جوش لیزری چگونه انجام میشود
جوش لیزری یکی از روشهای جوشکاری ذوبی است که دقت و سرعت بالایی در حین فرایند جوشکاری دارد
رپورتاژ آگهی| جوش لیزری یکی از روشهای جوشکاری ذوبی است که دقت و سرعت بالایی در حین فرایند جوشکاری دارد. در این روش با استفاده از پرتوی لیزری و ایجاد گرما جوشکاری انجام میشود. جوشکاری به این صورت است که پرتوی لیزر به سطح کار و قطعه مورد نظر تابیده و با ایجاد حرارت بالا حوضچه مذاب تشکیل میشود؛ در نتیجه فرایند اتصال و جوش شکل میگیرد.
جوشکاری ذوبی روشهای مختلفی دارد که به وسیله آن میتوان انواع فلزات را به یکدیگر جوش داد. جوش لیزری در صنایع مختلف کاربرد گستردهای نیز دارد. برای اطلاع از قیمت دستگاه برش لیزر فلزات روی لینک کلیک کنید.
به وسیله جوشکاری لیزری میتوان انواع فلزات را جوش داد و برای این کار دستگاههایی نیز به صورت دستی و تمام اتومات وجود دارند.
فرایند جوشکاری لیزری
همانطور که اشاره شد جوشکاری لیزری یک فناوری پیشرفته است که نحوه اتصال فلزات را به یکدیگر متحول کرده است. این فرایند دقیق و قدرتمند جوشهایی با کیفیت بالا با حداقل منطقه متاثر از حرارت را تشکیل میدهد.
از یک پرتو متمرکز برای گرم کردن و ذوب فلز در جوشکاری لیزری استفاده میشود که برای تشکیل یک جوش قوی به یکدیگر متصل میشود. پرتوی لیزر بر روی قطعه کار تابیده شده و به محل اتصالی که باید جوش داده شود هدایت میشود. سپس فلز مورد نظر پرتو لیزر را جذب کرده و آن را تا نقطه ذوب گرم میکند. در نهایت پرتو لیزر یک اتصال جوش عمیق و باریک را بین دو قطعه فلز ایجاد میکند.
دقت و کنترل روش جوشکاری لیزری از نقاط قوت این روش است. این روش از داغشدن بیش از حد فلز و تغییر شکل آن جلوگیری کرده و همچنین موجب کاهش ناحیه متاثر از حرارت در اثر اتصال جوش میشود.
سرعت جوش لیزری نیز مورد حائز اهمیتی است. جوشکاری لیزری بسیار سریعتر از روشهای دیگر جوشکاری سنتی است و موجب افزایش کارایی و زمان تولید کوتاهتر در بسیاری از صنایع شده است.
این روش نسبت به سایر فرایندهای جوشکاری با محیط زیست سازگارتر است. در حین فرایند جوشکاری، پرتو لیزر شعلهای ایجاد نکرده و در نتیجه خطر انتشار دود سمی یا سایر مواد خطرناک در هوا وجود ندارد.
انواع جوش لیزری
جوشکاری لیزری تکنیک پیشرفتهای است که با استفاده از یک پرتو لیزر برای گرم کردن متریال و تشکیل حوضچه مذاب جوشکاری را انجام میدهد. این روش نوعی از جوشکاری است که به دلیل توانایی آن در جوش دادن طیف گستردهای از متریالها محبوبیت زیادی پیدا کرده است. انواع مختلفی از جوش لیزری به همراه مزایا و معایبی عبارتاند از:
جوش لیزری گازی
جوش لیزری حالت جامد
جوشکاری لیزر دیود
جوشکاری لیزری پالسی
جوشکاری لیزری موج پیوسته
جوشکاری لیزری هیبریدی
برای اطلاع از شرایط و جزییات انواع دستگاه جوش لیزری، دستگاه برش فلزات و همچنین دستگاه لیزر غیر فلزات به سایت روتک مراجعه کنید.
۵ نوع جوشکاری لیزری پرکاربرد
بعد از آشنایی با نحوه عملکرد و چگونگی جوشکاری لیزری، لازم است تا با انواع جوشکاری لیزری آشنا شوید. انواع روشهای جوش لیزری را میتوان بر اساس روش انجام و نحوه اتصال تقسیم بندی کرد که این روشهای عبارتاند از:
جوشکاری لیزری روی هم
جوشکاری لیزری روی هم معمولترین و پرکاربردترین روش جوش لیزری است که به راحتی قابل انجام است و همانطور که از نام آن مشخص است، قطعات و متریالها روی هم قرار میگیرند و توسط جوش لیزری به هم اتصال داده میشوند.
جوشکاری لیزر نقطهای
اگر در حین مطالعه روش جوشکاری لیزری، اصطلاح جوش لیزری نقطهای را دیدید، بدانید که این مورد نیز یکی از انواع جوشکاری لیزری است. در این روش، تنها نقاط مشخص شده از قطعات با استفاده از تابش اشعه و گرما به هم اتصال داده میشوند. جوشکاری لیزری نقطهای برای اتصال قطعات ریز الکترونیکی و موارد مشابه روش بسیار مناسب و کارآمدی است.
جوش لیزری خطی
جوشکاری خطی یکی دیگر از انواع روش جوشکاری لیزری است؛ ولی برخلاف جوشکاری نقطهای، دو قطعه کار به شکل پیوسته و بهصورت کامل به یکدیگر جوش داده میشوند.
جوشکاری لیزری لب به لب
در این نوع از جوشکاری لیزری، فرایند جوشکاری به صورت خطی و با قرارگیری لبههای دو قطعه در کنار هم انجام میشود. این نوع از جوشکاری به صورت T شکل نیز انجام میشود.
جوشکاری لب به لب یک روش کارآمدی است که منجر به افزایش مقاومت محل اتصال شده و دقت بالایی دارد.
جوش لیزری ۹۰ درجه
جوشکاری ۹۰ درجه یکی دیگر از روشهای جوشکاری لیزری است که از آن برای اتصال قطعات به صورت ۹۰ درجه یا زاویهای استفاده میشود. این روش جوشکاری دارای مقاومت بالایی بوده و در آن ضخامت ورق یا قطعه کار بالایی اهمیت دارد؛ زیرا قطعات ضخیم برای این نوع جوش لیزر مناسب نیستند.
مزایای جوشکاری لیزری
همانطور که گفته شد جوش لیزر یکی از روشهایی نوین در جوش ذوبی است که به دلیل مزایای مهمی که دارد در صنایع مختلفی استفاده میشود. از جمله مزایای جوش لیزری عبارتاند از:
- سرعت بالا در جوشکاری
- دقت بالای جوش
- مصرف پایین برق و انرژی
- انجام جوشکاری ظریف
- قابلیت جوشکاری انواع فلزات
- عدم نیاز به متخصص جوشکاری
- حذف موارد پرداخت و پولیش کاری
- عدم ایجاد اعوجاج و تغییر رنگ فلزات
- توانایی جوشکاری همراه با سیم جوش یا بدون سیم
- امکان جوشکاری با هوا و گازهای آرگون و نیتروژن
- کاهش خطرات ناشی از تشعشعات جوشکاری برای اپراتور
- کیفیت بالای جوشکاری با سطح صاف و بدون حفره
- دارای دقت و مقاومت بسیار بالا در مقایسه با سایر روشها
معایب جوشکاری لیزری
در کنار مزایای مهم روش جوش لیزری، گاهی معایبی هم وجود دارد؛ اما این معایب در مقابل مزایای جوش و ویژگیهای مثبت ناچیز است که این موارد عبارتاند از:
- هزینه بالا
- مواد محدود
- حساسیت حرارتی
- محدودیتهای ضخامت
- پیچیدگی
کاربرد جوش لیزری
- صنعت خودرو
- صنعت هوافضا
- صنعت پزشکی
- صنعت الکترونیک
- صنعت ابزارآلات
- صنعت نظامی و دفاعی
- صنایع خودروسازی
- صنایع هوافضا و هوانوردی
- تولید لوازم الکترونیکی
- صنعت انرژی
- صنایع دریایی