خاطرات جوکر ۲؛ طبقه بیست و یک
بازخوانی متن و حاشیه فصل سوم رئالیتیشوی «جوکر 2» که پخش آن چهارشنبه هفته پیش تمام شد
هفت صبح| در میان مسابقههای شبکه نمایش خانگی، «جوکر» جایگاهی ویژه دارد؛ حتی از نظر مردم، مهمتر از مجموعه برنامههای با موضوع مافیا است. این ویژگی به خودی خود یک امتیاز محسوب میشود و در عین حال یک خطر هم دارد. یعنی «جوکر» به همین نسبت که توی چشم است، از نقدهای تند مخاطبان و رسانهها در امان نیست.
احسان علیخانی به عنوان چهره اول این مسابقه، از شرایط اطلاع دارد و در تلاش است هر بار ایدهای تازه رو کند. آیا دورخیز او و همکاران همیشه جواب میدهد؟ طبیعی است که جواب مثبت نباشد... به بهانه پایان فصل سوم «جوکر 2» متن و فرامتن مسابقه را مرور کردهایم.
مورد اول| عملکرد شرکتکنندگان
حمید لولایی، علی صادقی، شاهرخ استخری، علی اوجی، امین زندگانی، مجید یاسر، نیما فلاح و قدرتالله ایزدی (آقا رشید) ترکیب سری جدید «جوکر» را شکل دادند. حضور استخری و زندگانی در جمع مسابقه عجیب و کنجکاویبرانگیز بود. بازیگرانی که ظاهرا نسبتی با کمدی و خنده ندارند. استخری نتوانست بهره کافی را از «جوکر» ببرد ولی زندگانی با اکتها و گفتار خود لحظات جالبی رقم زد.
علی صادقی همچنان از روزهای اوج فاصله دارد و باید فکری اساسی برای تغییر شیوه خود در کمدی بکند. او یک ناکام تمامعیار نبود اما انتظارات را در حد اعلا برآورده نکرد. لولایی، یاسر و فلاح معمولی بودند و ستاره اصلی سری تازه «جوکر» را باید آقا رشید بدانیم. چهره بعدی علی اوجی است که اتفاقا هر دو به فینال رسیدند و کارشان به دوئل کشید. در نهایت آقا رشید از ملاحت ذاتی و رفتارهای اغراق شده بهره برد و حریف را شکست داد. پیشتر درباره قدرتالله ایزدی نوشتیم و فقط یادآوری کنیم که او در همه قسمتها، سهم زیادی از فضای مفرح مسابقه را رقم زد. علی اوجی نیز پا به پای او پیش آمد.
مورد دوم| اندی و احسان
«جوکر» در هر فصل چند شگفتانه در بخش چالشها دارد. یکی از مواردی که در سری سوم مورد توجه قرار گرفت، گریم بازیگر برای شبیه شدن به اندی بود. او آمد و برای جشن تولد هیتلر (با گریم قدرتالله ایزدی) ترانه خواند و رفت. ایده زنپوشی برخی شرکتکنندگان اما انتقاداتی به همراه داشت...
احسان علیخانی این بار هم خیلی حرف نزد و تلاش کرد مسابقه را با صحبتهای طولانی از نفس نیندازد. یکی از کدهای خاصی که او داد؛ جایی است که اشاره به خنده زیاد خود و همکاران کرد و گفت نمیدانیم این بخشها مجوز میگیرند یا نه. همین جمله از سوی کاربران فضای مجازی، تعبیر به سانسور «جوکر» شد.
مورد سوم| یوسف و ساختار
یوسف تیموری و رضا شفیعیجم از جمله زامبیهای سری سوم «جوکر» بودند. شفیعیجم شبیه خونآشام و نیز انسانهای اولیه شد و توانست نقشهایی خوب ایفا کند. یوسف تیموری اما هیچگونه گریمی نداشت ولی هم باعث خنده مخاطبان شد و هم کارت زرد دوم را نصیب نیما فلاح کرد. او یک نمایش خندهآور؛ کنایی و پرنکته با حضور سه مهمان چینی به سرانجام رساند... درباره «جوکر» این را هم یادآور شویم که تدوین آن نیازمند ریتم بالاتر است. این فصل کمی کشدار است و همین تبدیل به یکی از نقاط ضعف آن شده.
مورد چهارم| محبوب و تحت فشار
سری سوم «جوکر» درست مثل سری اول، حاشیه کم نداشت. یعنی برعکس سری دوم با حضور بانوان، شاهد انتقادهای رسانهای علیه برخی شوخیهای آن بودیم. مثلا روزنامه فرهیختگان نوشت:« ممنوعیت سنی که عوامل «جوکر» برای تماشای این برنامه مشخص کردند، به افراد زیر ۱۵ سال خلاصه نمیشود و به نظر میرسد برای هیچ ردهسنی مناسب نیست!»
یک اتفاق خاص هم رخ داد که اصل خبر را مرور میکنیم: «امضای عجیب یک شکایتنامه با غلط املایی و نگارشی علیه «جوکر» و احسان علیخانی و نیز بیان عبارت [لمس نامحرم] که معلوم نیست دقیقا اشاره به کدام برنامه و قسمت است! و مشخص نیست از سوی چه افراد، مجموعه و جریانی رخ داده است.» در عین حال نتیجه یک نظرسنجی، بار دیگر محبوبیت «جوکر» را یادآور شد:
« براساس نتایج نظرسنجی مهرماهِ مرکز متا که به صورت تخصصی تولیدات نمایش خانگی را مخاطبسنجی میکند، فصل سوم «جوکر ۲، طبقه بیست و یک» با ۲۷ درصد مخاطب، عنوان پربینندهترین اثر در بین تمام تولیدات نمایش خانگی را به دست آورد و حتی سریالها را نیز پشت سر گذاشت. نکته قابل توجه دیگر در این نظرسنجی، اختلاف چشمگیر «جوکر ۲» با آثار در حال پخش بعدی است که در آن «داریوش» با ۱۴ درصد و «گردنزنی» با ۱۳ درصد دوم و سوم شدند.»