یک اشتباه فاحش | دور انداختن اثر ملکه بئاتریکس اندی وارهول به ارزش ۲۵هزار دلار

۴۶ اثر هنری نفیس در جریان بازسازی تالار شهر ماشورست در هلند گم شد
هفت صبح| طبق تحقیقات، تالار شهر وابسته به شهرداری در هلند «به احتمال زیاد» ۴۶ اثر از جمله یک اثر از اندی وارهول - به ارزش تقریبی ۲۵۰۰۰ دلار - را در حین بازسازی دور انداخته است. اندی وارهول هنرمندی بود که به جمع کردن اشیاء علاقهای عجیب داشت. او از برشهای روزنامه و صورتحسابهای پرداختنشده گرفته تا اشیای عجیب و غریب مانند شیشههای نوشابه و هر خنزر پنزری که دستش میآمد جمع میکرد و این اشیاء را در «کپسولهای زمانی» مرتب میکرد و اینطور شد در طول عمرش ششصد جعبه داشت که پر از این خرتوپرتها بود.
این کپسولها اکنون به آرشیوهای گرانقیمتی تبدیل شدهاند که نهتنها نگاهی به زندگی شخصی و حرفهای وارهول میاندازند، بلکه تصویری منحصربهفرد از ذهن را نیز به نمایش میگذارند. در دستان اندی وارهول، زباله اغلب به یک اثر هنری تبدیل میشد. شیشههای نوشابه، قوطیهای سوپ کمپل، ته سیگار و خیلی چیزهای دور ریختنی دیگر سوژههای نقاشیهای او بود اما شاید این نماد فرهنگ پاپ اگر امروز بود خیلی ناراحت نمیشد که میفهمید یک شهرداری در هلند، یکی از آثار هنریاش را همراه با زبالهها دور انداخته است.
ماجرا از این قرار بود که شهرداری ماشورست در هلند قصد بازسازی تالار شهر را داشت برای همین از آثار هنری که در ساختمان تالار شهر نگهداری میشد فهرستبرداری کرده و آنها را طبقهبندی کرد. برخی از آثار به موزه محلی قرض داده شد، برخی دیگر به تالار شهر جدید برده شدند و برخی دیگر به هنرمندان بازگردانده شدند. اما ماجرا جایی جالب شد که ۴۶ قطعه هنری در طول این فرآیند مفقود شدند.
شهرداری ماشورست اعتراف کرده که در میان 46 اثر هنری ارزشمند مفقود شده، یک چاپ سیلک اسکرین نادر از اندی وارهول، که در سال ۱۹۸۷ درگذشت، وجود داشت که «به احتمال زیاد» در طول بازسازیهای گسترده سال گذشته با زبالهها بیرون برده شدهاند.
هانس ون دِرپاس، شهردار ماشورست، به شبکه تلویزیونی اناواس درباره این اتفاق نادر توضیح داده است: «البته که با اشیای ارزشمند واقعاً اینگونه رفتار نمیشود. وقتی با اموال عمومی، به ویژه آثار هنری با ارزش فرهنگی و تاریخی، با چنین بیاحتیاطی رفتار میشود، مسئلهای جدی است... اما این اتفاق افتاده است و ما از این بابت متاسفیم.»
شهرداری اعلام کرد که این آثار، از جمله یک چاپ سیلک اسکرین اثر وارهول از ملکه وقت هلند ملکه بئاتریکس، متعلق به دهه ۱۹۸۰، بخشی از مجموعهای از بخش اودن بودهاند که سه سال پیش با نخالههای این شهرداری قاطی شده و دور انداخته شده است. شهرداری ماشورست پس از دریافت گزارشی از یک آژانس تحقیقاتی مستقل که برای کشف علت این اتفاق استخدام کرده بود، گفت: «به احتمال زیاد این آثار هنری به طور تصادفی همراه با زبالهها برده شدهاند.»
این آژانس به این نتیجه رسید که دلایل متعددی وجود دارد که چرا این آثار هنری به همراه زبالهها برده شدهاند، از جمله دلایلی که ذکر شده، فقدان کامل هرگونه سیاست، رویه یا دستورالعمل برای «ثبت، نگهداری، حفاظت و امنیت آثار هنری» است.این آژانس گزارش داد که بسیاری از آثار هنری در طول کار بازسازی در زیرزمین تالار شهر نگهداری میشدند «اما با احتیاط حمل نشدند». تعدادی از آنها آخرین بار در سال ۲۰۲۳ که دیده شدند، دچار آبگرفتگی و آسیبهای دیگر شده بودند.
اثر ملکه بئاتریکس بخشی از مجموعه «ملکههای حاکم» وارهول در سال ۱۹۸۵ بود، مجموعهای شامل ۱۶ چاپ رنگی از چهار پادشاه: الیزابت دوم انگلستان، بئاتریکس هلند، مارگرت دوم دانمارک و نتومبی تفوالا از اسواتینی (سوازیلند سابق).این هنرمند، چاپ سیلک اسکرین را بر اساس پرترههای رسمی ملکهها انجام داد و آنها را انتخاب کرد زیرا اغلب به صورت انبوه، از جمله روی تمبر و اسکناس، تولید میشدند.
البته بدیمنی چند سال پیش هم گریبان تابلوی ملکه بئاتریکس را گرفته بود، وقتی سارقان درِ یک گالری هنری در جنوب هلند را با انفجار باز کردند تا چهار اثر را از مجموعه معروف چاپهای اندی وارهول را بدزدند، اما به همه آنها آسیب رساندند و فقط توانستند با دو مورد از این آثار هنری فرار کنند.
گرچه سارقان موفق شدند که در گالری را با موفقیت باز کنند اما انفجار بمب به قدری شدید بود که کل ساختمان ویران شد و مغازههای اطراف نیز آسیب دیدند. اما سارقان آماتور که تا اینجای کار به چند اثر آسیب جدی زده بودند با چند تابلو هنری به سمت ماشین دویدند و معلوم شد که آثار در ماشین جا نمیشوند. دو اثر را از قاب جدا کردند و دو مورد دیگر از این آثار هنری در حالی که آسیب دیده بودند در خیابان رها شدند، از قضا یکی از آن آثار اثر ملکه بئاتریکس هلند بود و دیگری نتومبی تفوالا، که به ملکه مادر اسواتینی معروف است. حالا اثر ملکه بئاتریکس از بین رفته است و شهرداری ماشورست گفته بعید است که آثار هنری گمشده هرگز پیدا شوند.