با قلب من بازی نکن! | آشنایی با شگردهایی که بعضی از فروشندهها برای فروش بیشتر انجام میدهند
از بازی با بازی با احساسات خریدار تا بازی با اعداد و تخیفهای عجیب و غریب
هفت صبح| «مردم این روزها خیلی سخت خرید میکنند.» این جمله را فروشنده یکی از فروشگاه های بزرگ لباس زنانه میگوید. او که در حال تغییر دادن قیمت روی لباسهاست و اعداد را به صورت ۷۹۹هزارتومان و ۸۹۹هزارتومان مینویسد، میگوید:« باید با هر شگردی که شده لباس های زمستانه را بفروشیم تا برای بازار شب عید آماده شویم.»
روی مغازه دیگری با رنگ قرمز نوشتهاند، حراج به دلیل تغییر شغل. دستفروشهای مترو با صدای بلند فریاد میزنند، به خاطر اینکه فردا چک داریم همه اجناسمان را حراج کردهایم. بعضیها هم بیشتر روی احساسات مسافرها حساب میکنند، به همین دلیل روی انتخاب جملههایشان دقت میکنند تا با قلب آنها بازی کنند. مثلا:« یک میلیون برای اجارهخانهام کم دارم. همه جورابها ۱۵ هزار تومان. صاحبخانه فردا صبح، دم در خانه است.»
بازی با احساسات خریدار
عکسی از یک عروسک «بی بی یودا» در فضای مجازی منتشر شده که یک کاغذ روی آن چسباندهاند و نوشتهاند، لطفا مرا بخرید، صاحب مغازه هر شب مرا کتک میزند. این موضوع مصداق بازی با احساسات مشتریهاست که بعضی از مغازهدارها به عنوان یک شگرد برای فروش بیشتر از آن استفاده میکنند. بیبی یودا شخصیت انیمیشن پرطرفداری است و قطعا اگر کسی که این عروسک را دوست دارد، این نوشته را ببیند، دستش را روی قلبش میگذارد و عروسک را میخرد.
البته بعضی از اسباببازی فروشیها ترفندهای خاص دیگری هم دارند که به فروش بیشتر آنها کمک میکند. یکی از این فروشندهها به هفتصبح میگوید:« چون بیشتر اسباببازیها وارداتی هستند، قیمتها خیلی بالا رفته و همین موضوع باعث شده که فروش خیلی کمتر از قبل شود. به همین دلیل مجبور هستیم یکسری ترفند اجرا کنیم تا بتوانیم اجناسی که سفارش دادهایم و روی دستمان باد کرده، بفروشیم.» یکی از ترفندهایی که این فروشنده انجام میدهد، گذاشتن عروسکهای پولیشی مورد علاقه بچهها در قفسههایی است که ارتفاع کمی دارند و بچهها بهراحتی میتوانند عروسک را بردارند.
وقتی کودکی عروسک مورد علاقهاش را پیدا میکند و سفت در آغوش میگیرد، دیگر سختترین کار دنیا گرفتن آن عروسک از دست بچه است و ممکن است کل مغازه، خیابان یا پاساژ را روی سرش بگذارد. به همین دلیل پدر و مادر کودک مجبور میشوند آن عروسک را برای بچه بخرند. پس اینجا ترفند مغازهدار جواب میدهد، چون به قول این فروشنده ،عروسکهایی را هم در قفسههای پایینی میگذارند که قیمت بالایی دارند.
یکی دیگر از ترفندهایی که بعضی از مغازهدارها برای فروش اجناس خود انتخاب میکنند، برانگیختن حس دلسوزی مشتریهاست. البته این ترفند بیشتر مخصوص دستفروشهای متروست، اما بعضی از مغازهدارها هم با این شگردها کارشان را راه میاندازند. داشتن چک و تغییر شغل ترفندهایی است که مغازهدارها استفاده میکنند. اگر قبلا از این مغازهها خرید کرده باشید، زمان حراجی که به راه انداختهاند، متوجه میشوید قیمتها هیچ تغییری نکرده است و فقط با سروصدا و موزیک مشتری را به داخل مغازه میکشند و بعد اجناسشان را با همان قیمت قبلی میفروشند.
اما فروشندههای مترو، بازی با احساسات را در فاز دیگری اجرا میکنند. تکراریترین ترفند آنها، حراج برای چکی است که همه آنها میگویند، فردا دارند حتی اگر فردای آن روز جمعه باشد. کم داشتن مبلغ اجارهخانه هم این روزها در مترو خیلی مد شده. بیشتر آنها از یک مبلغ کم شروع میکنند؛ مثلا از یک تا دو میلیون تومان. اینکه فردا باید اجارهخانه را به حساب صاحبخانه بریزند و یک میلیون تومان کم دارند. اما مواردی هم مثل داشتن مریض در خانه یا جورکردن پول ترخیص بیمار بستری در بیمارستان هم دیده شده.« این جور وقتها دل مسافرها بیشتر میسوزد و بیشتر خرید میکنند.» این جمله را هم یکی از دستفروشهای مترو گفته بود.
بازی با اعداد و تخیفهای عجیب و غریب
حتما فروشگاههایی دیدهاید که روی اجناسشان قیمتهای ۱۹۹هزار تومانی، ۵۹۹هزار تومانی و ۹۹۹هزار تومانی زدهاند. با اینکه ۱۹۹هزار تومان فقط هزار تومان از ۲۰۰هزار تومان ارزانتر است، اما همین اعداد مشتری را به داخل مغازه میکشاند. یکی از فروشندههایی که از زمان تیشرت ۹۹هزار تومانی کارش بازی با اعداد است به هفتصبح میگوید:« این ترفند همیشه جواب داده و تا ابد هم جواب داده. چون مردم فکر میکنند پول کمتری میپردازند، اما این پول کمتر آنقدر نیست که آنها تصور میکنند. یعنی سودی که به ما میرسد خیلی بیشتر از سودی است که آنها از این خرید ارزان انجام میدهند. چون تعداد مشتریهای ما خیلی بیشتر میشود.»
یکی دیگر از روشهایی که این روزها خیلی طرفدار پیدا کرده و هرجا بروید، نمونهاش را میبینید، یکی بخر، دوتا ببر یا دو تا بخر، سه تا ببر است. مثلا با خرید یک قابلمه میتوانید دو قابلمه کوچک دیگر هم ببرید. یا با خرید یک تیشرت مردانه ، دو تا تیشرت دیگر هم به شما میدهند. یا یک شلوار جین زنانه بخرید و کنار آن یک شلوار بچهگانه هدیه بگیرید.
همه مدل ترفند برای فروشهای یکی بخر و چند تا ببر هست. اما نکته مهم این است که بیشتر کسانی که از هول حلیم توی دیگ میافتند، پول بیشتری برای خرید جنس اول می پردازند. مثلا اگر یک قابلمه ۵۰۰هزار تومان قیمت داشته باشند، آنها این قابلمه را با قیمت یک میلیون تومان میخرند و دو تا قابلمه کوچک هم هدیه میگیرند. یکی ازفروشندههایی که این ترفند را اجرا میکند، معتقد است، مشتریها وقتی تعداد اجناس را میبینند، دیگر به قیمت آن توجه نمیکنند.