نبرد ساختگی میان دختران و پسران

پژوهشهای دانشگاه منچستر نشان میدهد که حتی عملکرد تحصیلی بهتر دختران، برای آنها فشار بیشتری به همراه داشته است
هفت صبح، شادی قنبری| در روزهایی که بحران مردان و پسران نوجوان تیتر یک رسانههای انگلستان است، آمارها اما تصویر دیگری را هم نشان میدهند. دختران نیز در برابر فشارهای تحصیلی، هنجارهای جنسیتی، رسانههای اجتماعی و اختلالات روانی ایستادهاند، بیآنکه روایت آنها چندان شنیده شود.طی هفتههای اخیر، موجی از تحلیلها، سرفصلها و بحثهای عمومی حول محور «بحران پسران» در انگلستان شکل گرفته است؛ بحران مردانگی، انزوای پسران و افت عملکرد تحصیلی.
سریال پرمخاطب نوجوانی از نتفلیکس جرقه این گفتوگو را زد و بحثها را از حیاط مدرسه تا صحن پارلمان کشاند اما در میان این غوغا، واقعیتهایی درباره دختران نادیده ماندهاند؛ واقعیتهایی که نشان میدهند نباید این مسئله را به رقابتی صفر-جمع تبدیل کرد. راشل دو سوزا، کمیسر کودکان انگلستان، هشدار میدهد که دو قطبیسازی بحران دختران نوجوان در مقابل پسران نوجوان به زیان هر دو جنس خواهد بود:«این نسل، نسلی امیدوار و مشتاق تغییر است؛ اما تحت فشارهایی قرار دارد که هیچیک از نسلهای قبل تجربهاش نکردهاند. ما نمیتوانیم پسران را علیه دختران قرار دهیم. این بحران، در واقع یک بحران انسانی است، نه جنسیتی».
دخترانی که بهترند اما تنهاترند
گزارش مرکز عدالت اجتماعی انگلستان میگوید در قرن گذشته، زنان پیشرفتهای زیادی در حوزه آموزش و حقوق فردی داشتهاند اما امروز این پسران هستند که در حال عقب ماندن هستند. در این گزارش، دختران در تمام سطوح آموزشی از پسران پیشی گرفتهاند؛ مردان جوان بیشتر بیکارند و حتی اگر شاغل باشند، حقوقشان کمتر است.اما گزارشهای دیگر نشان میدهند که تصویر، بسیار پیچیدهتر است. طبق تحلیل مؤسسه مطالعات مالی، مردان همچنان در طول عمر کاری خود درآمد بیشتری دارند، چراکه مسیر درآمد زنان پس از مادر شدن دچار افت شدید میشود و به ندرت بهسطح قبلی بازمیگردد.
برخلاف تصور رایج، دختران نوجوان باوجود موفقیتهای تحصیلی، خود را در مدارس کمتر ایمن و بیشتر تحت فشار میبینند. مطالعهای از دانشگاه منچستر نشان داد که این موفقیتها، باری عاطفی بر دوش دختران است.دکتر اولا دمکوویچ، نویسنده این تحقیق توضیح میدهد: «دختران میگویند از ما انتظار موفقیت میرود اما کسی نمیپرسد بهای آن چیست. اینطور فرض شده که ما خوب عمل میکنیم، پس نیازی به حمایت نداریم.»
سلامت روان، نوک کوه یخ
مطالعهای در نشریه لنست نشان میدهد که در دهه گذشته، بستری شدن کودکان با مشکلات شدید روانی در بیمارستانهای انگلستان، ۶۵ درصد افزایش داشته اما دختران بیش از همه آسیب دیدهاند.طبق دادههای OECD، دختران 11 ساله در انگلستان بیش از هر کشور اروپایی دیگری، گزارش کردهاند که در هفته دو بار یا بیشتر دچار مشکلات جسمی و روانی میشوند. این در حالی است که رضایت از زندگی در میان دختران 15 ساله نیز کاهش چشمگیری داشته، در حالی که وضعیت پسران تقریباً ثابت مانده است.
دکتر الین لاکهارت، رئیس کالج سلطنتی روانپزشکی کودک و نوجوان اظهار کرد: «دخترانی که در سیستم درمانی میبینیم فقط نوک کوه یخاند؛ پشت آنها، موجی از نوجوانان مضطرب و غمگین وجود دارد که دیده نمیشوند.» آمارهای اناچاس نیز حاکی از افزایش شدید خودآزاری در میان دختران و چند برابر بودن شیوع اختلالات خوردن در آنها نسبت به پسران است. پذیرشهای بیمارستانی برای این اختلالات، در یک دهه گذشته، از ۴۷۸ مورد به ۲۹۳۸ رسیده است. لاکهارت تأکید میکند که نباید تصور کنیم پسران در وضعیت خوبی هستند: «ممکن است دختران بیشتر دچار اختلالات عاطفی شوند و پسران بیشتر رفتارهای پرخطر یا خشونتآمیز از خود بروز دهند. اما در اصل، هر دو جنس دارند از یک سیستم ناسالم رنج میبرند.»
چالشهای ناپیدای شبکههای اجتماعی
به گفته دو سوزا، فشار مداوم شبکههای اجتماعی، حضور مداوم افراد تأثیرگذار و ارتباط بیوقفه باعث شده که نوجوانان، دوران بلوغ را در شرایطی «کاملاً تحریفشده» تجربه کنند. «در بسیاری از جهات، به نظر میرسد جامعه ما به جای پیشرفت، به عقب برگشته است.»جولی برلی، فعال اجتماعی و مجری پادکست To Be A Boy نیز میگوید: «سیستمهای قدیمی دیگر جواب نمیدهند. ساختارهای حقوق والدین، آموزش و حمایت اجتماعی فرسوده شدهاند. هم دختران و هم پسران، دارند فریاد میزنند که چیزی باید تغییر کند.»
روایت بحران روانی نوجوانان اگر نیمی از واقعیت را نادیده بگیرد، نمیتواند راهحلی جامع ارائه دهد. پسران در بحراناند اما دختران نیز در معرض فشارهاییاند که آرام و بیصدا آنها را به مرز فروپاشی میبرد. روایت باید کاملتر شود؛ آینده، به نسل امروز گره خورده است.