کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۷۴۱۶۷
تاریخ خبر:

مرد غیرممکن‌ها | درباره شهید علی هاشمی که امسال دو فیلم جشنواره فیلم فجر در مورد اوست

مرد غیرممکن‌ها | درباره شهید علی هاشمی که امسال دو فیلم جشنواره فیلم فجر در مورد اوست

شهید هاشمی در مدت تقریبا یک سال طرح عملیات‌های خیبر و بدر را در این منطقه روی کاغذ آورد

هفت صبح| امسال دو فیلم جشنواره فیلم فجر مربوط به شهید علی هاشمی است. یکی فیلم «اشک هور» به کارگردانی «مهدی جعفری» و تهیه‌کنندگی «مجتبی فرآورده» و دیگری فیلم «اسفند» به کارگردانی «دانش اقباشاوی» و تهیه‌کنندگی «جلیل شعبانی». 

 

هاشمی متولد ۱۰ دی ۱۳۴۰ بود و بچه اهواز. پس از انقلاب و در سال‌های آغاز جوانی، جزو گروه موسس سپاه شهر حمیدیه بود و بعد از شهادت فرمانده سپاه این شهر، توسط شمخانی، فرمانده وقت سپاه خوزستان به عنوان فرمانده سپاه حمیدیه منصوب شد. بعد از مدتی تیپ ۳۷ نور را در این منطقه‌ راه‌اندازی کرد و پس از عملیات بیت‌المقدس هم سپاه بستان و سپاه هویزه را تاسیس کرد. 

 

اینجا باید پرانتزی باز کنیم و کمی از قصه جنگ ایران و عراق بگوییم. می‌دانید که ایران در سال ۱۳۵۹ تا تقریبا پایان سال اول جنگ تقریبا موفقیتی در برخورد با هجوم ارتش عراق نداشت اما از سال ۱۳۶۰ و طی چهار عملیات طریق‌القدس، بیت‌المقدس، ثامن‌الائمه و فتح‌المبین توانست بخش‌های گسترده‌ای از مناطق اشغالی را آزاد کند. 

 

بعد از این پیروزی‌ها اما ایران به دو دلیل متوقف نشد. نخست به این دلیل که هنوز بخش‌هایی از خاک ایران در دست عراق بود و عملا از نظر فرماندهان جنگ و مسئولان ایرانی هنوز تهدید باقی بود و دوم اینکه راهبرد ایران در آن زمان تنبیه متجاوز و حتی فتح برخی از نقاط عراق بود. 

 

بر این اساس، وقتی جنگ در جبهه جنوب خوزستان به بن‌بست کشیده شد طرحی برای عملیات در مناطقی از جنوب کشور تصویب شد که در آنجا «هور» وجود دارد. «هور» یک نیزار است در میان آب. در منطقه خوزستان تالاب بزرگی وجود دارد مشترک میان ایران و عراق به نام «هورالعظیم» که البته رویدادهایی مانند کاهش سهم عراق از آب دجله و فرات به سبب سدسازی‌های ترکیه و نیز فعالیت‌های اکتشاف نفت در ایران باعث خشک شدن بخش بزرگی از آن در سال‌های اخیر شده است. 

 

مسئله مهم در مورد عملیات نظامی در بستر هور این بود که اولا به دلیل اینکه این منطقه غرق‌آب بود و عملا یک تالاب یا دریاچه بود امکان محافظت فیزیکی از نیروها با تجهیزات زرهی وجود نداشت و دوم اینکه شناختی از این منطقه وجود نداشت مخصوصا به این خاطر که نیزارهای بلند، عملا شبیه هم هستند و با نبود موانع طبیعی و غیرممکن بودن استقرار نشانه‌های دیگر، این منطقه به یک منطقه بسیار خطرناک برای هرگونه فعالیت نظامی تبدیل می‌شود. 

 

این بود که در آن زمان محسن رضایی و دیگر فرماندهان سپاه تصمیم گرفتند یک قرارگاه سری به نام «نصرت» تاسیس کنند و با استفاده از ظرفیت علی هاشمی که خود عرب خوزستان بود و به هور آشنایی داشت یک عملیات شناسایی بزرگ در این منطقه انجام دهند. 

 

به این ترتیب شهید هاشمی در مدت تقریبا یک سال طرح عملیات‌های خیبر و بدر را در این منطقه روی کاغذ آورد. او و نیروهایش در جریان این عملیات اقدامات متهورانه‌ای انجام دادند و مثلا برخی از آنان تا نجف و کربلا هم رفتند!

 

هاشمی در سال ۱۳۶۷ پس از انجام مأموریت تخلیه جزیره مجنون، در هنگام ترک مقر فرماندهی، توسط هلی‌کوپترهای نیروی زمینی عراق مورد هدف قرار گرفت و به شهادت رسید. با این حال از آنجایی که سرنوشت او روشن نبود و از آنجایی که او به عنوان فرمانده این قرارگاه سری، اطلاعات زیادی در اختیار داشت و عالی‌ترین فرماندهی بود که احتمال داشت به اسارت گرفته شده باشد؛ تا پایان بازگشت کلیه اسرا در مورد او هیچ مطلبی گفته نمی‌شد و حتی خانواده وی، حق بیان مطلبی در خصوص او را نداشتند تا اینکه بالاخره پس از پایان آزادی اسرا و نیز سقوط حکومت صدام، شهادت وی اعلام شد و در سال ۱۳۸۹ پیکر او پس از ۲۲ سال، در نزدیکی محل استقرار قرارگاه فرماندهی سپاه ششم کشف شد و در اهواز به خاک سپرده شد.

 

 

کدخبر: ۵۷۴۱۶۷
تاریخ خبر:
ارسال نظر