نه نشاط دارد و نه سرگرمی | تازهترین دادههای آماری باز هم حکم به شکست شبکه نسیم میدهد
در حالی که این شبکه روزگاری عنوان محبوبترین شبکه تلویزیون را یدک میکشید
هفت صبح | شبکه نسیم تاسیس شد تا مخاطبان امکانی برای فراغت از خستگی و مشغله روزانه در اختیار داشته باشند. روزهای نخست به آزمون و خطا گذشت و دیری نپایید که با ظهور «خندوانه» و «دورهمی» نگاهها به سمت آن چرخید. «کودک شو» در کنار سرگرمی، نکات آموزشی برای خانوادهها داشت. «کتاب باز» شیوهای تازه برای معرفی کتاب بنا نهاد و مجالی شد برای شنیدن حرفهای عمیق. «چهل تیکه» ، «وقتشه»، «هزاردستان» و... هم بودند و همگی باعث میشدند نسیم همواره رتبه اول یا دوم محبوبترین شبکهها را در اختیار داشته باشد. حالا اما مدت زیادی است از شُکوه نسیم خبری نیست.
مورد اول| هشتم در تلوبیون
درباره چرایی سقوط شبکه نسیم بارها نوشتیم و محصولات آن را بهطور مصداقی تحلیل کردیم. حالا اما صحبت از آمار است که برای چندمین مرتبه، نهیب میزند اوضاع برای شبکه نشاط و سرگرمی وخیم است. روز گذشته ایسنا گزارشی از پربازدیدترین شبکهها در تلوبیون منتشر کرد که در اتفاقی دردناک، نسیم در جایگاه هشتم است.
در بخشی از این خبر آمده است: «بر اساس محاسبه مجموع بازدید هر برنامه که در صفحه هر برنامه در تلوبیون مشخص است، شبکه سه با مجموعا ۴۸ میلیون و ۹۹۱ هزار و ۴۹۴ بازدید محتوا، در صدر شبکههای سیما قرار دارد. در تحلیل کسب این رتبه، به محتوای ورزشی، تولید برنامههای سرگرمکننده بعضا با حضور چهرهها و البته سریالهایی میرسیم که نسبتا در جذب مخاطب موفق بودهاند. در رتبههای دوم و سوم، شبکه یک با نزدیک به ۲۹ میلیون بازدید و شبکه کودک با حدود ۲۸ میلیون بازدید قرار دارند. پس از این سه شبکه، در رتبههای بعدی شبکههای دو، آیفیلم، ورزش و خبر به چشم میخورند.»
میزان بازدید محتواهای نسیم نزدیک به 7 میلیون و 300 هزار است که تفاوتی فاحش با صدر جدول دارد. همه چیز گویا است و نیاز نیست یادآوری کنیم که اغلب محصولات نسیم نمیتوانند، از مخاطب دلبری کنند. مثلا فصل سوم «بگو بخند» که کپی ضعیف «خندوانه» است، با وجود رویکرد طنز، آنقدر کیفیت ندارد که مورد اقبال واقع شود. یا «خوش نمک» یک برنامه لوس است و رغبتی برای تماشا باقی نمیماند.
مورد دوم| شکستهای قبلی
اشاره کردیم که این اولین بار نیست که مشخص میکند شبکه نسیم روند نزولی دارد. مثلا بر اساس نتایج نظرسنجی ایسپا در اردیبهشت امسال، شبکه سه و آیفیلم رتبههای اول دوم را در اختیار داشتند و نامی از نسیم نبود! همچنین آذر ماه مشخص شد شبکه نسیم طبق افکارسنجی مرکز تحقیقات رسانه ملی در تابستان ۱۴۰۳ در رتبه چهارم میان شبکهها قرار گرفته است؛ یعنی پایینتر از شبکههای سه، یک و دو.
مورد سوم| ناکامی در بزنگاه
وضعیت شبکه نسیم در مناسبتهای شاد هم خوب نیست؛ در حالی که انتظار میرود این شبکه حسب وظیفه ذاتیاش یعنی نشاط و سرگرمی، پیشران باشد. به عنوان نمونه مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) چندی پیش یک طرح نظرسنجی با موضوع میزان مشاهده «ویژه برنامههای شب یلدای صدا و سیما» انجام داد که نتیجه این بود: «از بین بینندگان ویژه برنامههای شب یلدا 25/9درصد ویژه برنامه «یلدای مادرانه» شبکه سه را دیدهاند، ۲۴ درصد از شبکههای استانی، 8/1درصد از شبکه یک و 7/6 درصد از شبکه دو تماشاگر این برنامهها بودهاند.» ملاحظه میفرمایید که اینجا هم خبری از شبکه نسیم نیست.
مورد چهارم |یک مرور تلخ
برای یادآوری موقعیت رشکبرانگیز نسیم، صرفا یک خبر که در سایتها موجود است را مرور میکنیم: « براساس نظرسنجی مرکز تحقیقات صدا و سیما از پر مخاطبترین برنامههای سیما در مرداد ۹۸، شبکه نسیم با ۵ برنامه از میان ۱۰ برنامه پرمخاطب در صدر شبکههای سیما قرار گرفت.»
از این دست آمار فراوان است و احتمالا خبر دارید که نسیم و سه همواره برای تصاحب جایگاه اول پرمخاطبترین شبکه، رقابتی تنگاتنگ داشتند. طبعا موقعیت کنونی شبکه سه قابل قیاس با سالهای نهچندان دور نیست اما خرده تلاشهایی برای کسب رضایت مخاطبان میکند. چیزی که شبکه نسیم تا اینجای سال از آن غافل بوده و حتی شمایل آنگاه جدیتر از شبکههای دیگر شده است. طبعا وقتی انتظار مخاطب برآورده نشود، آرامآرام اعتماد از دست میرود.
مورد پنجم| ماموریت جناب خان
مدیر شبکه نسیم بارها وعدههایی جذاب داده اما در عمل کنداکتور این شبکه پر است از برنامههای معمولی و البته تکراری. مثل «نسیم آوا»، «خوش نمک»، «بگو بخند»، «با ترانه» و ... حتی «برمودا» بهرغم امتیازات مثبت، ربط چندانی به ماموریت نسیم ندارد. در چنین شرایطی بهزودی یکی از قولهای مدیر نسیم عملی میشود و از سهشنبه همین هفته برنامه «۱۰۰۱» روی آنتن میرود. امیدواریم نتیجه همکاری جنابخان و محسن کیایی ویژه باشد؛ عجالتا باید گفت با یک برنامه نمیتوان نسیم را به ریل بازگرداند.