درباره کییر استارمر؛ ساکن جدید خانه شماره ۱۰
از کییر استارمر، نخستوزیر جدید بریتانیا چه میدانیم؟
هفت صبح| حزب کارگر پیروزی خود را در انتخابات پارلمانی بریتانیا مسجل و قطعی کرد و وعده آغاز تغییرات اساسی در این کشور داد. کییر استارمر، ساکن جدید خانه شماره ۱۰، پنجشنبه شب طی نطقی به عنوان نخستوزیر آینده بریتانیا به همراه هواداران این حزب جشن گرفت و نتیجه بهدست آمده را یک پیروزی بزرگ برای مردم کشورش دانست.
با قطعی شدن پیروزی حزب کارگر در انتخابات قانونگذاری بریتانیا که از پیش انتظار آن میرفت، بساط حکمرانی محافظهکاران برچیده شد. حزب محافظهکار بدین ترتیب پس از ۱۴ سال زمامداری پرفراز و نشیب، توام با سرخوردگیهای ناشی از برگزیت و بحرانهای متعددی چون مدیریت نامناسب همهگیری کووید-۱۹، افزایش قیمتها و فقر فزاینده، تنگناها و مشکلات در بخش بهداشت و فشار مضاعف به بیمارستانهای عمومی و تغییرات پیدرپی نخستوزیران، قدرت را به رقیب دیرین خود واگذار میکند.
نگاهی به نتایج
همانطور که از پیش انتظار میرفت، حزب چپ میانه خیلی زود موافق به کسب حد نصاب ۳۲۶ کرسی لازم برای به دست گرفتن اکثریت پارلمان شد. حزب کارگر با این حال در پایان شمارش آرا، بر اساس نتایج رسمی انتخابات موفق شد ۴۱۲ کرسی را در پارلمان از آن خود کند که دستاورد بسیار بزرگی برای این حزب چپ میانه به حساب میآید.
تصاحب این میزان کرسی از میان ۶۵۰ کرسی پارلمان که به نسبت سال ۲۰۱۹ دستکم بیش از دو برابر افزایش نشان میدهد، اکثریت قاطعی را نصیب حزب کارگر خواهد کرد. بدین ترتیب، در حالی که تنها سرنوشت ۲ کرسی نامعلوم است، حزب محافظهکار با از دست دادن ۲۴۰ کرسی نسبت به انتخابات سال ۲۰۱۹، صاحب ۱۲۱ کرسی شد. با این نتایج، حزب محافظهکار سنگینترین شکست خود از قرن نوزدهم و حزب کارگر نیز بزرگترین پیروزی خود از سال ۱۹۴۵ را رقم زدند.
بیشترین کرسی با کمترین رای
اگرچه حزب کارگر توانست بیشترین تعداد کرسیها در دهههای پس از جنگ جهانی دوم را به خود اختصاص دهد اما تعداد رای کسب شده توسط این حزب از آرای آنها در انتخابات ۲۰۱۷، با نامزدی جرمی کوربین و انتخابات ۱۹۹۷ با نامزدی تونی بلر کمتر بوده و این زنگ هشداری برای این حزب است. حزب کارگر این پیروزی را مدیون مدیر نخبه و کارآزموده کمپینشان یعنی لرد پیتر مندلسون است.
البته نباید نقش نایجل فاراژ و حزب افراطی و نژادپرست او را هم نادیده گرفت. فاراژ و همحزبیهایش که به عنوان افرادی اسلامستیز شناخته میشوند، در بسیاری از کرسیها رای دوم را به دست آوردند و سبب شدند تا رای محافظهکاران نتواند به رای حزب کارگر برسد.
استارمر کیست؟
کییر استارمر که یک وکیل حقوق بشر است، در سال ۱۹۶۲ میلادی در لندن به دنیا آمد. او طی سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۳ میلادی نیز مدیر دادستانی عمومی بود. استارمر در طول مبارزات انتخاباتی، بارها بر خاستگاهش به عنوان عضوی از خانواده طبقه کارگر بریتانیا تاکید داشته و چندین بار در مناظرههای تلویزیونی به این موضوع اشاره کرده که پدرش ابزارساز و مادرش پرستار بوده است.
او در سال ۲۰۱۵ میلادی توانست از حوزه انتخابیه کامدن در شمال لندن نماینده مجلس عوام شود و در سال سال ۲۰۱۹ میلادی بار دیگر در این حوزه انتخابیه حدود ۶۵ درصد آرا را به دست آورد. استارمر در سال ۲۰۲۰ میلادی در پی شکستهای انتخاباتی متعدد حزب کارگر که به کنارهگیری جرمی کوربین از رهبری این حزب منجر شد، به عنوان جانشین او برگزیده شد. او در جریان انتخابات درون حزبی برای این مقام بیش از ۵۶ درصد از آرا را به دست آورد؛ آن هم در حالی که دو نامزد دیگر نیز برای این پست رقابت میکردند؛ از جمله لیزا نندی که اکنون وزیر خارجه در دولت سایه است.
آغاز فصل تغییر و بازسازی ملی
کییر استارمر در نطق پیروزی خود که پس از قطعی شدن اکثریت پالمانی حزب کارگر ایراد کرد، گفت: «گفتیم که هرج و مرج را تمام میکنیم و تمام خواهیم کرد؛ گفتیم که ورق را برمیگردانیم و برگرداندهایم. از امروز فصل جدیدی آغاز شده است؛ کار تغییر را شروع میکنیم، مأموریت بازسازی ملی را برعهده میگیریم و شروع به بازسازی کشورمان میکنیم.»
بهرغم دستیابی به یک پیروزی قاطع و رضایتبخش، افکارسنجیها نشان میدهد که کییر استارمر و حزبش اشتیاق و ذوق چندانی نسبت به آن نشان نمیدهند. رهبر حزب کارگر زمانی قدرت را در دست میگیرد که بریتانیا با مجموعهای از مشکلات و چالشهای دلهرهآور مواجه است. بریتانیا با بالاترین میزان مالیات از زمان پس از جنگ جهانی دوم روبرو است، بدهی خالص به طور تقریبی با تولید اقتصادی سالانه برابری میکند، سطح زندگی کاهش یافته و خدمات عمومی به ویژه خدمات بهداشت عمومی مورد علاقه مردم که تحت تاثیر اعتصابات قرار گرفته، در آستانه فروپاشی است.
کییر استارمر پیشتر وعده داده بود که برخی برنامههای جاهطلبانهتر حزب کارگر، مانند تعهدات پیشرو در زمینه هزینههای سبز را با دید کاهشی مورد بازنگری قرار دهد؛ وی همچنین بر عدم افزایش مالیات برای طبقه کارگر تاکید کرده بود. استارمر در بخش دیگری از نطق پیروزی خود گفت: «من به شما قول نمیدهم که کار آسانی درپیش داشته باشیم؛ ایجاد تغییر در کشور مانند زدن یک کلید نیست؛ کار بسیار است. باید صبور و مصمم بود و کار کرد؛ ما باید فوراً حرکت را آغاز کنیم.»
استارمر و اتحادیه اروپا
استارمر در موضوعات مرتبط با اتحادیه اروپا فعالانه حضور داشته و حتی طی سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ میلادی به عنوان سخنگوی کوربین در موضوع «برگزیت» فعالیت کرده است؛ یعنی دورهای که واکنشهای سیاسی به نتایج همهپرسی سرنوشت ساز برگزیت (که در سال ۲۰۱۶ انجام شد)، همچنان در اوج خود بود.
کییر استارمر که مدافع ماندن در اتحادیه اروپا بود، حتی دولت وقت بریتانیا را تحت فشار قرار داد تا یا یک استراتژی دقیقتر برای دوران پس از خروج ارائه کند یا به فکر برگزاری یک همهپرسی دیگر در این باره باشد. در طرحی که اکنون ارائه داده نیز اگرچه صحبتی به بازگشت به بازار واحد اتحادیه اروپا یا اتحادیه گمرکی دیده نمیشود، اما اعلام کرده که مایل است مشکلات موجود در توافق «برگزیت» را که در دوران بوریس جانسون وضع شده، حل کند. (یورونیوز، سیانان و گاردین)