همه خریدهای جنجالی سمیه نوروزی
و همینطور روایتی از روزنامه کانادایی درباره ایرانیانی که به خاطر تبلیغات شرایط آسان مهاجرت، دچار مشکلات بزرگی شدهاند
هفت صبح| یک: خرید میلیون دلاری تابلوی پیکاسو به دست تاجر ایرانی: یک زن ایرانی ساکن دبی که پیش از این به خاطر خرید پرده خانه کعبه مورد توجه رسانهها قرار گرفته بود، این بار یکی از آثار پابلو پیکاسو را خریداری کرده است. سمیه نور یا سمیه نوروزی یک تاجر ایرانی است که در سالهای اخیر سعی کرده نام خود را به عنوان یک زن موفق و ثروتمند در عرصه هنر جا بیندازد.
او یک برند لباس هم در امارات به راهانداخته و مدتی پیش بعد از شرکت در جشنواره بینالمللی مد و هنر دوبی برنده جایزه کارناوال فشن دبی 2024 شد. نور یک گالری هنری هم در دبی به راهانداخته و با اضافه کردن یکی از آثار پیکاسو به کلکسیونش، میخواهد توجه بیشتری به خود و گالری نوپایش جلب کند. تابلویی که سمیه نور خریده، یکی از آثار مجموعه «گاو نر» پیکاسو است که در حوالی سال 1959 خلق شده.
او هزینهای را که بابت خرید این اثر پرداخته اعلام نکرده است اما در گزارشها گفته میشود این تابلو قیمتی میلیون دلاری داشته است. سمیه نوروزی در سال 99، موفق شده بود قسمتی از پرده خانه کعبه را در یک مزایده بخرد؛ مزایدهای که به گفته خودش فقط بین سران کشورها و اشراف عرب صورت میگیرد. پرده خانه خدا طبق رسم هرساله تعویض میشود و هر بار یک مزایده بر روی آن انجام میگیرد.
تمام پرده بیش از 14 متر طول دارد و حدود 700 کیلوگرم حریر و طلا و نقره در آن به کار رفته است. یک بار هم ارگانی به اسم انجمن زیبایی جهان سمیه نور را به عنوان شیکترین تاجر امارات انتخاب کرد. سال گذشته هم مشخص شد این تاجر و طراح لباس ایرانی داور مرحله نهایی زن شایسته امارات شده است. سمیه نور در امارات و در یک خانواده ثروتمند ایرانی به دنیا آمده و مسیر کاریاش از سرمایهگذاری در املاک شروع شده است.
دو: دو سال پیش، وقتی دولت کانادا سیاستهای مهاجرتی جدیدی برای راحتتر کردن مسیر مهاجرت ایرانیان به این کشور وضع کرد، سیل بزرگی از ایرانیها زندگیشان را فروختند و بارشان را به مقصد کانادا بستند. خیلیها به خاطر تبلیغات مهاجرت آسان، این تصمیم را گرفتند اما بعد از مدتی وقتی با واقعیت روبهرو شدند، مجبور شدند به ایران بازگردند. بعضی زوجها هم به امید پیوستن همسرشان بهتنهایی مهاجرت کردند اما هنوز نتوانستهاند به هم برسند.
روزنامه کانادایی ونکوورسان داستان یکی از همین زوجها را روایت و در گفتوگو با یک متخصص اقرار کرده که این برنامه مهاجرتی با شکست مواجه شده است. به نظر میرسد کانادا برای پذیرش این حجم از مهاجر ایرانی زیرساختهای لازم را نداشته و خیلی از خانوادههای ایرانی قربانی این سیاستگذاری غلط و تبلیغاتی شدهاند.
پس از اعتراضات سال 1401، کانادا تصمیم گرفت به آنهایی که با ویزای توریستی در خاک کانادا حضور دارند فرصتی بدهد تا به دنبال کار بگردند و در این کشور ماندنی شوند. از طرفی با این کار کانادا میتوانست کمبود نیروی کار غیرمتخصص خود را هم جبران کند. خیلیها با وجود این فرصت، ویزای توریستی کانادا را گرفتند تا در خاک کانادا، ویزایشان را به ویزای کاری تغییر بدهند.
اما به مرور و با وجود بیشترشدن تعداد مهاجران، کار پیدا کردن سخت و سختتر شد و روایتهای زیادی از این قبیل مشکلات در فضای مجازی فارسی منتشر شد. موقعیتهای شغلی که این دسته از ایرانیها اجازه فعالیت در آن را داشتند، کار تخصصی نبود و بسیاری از افراد با مدارک ارشد و دکتری مجبور شدند در کارهای غیرتخصصی مثل کار در فروشگاهها مشغول شوند.
از طرفی کانادا چندین بار مهلت استفاده از این تسهیلات ویژه را تمدید کرد. در حال حاضر تمدید ویزای رایگان برای ایرانیان تا فوریه سال 2025 مهلت دارد اما با توجه به تصمیم سیاستگذاران کانادایی برای کاهش جمعیت مهاجران، احتمال میرود این تسهیلات مهاجرتی دیگر تمدید نشود. روزنامه ونکوورسان با اشاره به این مسائل، ماجرای یک خانواده مهاجر ایرانی را روایت کرده است.
مینا استقامت و دخترش افرا، حدود یک سال پیش با تکیه بر سیاستهای اطمینانبخش کانادا با ویزای توریستی به این کشور رفتند و مینا ویزایش را به اجازه کار تغییر داد. اما همسرش امیرفرهنگ میرزایی در ایران ماند تا بعدتر به آنها ملحق شود؛ اتفاقی که هنوز نیفتاده است. میرزایی به همراه همسر و فرزندش به کانادا نرفت تا زن و بچهاش را تا زمانی که همسرش کار پیدا کند، به لحاظ مالی ساپورت کند.
استقامت به واسطه مدرک دکتری و شغلش در ایران تصور میکرد، میتواند بهراحتی کار پیدا کند اما نه تنها هنوز موفق به پیدا کردن شغل نشده، بلکه حتی یک مصاحبه کاری هم گیرش نیامده است. همسرش تا به حال سه بار برای دریافت ویزا درخواست داده اما رد شده است. حالا نگران هستند درخواست آخرشان هم بینتیجه بماند چرا که کانادا تصمیم دارد مهاجران کمتری را بپذیرد.
روزنامه ونکوور سان در ادامه این گزارش با محسن جاودانی، مختصص اقتصاد ایرانی صحبت کرده است. او به این روزنامه گفته که برنامه مهاجرتی کانادا برای ایرانیان گمراهکننده بوده و بد طراحی شده است. جاودانی میگوید خیلی از ایرانیها سعی کردند از این برنامه استفاده کنند و از ایران به کانادا آمدند اما به مشکل برخوردند. به گفته او این برنامه هیچ مسیر مشخصی به دریافت شهروندی ارائه نکرده و زیرساختی هم برای دسترسی عادلانه افراد به شغل ندارد.
جاودانی معتقد است کانادا قصد داشته با راهاندازی این برنامه مهاجرتی، پول به کشورش تزریق کند و با پیشنهاد مشاغل کمدرآمد به ایرانیها، اقتصاد خراب کشورش را بهتر کند.