میکنند در زمانی که شاخص فرابنفش ۳ یا بالاتر است و مردم زمان قابلتوجهی را در خارج از منزل سپری کنند، از خود با استفاده از کرم ضدآفتاب روی پوست و استفاده از کلاه و عینک آفتابی محافظت کنند.
فقط 10 دقیقه
این پرتو که بخشی از پرتوهای نور خورشید است، میتواند هم به چشم و هم به پوست انسان صدمات جبران ناپذیری به بار آورد. برای محافظت از چشم در برابر نور خورشید باید از عینک آفتابی استفاده کرد. اما در مورد پوست، بر اساس اظهار نظر متخصصان پوست کشور و جهان، دریافت حدود 10 دقیقه نور مستقیم خورشید در روز برای تشکیل ویتامین دی لازم، کافی است و پرتوگیری بیشتر سبب آسیب دیدن پوست در کوتاه مدت و دراز مدت میشود.
برای حفاظت از پوست در برابر نور خورشید، بهترین روش پوشاندن پوست و ممانعت از برخورد مستقیم نور به آن است. در مورد قسمتهایی از پوست که ممکن است پوشش کافی نداشته باشد مانند صورت، استفاده از کرمهای ضد آفتاب توصیه میشود. اما آنچه باعث نگرانی است، آسیبهایی است که مقدار بیش از حد این اشعه میتواند به بدن انسان برساند. کمک و تسریع به ایجاد سه نوع سرطان پوستی؛ ایجاد آفتابسوختگی، آسیب رساندن به سیستم ایمنی، آسیب رساندن به بافت چشمها و ایجاد سوزش و پیری پوست تنها بخشی از این آسیبهاست.
کارشناسان توصیه میکنند که مردم در زمان شدت گرفتن میزان اشعه فرابنفش با پوشیدن لباسهای مناسبی که پوست را بپوشاند، استفاده از کلاه نقابدار، استفاده از عینک آفتابی مناسب، استفاده از کرم ضدآفتاب و از همه مهمتر و البته شاید سادهتر، قرار نگرفتن در معرض آفتاب میتواند به کاهش اثرات این اشعه کمک کند.
یک توصیه کارشناسانه
علی گورانی، کارشناس بهداشت پرتوها، درباره خطرناکی اشعه یو وی میگوید: براساس مطالعات انجام شده۸۰ درصد علت ابتلای افراد به سرطان پوست تابش اشعه فرابنفش است. آب مروارید هم که یک بیماری خطرناک چشمی است و سهم این اشعه در بروز این بیماری بین ۸۰ تا ۹۰ درصد است.
علاوه بر آن اشعه UV عامل اصلی پیر پوستی است. وی در این زمینه میگوید: اما متاسفانه مردم ما این اصول ساده را جدی نمیگیرند و با سهلانگاری به سمت بیماریها و آسیبهای جبران ناپذیری میروند که هزینههای زیادی را به جامعه تحمیل میکند.