احتمال تنهایی کاربرانی که بیشتر از ChatGPT استفاده میکنند

محققان میان استفاده زیاد از هوش مصنوعی و احساس تنهایی رابطهای کشف کردند.
سالهای اخیر، چتباتهای هوش مصنوعی به انسانها کمکهای زیادی کردهاند اما مضرات و مشکلاتی نیز داشتهاند. براساس تحقیقات جدید، کاربرانی که زیاد از ChatGPT استفاده میکنند و درکل کسانی که زیاد ابزارهای هوش مصنوعی را به کار میگیرند، نسبت به بقیه تنهاتر میشوند. این احساس تنهایی از نظر فنی به وابستگی این افراد به این ابزارها و کاهش روابط اجتماعی آنها مربوط میشود.
براساس مطالعات مشترک OpenAI و آزمایشگاه رسانهای دانشگاه MIT، کاربرانی که بیشترین استفاده از ChatGPT را دارند، تاحدودی در روابط اجتماعی خود مشکل دارند. اینها با درگیری احساسی و صرف زمان زیاد دچار تغییرات خلقوخو میشوند. هرچند این مطالعات چندان پیشرفته نیستند و مقدماتی محسوب میشوند، احتمالاً کاربران پرمصرف ChatGPT بیشتر زمانشان را در این چتبات میگذرانند و زمان زیادی برای توسعه ارتباطات فردی خود ندارند.
این مسئله برای کاربرانی که از ویژگی چت صوتی ChatGPT استفاده میکنند، شدیدتر است. زمانی که کاربران از مدل صوتی جنس مخالف استفاده میکنند، این وابستگی احساسی بیشتر هم میشود؛ گویی کاربر سعی میکند خلأ احساسی خود را با ChatGPT و شبیهسازی محیط واقعی به کمک آن جبران کند.
برای آشنایی بیشتر با این آزمایش، ابتدا باید بدانید دادههای ۴۰ میلیون تعامل با ChatGPT بررسی شدند و ۴ هزار و ۷۶ کاربر وارد این تحقیق شدند و جامعه آماری آنها وارد پروسه تجزیهوتحلیل شد. در پژوهشهای مرتبط نیز هزار نفر ۴ هفته روزانه ۵ دقیقه با ChatGPT تعامل داشتند و درنهایت نظرسنجی درباره احساس تنهایی را تکمیل کردند. جالب اینکه تمایل به تنهایی در زنانی که از ChatGPT استفاده میکردند، نسبت به مردان بیشتر بوده است.
متخصصان و روانشناسان نیز درباره موج جدید افسردگی و احساس تنهایی کاربران در عصر هوش مصنوعی نگرانی زیادی ابراز کردهاند. مشخص نیست با ظهور رباتهای انساننما و پیشرفت چتباتهای هوش مصنوعی این وضعیت تا کجا ادامه دارد. اگر درباره استفاده صحیح از آنها برنامهریزی نکنیم، شاید ما هم از قربانیان بعدی این موج تغییرات احساسی باشیم.
نتایج یافتههای اخیر که هنوز همتاداوری نشدهاند، در وبسایت OpenAI و MIT قابل مشاهده هستند.