بیخبر ز غمِ مردمان شهر

تلاش برای رونق سینما در مراکز خرید، ویترینگردی خروجی مالهای تجاری
هفت صبح | اکران نوروزی همیشه محل رقابت تهیهکنندگان برای نمایش عمومی آثارشان بوده اما امسال مانند همیشه، رغبت زیادی برای به اکران رساندن فیلمهای سینمایی از سوی آنها وجود نداشت. تقارن ماه رمضان و تعطیلات، این فصل از اکران را در شرایط ویژهای قرار داد. هرچند مدیران سازمان سینمایی تلاش کردند با افزایش سانسها پس از افطار تا ساعات اولیه بامداد، اکران نوروزی را رونق دهند اما با توجه به افزایش قیمت بلیت، آمارها نشان از رشد قابلتوجه فروش نشان نمیدهد.
با اینکه تعداد فیلمهای کمدی نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده و از یک به سه فیلم رسیده اما جز «دایناسور» به کارگردانی مسعود اطیابی با فروش بالای ۸۰ میلیارد «کوکتل مولوتوف» ساخته حسین دوماری فروش چشمگیری ندارد و «عینک قرمز» به کارگردانی حسین مهکام هم که در قعر جدول فروش است.
کمدی همیشه هم نجاتبخش نیست!
وضعیت فروش فیلمهای کمدی نوروز به خوبی نشان میدهد که هر فیلم کمدی موفق نخواهد بود و نمیتواند حرف مهمی برای گفتن در معادلات فروش سینمای ایران داشته باشند. سال گذشته «تمساح خونی» اولین فیلم جواد عزتی به عنوان کارگردان تنها فیلم کمدی اکران نوروزی بود که با بلیت ۸۰ هزار تومانی نزدیک به سه میلیون بلیت فروخت اما حالا «دایناسور» با بلیت بیش از ۱۰۰ هزار تومانی، تنها نزدیک به ۹۴۰ هزار بلیت فروخته است.
این درحالی است که فروش «کوکتل مولوتوف» هم تنها به حدود ۳۰ میلیارد تومان رسیده و در رتبه سوم جدول فروش جا خوش کرده است. با همه اینها «دایناسور» به عنوان پرفروشترین اکران نوروزی با «موسی کلیمالله» به عنوان فیلم دوم جدول، فاصلهای ۵۰ میلیارد تومانی دارد که نمیتوان از این تفاوت معنادار چشمپوشی کرد.
هزینههای بیبازگشت
فیلم تاریخی ابراهیم حاتمیکیا در حالی با فاصله از «دایناسور» در رتبه دوم فروش قرار دارد که به تازگی فروشش از ۳۰ میلیارد عبور کرده و به بیش از ۳۵ میلیارد تومان رسیده و خب این رقم برای فیلمی چنین پرهزینه نه قابل توجیه است و نه حتی آن را میتوان فروش قابلقبولی برای اثری اینچنینی دانست.
ژانر اجتماعی یا کمدی؟
«رها» تنها فیلم اجتماعی اکران نوروزی هم فروش چندانی نکرده است. فروش اولین ساخته حسام فرهمند هنوز به ۲۰ میلیارد تومان نرسیده. این رقم برای فیلمی که یکی از آثار پرتماشاگر جشنواره سال گذشته بود و بازیگری مانند شهاب حسینی را در خود دارد، امیدوارکننده نیست.
جدول غمانگیز
فروش «پسر دلفینی۲» به بیش از ۱۱ میلیارد تومان رسیده که نسبت به قسمت اول، موفقیت به حساب نمیآید. سه فیلم آخر جدول یعنی «پیشمرگ»، «بامبولک» و «عینک قرمز» به ۱۰ میلیارد تومان نرسیده که با هزینههای بالای تولید آنقدر ناچیز است که میتوان به طور کلی آن را نادیده گرفت.
زرق و برق مالهای تجاری نرسیده به سینما
این میزان فروش به همراه پخش تیزرهای تبلیغاتی آثار سینمایی از شبکههای ماهوارهای، افزایش سانسها تا نیمههای شب و حمایت سازمان سینمایی و شورای صنفی اکران در حالی رخ داده که این روزها تنها در تهران، بیش از ۳۰ پردیس سینمایی فعال است و فیلمها بیش از اینکه در سالنهای قدیمی سینما به نمایش درآیند، در پردیسها به نمایش گذاشته میشوند. در واقع با اینکه تعداد سالنها و شرایط اکران، بهتر شده و تماشاگر با امکانات بیشتر و در سالنهای مجهزتری به تماشای آثار سینمایی مینشیند اما همچنان برای تماشای دستهجمعی فیلمها از خود مقاومت نشان داده و ترجیح میدهد به تماشای آثاری بنشیند که از کیفیت آن اطمینان دارند.