پشت پرده آزادی آیفون، قیمت بنزین و تغییر بیمه شخص ثالث
ببخشید که خبر خوب دو روز پیش را کوفتتان میکنم
هفت صبح| ستار هاشمی، با اعلام خبر لغو ممنوعیت واردات آیفون یا به قول خودش رفع مشکل رجیستری آیفون، انتظار داشت کلی طرفدار پیدا کند. حداقل برای چند ساعت آدمهایی به صفحهاش در توئیتر سر زدهاند و توی دلشان هم که شده، به وزیر ارتباطات گفتهاند آفرین! ذوق و شوق طرفداران اپل اما زیاد دوام نداشت چون تنها دو ساعت بعد با اعلام جزئیات خبر فهمیدیم برای خرید آیفون، با مشکل جدیدی روبهرو هستیم.
قرار است واردات آیفون پس از لغو منع واردات را با تعرفه 96 درصد محاسبه کنند. یعنی یک گوشی میخرید هزار دلار، دولت در مبادی ورودی 960 دلار عوارض و گمرکی رویش میگذارد و داداداران! ببخشید که خبر خوب دیروز را کوفتتان میکنم اما همه دارند درباره همین موضوع حرف میزنند و چنانچه تا الان موضوع را نشنیده بودید گناه من نیست. اصلا بروید ستار هاشمی را در توئیتر آنفالو کنید. من که به کمتر از بلاک رضایت نمیدهم.
آیفون بی آیفون و خلاص. برویم سراغ موضوع دیگری. این سمت میدان میبینم بعضیهایتان دست به سینه نشستهاید تا نتایج قرعهکشی فروش خودروهای وارداتی را اعلام کنند. جمعیت متقاضیان خرید خودرو وارداتی بر اساس آخرین آمارها 73 هزار نفر است که توانستهاند ثبتنام خود را قطعی کنند. پیشاپیش تبریک میگویم و از صمیم قلب برایتان آرزوی موفقیت میکنم. اما خبر سختی که باید بشنوید این است: تنها شش هزار خودرو در این مرحله عرضه میشود. یعنی نهایتا از هر 12 نفر فقط یکی اسمش در قرعهکشی بیرون میآید و برنده خواهد شد. خوشبختانه 500 میلیون تومان پول مسدودشده در حساب وکالتی آزاد شده و حالا میتوانید با آن کلی کار انجام دهید. برندههای خوششانس قرعهکشی فروش خودرو وارداتی هم نهایتا ظرف چهار ماه ماشینشان را تحویل میگیرند. انشاءالله متوجه شدید که من به نیمه پر لیوان هم التفات دارم.
دیگر عنوان پرتکرار بین خبرهای اقتصادی 24 ساعت گذشته «چک» است. چون حدس میزنم بعضیهایتان از ذوق آزاد شدن واردات آیفون به خبر چک کم محلی کردهاید، برایتان میگویم تا دو هفته دیگر اوضاع با نظر بانک مرکزی تغییر میکند تا دارندگان دسته چک نتوانند هر رقمی دلشان خواست توی برگه چک بنویسند. این فعل و انفعال را با عنوان تغییر سقف اعتباری چک معرفی کردهاند و کارکردش محدود کردن آزادی عمل صادرکنندگان چک به نفع کنترل رقم چک و کلاهبرداری است. هرچند من طور دیگری فکر میکنم و اعتقاد دارم با این کار طبقه متوسط بیشتر آسیب میبیند و اعتبار چک پایین میآید. برایتان متاسفم چون بانک مرکزی تصمیمش را گرفته و برای خردهفرمایشهای امثال من تره خرد نخواهد کرد.
امیدوارم شاخکهایم اشتباه کرده باشند؛ بههرحال باید به اطلاع برسانم رئیسجمهور برای اولین مرتبه درباره قطع سهمیه کارت سوخت خودروها و طرح اختصاص بنزین به کد ملی حرف زده است. این یعنی کمپین رسانهای عجیب غریب حامیان این طرح موفق شده کار را جلو ببرد. حالا رئیسجمهور دارد به ایدهای که چند مرتبه به شکل آزمایشی اجرا شده و شکست خورده، فکر میکند. ایده چیست؟ اینکه سهمیه بنزین را بین همه مردم پخش کند نه تنها کسانی که ماشین دارند. مردم عادی با سهمیه بنزینشان چه میکنند؟
میفروشند به دولت و پولش را میگیرند. دولت به نیابت از مردم بنزین را میفروشد و به مردم در قالب یارانه پول میدهد. دیدید با چه ایده بکر و حسابشدهای طرفیم؟ قسم میخورم دوست دارم در این مورد نیمه پر لیوان را هم ببینم ها! ولی جلوی چشمم فقط راننده یک خودرو لوکس نقش میبندد که برایش مهم نیست قیمت بنزین 100 تومان باشد، هزار تومان باشد، هشت هزار تومان باشد یا 50 هزار تومان. او به هر حال باکش را پر میکند. دولت به هر نفر ماهی 100 هزار تومان یارانه میدهد و این وسط راننده پراید فکسنی مدل 82 کاربراتوری که مجبور است شبها بعد دو شیفت کار، برای جورشدن دخلوخرج خانه در تاکسی اینترنتی کار کند، دچار دردسر خواهد شد.
پنجمین خبر مهم اقتصادی 24 ساعت گذشته که احتمال دارد به خاطر سروصدای آیفون از دیدتان مخفی بماند، آماده شدن شیوهنامه محاسبه و پرداخت خسارت افت قیمت وسایل نقلیه در تصادفات رانندگی است. بیمه مرکزی با همکاری پلیس راهنمایی رانندگی، وکلا و کارشناسان دادگستری روی این مورد کار کرده و ادعا میکند موفق شده طرحی نو دراندازد. موضوع افت قیمت خودرو، هنگام تصادفات سخت پیش میآید و معمولا از طریق دادگاه و شکایت و شورای حل اختلاف پیش میرود.
نهایتا راننده مقصر مجبور است علاوه بر تامین خسارت مالی تصادف از محل بیمه شخص ثالث، بابت اینکه قیمت ماشین طرف بعد تصادف در بازار دستدومها افت میکند، از جیب پول بدهد. بانک مرکزی این موضوع را کنار ماجرای خودرو متعارف گذاشته و مدعی است پس از گذشت حدود 50 سال، قادر است به کمک آییننامه جدید، درست مثل تکاندادن چوب جادو هر دو مورد را حل کند. انشاءالله که درست بگویند و ماجرا مثل آزادسازی واردات آیفون و افزایش تعرفه واردات شاد و پشیمانمان نکند.