ژول ورن؛ ۱۰ نکته درباره نوستراداموس قصهنویس

ژول ورن در رمانهایش، بسیاری از اختراعات قرن بیستم را پیشبینی کرد؛ از جمله زیردریاییهای الکتریکی، سفرهای فضایی و حتی اینترنت
ژول ورن، نویسنده مشهور فرانسوی، 120 سال پیش، در 24 مارس 1905 وقتی ۷۷ ساله بود در شهر آمیان فرانسه درگذشت. سالهای پایانی عمرش با ضعف جسمانی همراه بود و در نهایت دیابت عامل اصلی مرگ او بود. با این حال، ژول ورن تا آخرین لحظات زندگی به نوشتن ادامه داد. ژول ورن خالق آثاری است که مرزهای تخیل را درنوردیدهاند اما در پسِ این ذهنِ خلاق، حقایق کمتر شنیدهشدهای نیز وجود دارد:
1- ژول ورن در رمانهایش، بسیاری از اختراعات قرن بیستم را پیشبینی کرد؛ از جمله زیردریاییهای الکتریکی، سفرهای فضایی و حتی اینترنت. رمان «پاریس در قرن بیستم» او که در سال 1863 نوشته شد، به دلیل پیشبینیهای بسیار دقیقش، تا سال 1994 منتشر نشد.
2- پیش از آنکه ژول ورن به رماننویسی روی آورد، به نوشتن نمایشنامه و اپرا مشغول بود. اولین اثر او، یک نمایشنامه کمدی به نام «پوشالهای بر بادرفته» بود که در سال 1850 با کمک الکساندر دوما روی صحنه رفت.
3- ژول ورن در سال 1886، توسط برادرزادهاش، گاستون، مورد اصابت گلوله قرار گرفت و تا پایان عمر میلنگید. این حادثه تلخ، تأثیر عمیقی بر زندگی او گذاشت.
4- آثار ژول ورن، پس از آثار آگاتا کریستی و پیش از ویلیام شکسپیر، بیشترین میزان ترجمه را در جهان دارند. این نشاندهنده محبوبیت بینظیر او میان مخاطبان سراسر جهان است.
5- تأثیر پیتر هتزل روی نوشتهها و کتابهای ژول ورن بسیار قابل توجه بود. پیتر ژول هتزل، ناشر فرانسوی و ویراستار آثار ژول ورن بود. ژول ورن که از یافتن شخصی که تمایل به چاپ آثارش را داشته باشد، بسیار خوشحال بود، تقریباً تمام تغییراتی که هتزل بر آثارش اعمال کرد را پذیرفت. هتزل نه تنها چاپ حداقل یکی از رمانهای ژول ورن به نام «پاریس در قرن بیستم» را کاملاً رد کرد.
6- معلم ژول ورن، مم سامبین، بیوه ملوانی دریایی بود که به مدت ۳۰ سال ناپدید شده بود؛ او داستان شوهرش را برای دانشآموزان تعریف میکرد و امیدوار بود روزی مانند رابینسون کروزو از جزیره بهشتی خود بازگردد. این داستان روی ورن تأثیر زیادی گذاشت به طوری که الهام بخش او در رمانهایی مثل جزیره اسرارآمیز (۱۸۷۴)، دومین سرزمین پدری (۱۹۰۰) و مدرسه رابینسونها (۱۸۸۲) شد.
7- ژول ورن سعی میکرد آینده علم را حدس بزند؛ در نتیجه تخیلاتش روی هوا نیست و بر پایه علوم آن دوران بوده است.
8- «ری بردبری» یکی از نویسندگان کتابهای علمیتخیلی گفته است: همه ما به گونهای جزو فرزندان ژول ورن هستیم. «ویلیام بیب» یکی از اولین مردانی که به اعماق دریا سفر کرده است با خواندن کتاب «بیست هزار فرسنگ زیر دریا» به اقیانوسشناسی علاقمند شده است. «رابرت گودارد» پدر موشکشناسی علم ساختن و هدایت موشک در کودکی یکی از پرطرفدارترین خوانندگان آثار ژول ورن بوده است.
9- محبوبترین آثار ژول ورن، مانند «سفر به مرکز زمین»، «بیست هزار فرسنگ زیر دریا»، و «دور دنیا در هشتاد روز»، بارها به فارسی ترجمه شدهاند ولی برخی آثارِ کمتر شناختهشده او، مانند «زندان یخ»، «جای پایی روی برف»، و «آخرین تکه ذغال»، دیرتر به فارسی ترجمه شدهاند.
10- ژول ورن بیش از 60 رمان و داستان کوتاه نوشته است که بسیاری از آنها بارها و بارها مورد اقتباس قرار گرفتهاند. میتوان گفت که این تعداد به طور قابل توجهی بیش از 100 مورد است.