گرانی پنهان قیمت خودرو در هیاهوی گلولهها

بازار خودرو در تلاطم گرانیهای بیصدا جیب مردم را نشانه رفته است
هفت صبح، علی دولتی | در هیاهوی اخبار جنگ و تنشهای نفسگیر سیاسی، گویی دستی پنهان در سایهها قلم میچرخاند و قیمت خودروهای داخلی را بیصدا بالا میبرد. سایپا و ایرانخودرو، در سکوت خبری، قیمت محصولاتشان را تا ۱۵ درصد و حتی فراتر از آن افزایش دادهاند؛ بدون آنکه کیفیت بهتر شود یا تولیدی افزون گردد.
انگار در این روزگار پرالتهاب، خودروسازان از غوغای اخبار سوءاستفاده کردهاند تا بار دیگر جیب مردم را نشانه بگیرند، بیآنکه پاسخگوی تصمیمهایشان باشند. این داستان تکراری صنعت خودروسازی ایران است؛ داستانی که پایانش برای مصرفکننده، جز گرانی و حسرت چیزی نیست.
در شرایطی که توجه افکار عمومی و رسانهها به اخبار تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورمان و نگرانیهای ناشی از تشدید تنشهای نظامی معطوف شده، ایران خودرو و سایپا در سکوت خبری و بیسر و صدا اقدام به افزایش قیمت محصولات خود کردند که برای سایپا این افزایش قیمت معادل 15 درصد و با مجوز سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان بوده اما ایران خودرو پا را از این نیز فراتر گذاشته و برخلاف مجوز، قیمت محصولاتش را بیش از 15 درصد افزایش داده است!
خودروسازان آگاهانه زمان اعلام این تصمیم را به گونهای انتخاب کردند که صدای آن در هیاهوی اخبار سیاسی و امنیتی گم شود و از بار انتقادات رسانهای و مردمی در امان بمانند.چنین اقداماتی، سابقهای تکرارشونده در صنعت خودروسازی کشور است؛ تصمیمهایی که بیتوجه به منافع مردم و بدون ارائه هیچگونه پاسخگویی روشن، به اجرا در میآیند.
ایران خودرو و سایپا در شرایطی مجوز افزایش قیمت را گرفته که محصولاتش نه وارداتی هستند که شامل افزایش تعرفه واردات شوند و نه مونتاژی هستند که وابسته به نرخ دلار محاسباتی نیمایی شوند. از طرفی هیچگونه ارتقا کیفیتی نیز صورت نگرفته که بتوان افزایش قیمتها را به آن مربوط دانست.
این نخستینبار نیست که چنین اقدامی بدون دلیل مشخص انجام میشود. در آبان ماه نیز محصولات ایرانخودرو و سایپا افزایش 10 تا 30 درصدی داشتند اما اکنون بدون تغییر در کیفیت بازهم محصولات خود را گران میکنند. افزایش قیمت اخیر خودروسازان داخلی به این معناست که در کمتر از یک سال برخی از مدلها تا 50 درصد گران شدهاند .
به نظر میرسد که افزایش قیمت بیدلیل و بیمنطق، به رویهای ثابت در صنعت خودروسازی کشور تبدیل شده و شرکتها در یک رقابت منفی بدون توجیهی به پیروی از یکدیگر به دنبال افزایش قیمت میروند.سایپا و ایرانخودرو همواره مدعی بودهاند که افزایش قیمتها را از طریق افزایش تیراژ تولید جبران میکنند و با رشد تولید، قیمت نهایی برای مصرفکننده متعادل خواهد شد.
اما واقعیتهای آماری خلاف این ادعا را نشان میدهد و براساس گزارشهای منتشرشده از عملکرد سال گذشته، تیراژ تولید سایپا و ایرانخودرو نهتنها افزایش نیافته، بلکه سایپا با کاهش 7 درصدی و آبیپوشان جاده مخصوص با نرخ کاهش 4 درصدی مواجه بودهاند.
این در حالی است که انتظار میرفت با سیاستهای حمایتی دولت و بهبود نسبی زنجیره تأمین، تولید افزایش یابد. اما بهجای تحقق این وعدهها، خودروسازان داخلی تنها به دنبال راه سادهتر یعنی «گرانتر فروختن همان محصول با همان کیفیت قبلی» رفتند.
افزایش قیمت خودرو بدون افزایش تولید، نه تنها کمکی به تعادل بازار نمیکند، بلکه باعث بالا رفتن قیمت خودرو در بازار آزاد، سختتر شدن دسترسی طبقه متوسط به خودرو و ایجاد بینظمیهای جدید در بازار خواهد شد.
در آبان ماه نیز افزایش قیمت این دو خودروساز بود که آرامش و سیر نزولی بازار خودرو را برهم زد و اکنون نیز درشرایطی که پس از تجاوز اسرائیل به خاک کشورمان، آرامش و ثبات قیمت در بازار خودرو اتفاق افتاده، گران شدن خودرو داخلی بار دیگر بازار را آشفته خواهد کرد.
مصرفکنندگان ایرانی که سالهاست با کیفیت پایین، خدمات پس از فروش ضعیف و عدم شفافیت قیمتگذاری مواجهند، حالا باید باری دیگر هزینه تصمیمات غیرشفاف و غیرمنصفانه صنعت خودروسازی را بپردازند.