مورد عجیب سفر خاخام اسرائیلی به ایران

انتشار تصاویر حضور یک خاخام اسرائیلی در ایران و حضور در شهرها و امکان مختلف که عمدتاً توسط خود او در توئیتر منتشر شده، حواشی زیادی به وجود آورده است. عمده این حواشی حول و حوش دو سوال مهم میگردد: اول اینکه این خاخام صهیونیست چطور و با هماهنگی چه کسی به ایران آمده و دوم، چه اهدافی از این سفر داشته است؟
همایون سامهیح نجفآبادی به عنوان نماینده کلیمیان در مجلس شورای اسلامی و رئیس انجمن کلیمیان، نسبت بهکل این اتفاق ابراز بی اطلاعی کرده و خبرگزاری تسنیم میگوید: «این شخص وارد ایران شده و از چند مکان مذهبی کلیمیان بازدید کرده، اما بنده در مورد آن و اینکه چه کسی او را به ایران دعوت کرده مطلع نیستم و این حضور از نظر ما مردود است. هیچ مذاکره و مراودهای از طرف رهبران و مقامات جامعه کلیمی در ایران با هرتزوگ صورت نگرفته است»
«یعقوب یسرائیل هرتزوگ» ۴۴ ساله یک خاخام یهودی با اصالت آمریکایی است که از ۱۲ سالگی به همراه خانوادهاش به سرزمینهای اشغالی مهاجرت کرده است. او تحصیلات خود را در دبیرستان «یشیوا» در «کریات اربع» و سپس در دبیرستان یشیوا در «هار براخا» گذرانده و با همسر و فرزندانش در محله «رامات شلومه» اورشلیم (قدس) سکونت دارد. هرتزوگ که در کنار فعالیتهای دینی خود به تجارت در زمینه صادرات بذر گیاهانی نظیر گوجه فرنگی، فلفل و.. از اسرائیل به برخی کشورهای عربی نیز مشغول است، عمده شهرت خود را به دلیل فعالیتهایش در عربستان به دست آورده است.
خاخام هرتزوگ، یک یهودی ارتودوکس است که بنا بر گفته کانال هفت اسرائیل، از تابعیت مضاعف آمریکایی نیز برخوردار بوده و در سفر به عربستان نیز از پاسپورت آمریکایی خودش استفاده میکند.
به گفته این سایت خبری، فعالیتهای هرتزوگ در عربستان با هدف فراهم کردم زیرساختی برای ایجاد یک جامعه یهودی در ریاض، پایتخت عربستان سعودی است. وال استریت ژورنال مینویسد سفر یعقوب هرتزوگ به ریاض طی ماههای گذشته و صدور مجوز کار، افتتاح مدرسه و کمک به جامعه یهودی با افتتاح یک کنیسه در عربستان با توافق محمد بن سلمان موجب تعجب بسیاری شده است.
تصاویر هرتزوگ در موقعیتهای مختلف در عربستان سعودی، رقصیدن با مردم عادی در خیابانها، انجام مناسک یهودی در اماکن مختلف و عکسهای یادگاری وی عمدتا از طریق یک حساب توئیتری به نام او که از یک سال قبل (فوریه ۲۰۲۱) ساخته شده، منتشر میشود. در حالی که طبق آمار، تعداد یهودیان عربستان بسیار کم بوده و این افراد امکان فعالیت آزادانه در این کشور را نداشتند.
برخی منابع عبری درباره این حاخام پرحاشیه اسرائیلی نوشتند: او قصد دارد روزی به عنوان خاخام اعظم پادشاهی عربستان سعودی، که زمانی صدها سال پیش جایی برای یهودیان بود، خدمت کند و مطمئن است که به زودی فصل جدیدی در روابط بین سعودیها و یهودیان رقم خواهد خورد و او می خواهد بخشی از این اتفاق بزرگ باشد.
تصاویری که هرتزوگ از حضور خود در ایران منتشر کرده، نشان میدهد او علاوه بر تهران، به شهر همدان نیز سفر داشته و بر سر مزار استر و مردخای حاضر شده است. استر دختر یکی از مهاجران یهودی به ایران است که در دوران حکومت خشایارشا در شوش زندگی می کرد. مردخای نیز عموی آن دختر بود که با از دست رفتن پدر و مادر استر، سرپرستی او را برعهده گرفت. در کتاب استر آمده است که استر در دوران خشایارشا، ملکه شد و از بروز جنگ میان ایران و یهودیان و کشتار یهودیان جلوگیری کرد. در آن کتاب در خصوص مردخای هم آمده است که وی پیش از ورود استر به دربار در دارالسلطنه خشایارشا در شوش خدمت می کرد و یک بار جان شاه را نجات داد.
خاخام هرتزوگ همچنین به بارگاه سید زید بن زین العابدین (ع) یکی از امامزادههای قدیمی و مشهور در بازار تهران (محله پاچنار) است که بنای آن در دوره صفویه ساخته شده است سرزده. یکی از افراد شاغل در تولیت امامزاده میگوید این فرد روز پنجشنبه ۲۹ بهمن ماه مصادف با روز وفات حضرت زینب(س) به همراه دو سه نفر دیگر که گویا راهنمای او بودند، به اینجا آمد و محیط امامزاده و حضور دستههای عزاداری در آن برایش جالب بود و در آخر با اصرار از تولیت آستان هم خواست تا با او عکس یادگاری بگیرد. به گفته او، حضور توریستهای خارجی در این محل مسبوق به سابقه است و از این نظر آنها هم خیلی عادی برخورد کردهاند.