معاونت بهداشت وزارت بهداشت نسبت به ورود سرخک به کشور هشدار داد.
به گزارش هفت صبح و به نقل از ایلنا، «علیرضا رییسی» معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی امروز ۳۱ فروردین در نشستی خبری به مناسبت هفته سلامت اظهار کرد: شعار سازمان بهداشت جهانی برای امسال تمرکزی خاص بر بحث نوزاد و مادر دارد که نشاندهنده اهمیت این موضوع است. هنوز در بسیاری از کشورها مرگ مادران معضلی حل نشده است و بسیاری از مادران به دلیل عوارض دوران حاملگی از دنیا میروند. مرگ نوزادان نیز هنوز یک معضل است.
وی با اشاره به کارِ آزمایشگاهیان گفت: این عزیزان در اتاقهای دربسته هر روز با عوامل خطر مواجه هستند. در دوران کرونا اگر کسی سرفه هم میکرد کسی به او نزدیک نمیشد اما این عزیزان باید مستقیما آزمایش میکردند و خیلی از آنان دچار مشکل شدند. باید از آنان تقدیر و تشکر به عمل آید.
وی افزود: عدالت در سلامت جنبههای مختلفی دارد. اینکه بتوانیم در دسترسی مردم به خدمات سلامت عدالت به وجود بیاوریم و این را از محل زندگی فرد مستقل گردانیم، موضوع ساده ای نیست.
او گفت: نظام پرداخت ما در حوزه سلامت چندپاره است و از نظر نوع پرداخت متفاوتیم گاهی سرانه میدهیم گاه کارانه و گاه پرداخت مبتنی بر عملکرد میدهیم و گوناگونی پرداختها را شاهد هستیم. نظام پرداخت رفتارساز است. اگر در کشور نگاه کنید میبینید مردم به شغلی که درآمد بیشتری دارد متمایل میشوند و بعد اقبال تغییر میکند. این در رشتههای پزشکی هم صادق است و گاه از یک تخصص زیاد و از یکی نیروی کمتری داریم.وزارت بهداشت و درمان عیالوار است و از روستا تا مرکز با تحصیلات و تخصصهای مختلف نیرو دارد و ایجاد تعادل بین آنها سخت است.
رئیسی بیان کرد: از هر برنامهای باید به اندازه خودش توقع داشت. پویش نه به تصادف تنها به معنی آگاه سازی است. بیشتر پویشها برای جلب توجه مسئولان است. اساسا نامگذاری بعضی از روزها در تقویم به این معنا است. انتظاری که ما از پویش داشتیم این بود که هم توجه مسئولان و هم مردم را جلب کنیم و هدفمان این نبود که مرگ و میر را در بازه کوتاه کم کنیم. برای کاهش مرگ و میر چهار ضلع وجود دارد؛ ضلع اول کیفیت جادهها است بیش از سه هزار نقطه حادثهخیز داریم در کشور که نمیتوان در این مدت آنها را کم کرد. اما پویش، توجه مسئولین امر را از جمله راهداری، دولت و غیره را جلب کرد.ابزار موفقیت پویش را باید در این دانست نه کاهش مرگ و میر.
وی افزود: سالانه بالای چهل هزار مرگ در اثر آلودگی هوا داریم که بالای دوازده میلیون دلار هزینه برمیدارد.
رییسی تصریح کرد: قوانین ما اصلا بازدارنده نیست. ما جرایم دویست هزار تومانی برای تخلف در نظر میگیریم که پرداخت آن ساده است. اما در دنیا جرایم سنگین است و دو سال هم گواهینامه فرد ضبط میشود.
معاون بهداشت وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: ضلع بعدی اطلاعرسانی و فرهنگ رانندگی است که در این ضلع پویش نقش کوچکی داشت. در این پویش بیشتر از اینکه بخواهیم مردم را آگاه کنیم مسئولان را آگاه می کنیم. که از یک طرف از جوانی جمعیت حرف میزنیم و از طرف دیگر سالی بیست هزار نفر را در تصادفات از دست میدهیم.
او تصریح کرد: ضلع چهارم، ایمنی خودروها است. قبلاً گفتهام و باز میگویم امیدی به خودروسازها ندارم و کسی هم حریف آنها نمی شود. بیش از شصت درصد مرگ و میرها سر صحنه اتفاق میافتد. با یک برخورد تعداد زیادی خودرو از بین میرود. اینقدر ایمنی خودروها پایین است.در زاهدان تصادف دو موتورسیکلت چهار جوان کشته شدند.
رئیسی درباره وضعیت بیماری سرخک گفت: سرخک به سرعت شیوع پیدا میکند. واکسن سرخک و سرخجه در نه ماهگی و هجده ماهگی زده می شود. پوشش واکسیناسیون کشور ما نود و پنج تا نود و هشت درصد است. اما در سه کشور افغانستان، پاکستان و عراق پوشش واکسن بسیار کم و شیوع سرخک بسیار بالا دارند. وقتی از پوشش نود و پنج درصدی میگوییم یعنی پنج درصد واکسن نزدهاند.
وی افزود: هفت تا هشت میلیون اتباع از همین کشورها داریم که واکسن نزدهاند. از این کشورها سرخک به کشور ما وارد میشود و بیماری را با خود میآورد. افرادی که هنوز در معرض ایمنی نبودهاند مبتلا میشوند. آمریکا واکسیناسیونی زیر شصت درصد دارد و فراگیری سرخک در آن بالا است و همین الان به دلیل واکسیناسیون پایین پاکستان و افغانستان ابتلا بالا است و سیستم شناسایی کشور ما آنها را شناسایی میکنند.
او ادامه داد: مواردی که شناسایی میکنیم به چند دسته تقسیم میشوند؛ اول افرادی که زیر ۹ ماه سن دارند و واکسینه نشدهاند. گروه دوم پنج درصدی هستند که واکسینه نشدهاند. گروه سوم افرادی هستند که از کشورهای دیگر میآیند. کشور ما هم در نقطهای قرار گرفته که بیماریهای مختلف از وبا و سرخک و سل و مالاریا از همسایگان به آن وارد میشود. جنس کار بهداشت بیخبری است. اگر خبری به گوش نمیرسد یعنی خیلی کارها انجام شده است.
وی گفت: در دانشگاه علوم پزشکی هشدار داده میشود اگر کسی از کشور همسایه آمد و دومرتبه سرفه کرد حتما سل دارد؛ حتی اگر خلاف آن ثابت شود و آزمایشها منفی باشد. ممکن است سل مخفی یا استخوانی داشته باشد. ما با چنین چیزی مواجهیم و کار ما سخت است. از طرفی کشور ما در کنترل سل بسیار موفق بوده است. ما مجبوریم اگر در استانهای مرزی یک اپیدمی اتفاق بیفتد کل استان را خانه به خانه از نو واکسن بزنیم.
رئیسی تصریح کرد: در دنیا این بحث شبه علم و ضد واکسن راه افتاده است و باید مراقبت کنیم. ما یکی از کشورهای بسیار بافرهنگ در حوزه واکسن هستیم. ۶۷۳ یا ۶۷۴ مورد مبتلا به سرخک در سال ۱۴۰۳ پیدا شد که مجبور شدیم پنجاه و شش هزار دوز واکسن بزنیم. کشور ما تنها کشوری است که در حوزه واکسن و پیشگیری کاری به نژاد یا ملیت افراد ندارد و خدمات اولیه و واکسیناسیون را بهصورت رایگان انجام دهیم.
رییسی بیان کرد: آمار خودکشی در کشور ما از میانگین دنیا پایینتر است. ما در مراکز جامع سلامت کارشناس سلامت روان مستقر کردهایم. مراکز سراج هم فوقالعاده موثر است که با حضور دکتر شالبافان مورد توسعه قرار گرفته است. عوامل اجتماعی بر سلامت موثر است و همهچیز در اختیار وزارت بهداشت نیست.اینگونه نیست که همه اینها را در یک جلسه کنترل کنیم. یکی از برنامههایی که داشتیم این است که مراکز سراج حتما باید در شبکه ادغام شوند و نهایتا دو یا سه ماه دیگه عملیاتی و ادغام خواهند شد و این باعث میشود ردیف بودجه و نیروی انسانی داشته باشند.
وی ادامه داد: پزشکی خانواده یک نوع تغییر رفتار است. یعنی اول بررسی میشود و اگر نیاز به متخصص داشتید به متخصص ارجاع داده میشود. در انگلیس مردم پزشک خانواده را نمیپسندند زیرا فهرست انتظار دارد. چون از جنس تغییر رفتار است مقاومتهای اجتماعی خواهد داشت.
رییسی تصریح کرد: در کشور ما خدمات سلامت ارزان است. ویزیت یک فوق تخصص در بخش دولتی روی دویست هزار تومان و در بخش خصوصی حدود چهارصد و پنجاه هزار تومان است. در جاهایی که پزشک خانواده اجرا کردهاند دویست دلار باید پرداخت کرد. پراکنده بودن اعتبارات در حوزه سلامت مانع دیگر این طرح است در دنیا که پزشک خانواده اجرا میکنند بیمه ملی دارند و همه اعتبارات در یک جا جمع شده است ما چندین بیمه داریم. نمیگویم تجمیع شوند اما نشاندار شوند.تعارض منافع نیز در این میان وجود دارد. مثلا تعداد مراجعان یک متخصص کم میشود و مسلما با این مخالفت خواهند کرد.
وی تصریح کرد: قانون برنامه هفتم توسعه به صراحت این را میگوید که آنانی که از طریق نظام ارجاع میآیند در بخش پاراکلینیک و داروخانه پانزده درصد باید پرداخت کنند و آنانی که از خارج از نظام ارجاع میآیند صددرصد پرداخت کنند و ما باید این را اجرا کنیم. در حوزه بستری اگر از روستا ارجاع پیدا کند فرانشیز بیمار صفر است و خارج از نظام صددرصد. صرفهجویی بسیار بزرگی در نوشتن آزمایش و تجویز دارو پیش خواهد آمد.
به گفته رئیسی، سرانه مصرف گوشت در کشور باید هفتاد گرم باشد اما زیر ۳۷ گرم است. ما کمتر از یک چهارم میانگین جهانی گوشت مصرف میکنیم.