آیا مرگ تتر در بازار ارز دیجیتال ایران نزدیک است؟
اینطوری شد که کاربران ایرانی، معاملات تتر را بین خودمان محدود کردیم ...
هفت صبح | مسدود شدن درگاه پرداخت صرافیهای رمزارز تصمیم ناگهانی بانکمرکزی در روز پنجشنبه بود و فقط شامل واریز و خرید میشد. با این حال یک بار دیگر موضوع بیدفاع بودن بازار ارز دیجیتال را یادآوری کرد. تصور کن شب بخوابی و صبح بیدار شوی، ببینی بازاری که در سه ماه 32 درصد و در یک ماه 14 درصد سودآوری داشته است را بدون هشدار قبلی تعطیل کردهاند.
نگرانی بانک مرکزی را درک میکنم؛ آنها هم برای خودشان قواعد و اصولی دارند اما بالاخره سرمایهگذاران هم با هزار امید و آرزو قدم جلو گذاشتهاند و برای ریال به ریال آنچه در هر بازاری سرمایهگذاری میکنند، خون دلها خوردهاند. مسدود شدن درگاه پرداخت صرافیها رمزارز از نوسانات اخیر نرخ ارز آب میخورد، به اضافه اینکه قیمت تتر به نوعی نمایانگر قیمت دلار بازار آزاد است. پس در مواقعی که در بازار ارز گردوغبار به هوا برخاسته خوب نیست کسی زباندرازی کند. میگویند مشکل قرار است بهزودی حل شود.
درگاه پرداخت صرافیهای رمزارز، دیر یا زود به حالت عادی برمیگردد ولی احتمالا جلوی معاملات تتر را میگیرند. بهتر! این تتر لعنتی از روز اول به ما روی خوش نشان نداد. بنیاد تتر که در آمریکا ریشه دوانده، یک روز درمیان برای ما ایرانیها خطونشان کشید و به بهانه تحریم تهدیدمان کرد. یک روز گفتند حساب تتر ایرانیها را مسدود و بلوکه خواهند کرد و روز دیگر از ردفلگ کردن IP و حساب کاربری حرف زدند.
دست آخر هم بقیه را طوری ترساندند تا از خیر مبادله تتر با کاربران ایرانی و هر IP که روزی در ایران دست به خرید و فروش تتر زده، وحشت داشته باشند. اینطوری شد که کاربران ایرانی، معاملات تتر را بین خودمان محدود کردیم. دو تا تتر برای من، دو تا تتر برای تو!
تتر یک استیبل کوین است و هر استیبل کوین تا همیشه ارزشی معادل یک دلار دارد. راز موفقیت تتر همین نکته است. در باقی نقاط دنیا، استیبل کوین جز برای مبادلات جایگزین جابهجایی اسکناس ارزشی ندارد اما در ایران آن را روی سر میگذارند و حلوا،حلوا میکنند. چون همپای دلار بالا و پایین میشود و از صدقهسر رشد قیمت دلار کلی سود نصیب آدم میکند. باور نمیکنید؟
قیمت دلار پارسال 50 هزار و 500 تومان بود و از آن موقع تا حالا نزدیک 60 درصد رشد کرده است. مردمی که تلاش میکنند در این وضعیت ارزش دارایی خود را حفظ کنند، قطعا به هر چیزی چنگ میاندازند. برای همین دستگاههای نظارتی باید چارهای پیدا میکردند. دولت و بانکمرکزی در طول سالهای گذشته تا جایی که توانسته جلوی دسترسی به دلار و معاملات بیمحابای بازار ارز را گرفته است.
الان اسکناس دلار دیگر مثل نقلونبات در صرافیها و گوشه خیابان وجود ندارد. قانون میگوید خریدوفروش دلار جرم است با این وجود دلالها هنوز دستبردار نیستند. معاملات زیرزمینی ریسک زیادی دارد. شوخی که نداریم، سوای کلاهبرداری، پای خطر جانی در میان است. آدمهای زرنگ و جسور راهشان را کج میکنند و میآیند سمت بازار ارز دیجیتال. اینجا سود و ضرر دوبله محاسبه میشود.
یکبار نوسان قیمت ارز دیجیتال را محاسبه میکنند و مرتبه بعدی اختلاف قیمت دلار. تتر اینجا هم برنده است چون بقیه رمز ارزها، بالا و پایین دارند و ممکن است نوسان منفی را تجربه کنند. تتر از این آفت به دور است و نشسته روی دوش دلار، با خاطری آسوده جلو میرود.
حالا دیگر باید متوجه شده باشید چرا نقطه قوت تتر، به پاشنه آشیل آن تبدیل شده و بانک مرکزی به چه دلیل روی آن حساسیت پیدا کرده است اما در صورتی که پیشبینی بدبینانه من محقق شود و واقعا جلوی معاملات تتر را بگیرند، آیا راه سرمایهگذاری و کسب سود از اختلاف قیمت دلار بسته میشود؟ نگاهی به لیست انواع ارز دیجیتال نشان میدهد جز تتر، چندتا استیبل کوین دیگر هم داریم.
چیزی مثل Dai که دقیقا با همان مختصات کار میکند ولی چون زیر بار منت نهادهای مالی آمریکا نیست، از نظر امنیتی دردسر کمتری برای ایرانیها ایجاد خواهد کرد. بیایید این مشکل را برطرف شده فرض کنیم، آیا بانک مرکزی رضایت میدهد، استیبل کوین دیگری جای تتر را بگیرد و این مرتبه نرخ ارز بازار آزاد را در آینه به نمایش بگذارد؟ اگر این سوال را از خودم بپرسید حتما جواب منفی میدهم. به نظر من پایان دوران استیبلکوینها در ایران فرا رسیده و علت اینکه بانک مرکزی پنجشنبه هفته جلوی و نقد کردن رمزارز در صرافیهای ارز دیجیتال را نگرفت همین مسئله است.
احتمالا دوست دارند تترهایمان را بفروشیم و سراغ دیگر انواع ارز دیجیتال برویم. چیزهایی که در هر لحظه و هر ساعت قیمت دلار بازار آزاد و غیررسمی را با صدای بلند لو نمیدهند.