میخواهم روسی بخوانم| همه نکات اعجابآوری که باید از رتبههای برتر کنکور امسال بدانید
رتبههای یک تا 10 از چه شهرهایی به این جمع 40 نفره راه یافته بودند؟
هفت صبح| دیروز که کارنامه کنکوریها در سایت سازمان سنجش قرار گرفت، مثل هر سال کنجکاویها درباره مشخصات رتبههای اول شروع شد. رتبههای یک تا 10 از چه شهرهایی به این جمع 40 نفره راه یافته بودند؟ نفرات برتر بیشتر زن بودند یا مرد؟ تعداد زنها و مردها هر کدام در چه رشتههایی بیشتر بوده و البته سوالهای دیگر درباره نحوه پراکندگی این نخبهها در شهرهای مختلف وجود دارد. مهمترین اطلاعاتی که از این کنکور تا امروز بیرون آمده این است که در سه گروه، زنان و در دو گروه، مردان نفر اول شدهاند. همچنین نفرات اول رشته ریاضی، تجربی، انسانی، زبان و هنر به ترتیب ساکن تبریز، بندرعباس، تهران، شیراز و مشهد هستند. نکته جالب دیگر اینکه نفر اول گروه زبان امسال در مصاحبهای گفته که به خاطر ادبیات غنی روسیه، قصد دارد در دانشگاه، زبان روسی بخواند.
پراکندگی جنسیتی
درست مثل سال گذشته تعداد زن و مرد به ترتیب 13 به 27 بوده است. نکته دیگر اینکه امسال هم مانند سال قبل جنسیت هر 10 رتبه برتر رشته ریاضی و فیزیک، مرد بود. اگرچه تعداد زنان به طور کلی کمتر بوده اما رتبه اول تجربی، هنر و زبان هر سه زن و رتبه اول ریاضی و انسانی مرد بودند.
با اینکه همه برترینهای گروه ریاضی مرد بودهاند اما چند نکته ظریف دیگر وجود دارد. در حالی که سال پیش در هیچ رشتهای تعداد زنان بیشتر از مردان نشده بود، امسال تعداد زنان گروه زبان و هنر بیشتر از مردان بوده ولی همچنان بیشترین صندلیهای رتبههای برتر رشتههای تجربی، ریاضی و انسانی در دست مردان است. امسال در جمع رتبههای برتر انسانی 7 مرد و سه زن وجود داشته. برترینهای گروه تجربی یک زن و 9 مرد بودهاند. در لیست برترینهای گروه زبان 4 زن و یک مرد وجود داشته و همه رتبههای برتر هنر هم زن بودهاند.
یک کنکور تقریبا نابرابر
پراکندگی منطقه تحصیلی
از زمانی که نابرابری آموزشی تبدیل به یک مسئله جدی در کنکور شده، تعداد قبولی رتبههای برتر از مناطق مختلف کشور هم اهمیت زیادی پیدا کرده. در حالی که سال پیش چهار دانش آموز از منطقه سه به جمع برترینها خودشان را رسانده بودند، امسال تعداد دانش آموزان منطقه سه برتر فقط شامل یک دانش آموز دختر اهل شهر فردوس بوده که رتبه 4 ریاضی را به دست آورده. فردوس شهری در خراسان جنوبی است که 28 هزار نفر جمعیت دارد. سال پیش نام 4 دانش آموز از شهرستانهای چاراویماق، جیرفت، اسفراین و اسلام آباد غرب بین رتبههای برتر منطقه سه وجود داشت.
اوضاع منطقه دو چطور است؟
سال پیش 11 نفر از منطقه دو به جمع رتبههای برتر راه یافته بودند و امسال تعدادشان به 13 شهر و شهرستان رسیده. درنتیجه اگرچه از تعداد دانشآموزان برتر منطقه سه کم شده اما به جمعیت برترینهای منطقه دو اضافه شده است.
کدام شهرهای منطقه یک بیشترین تعداد رتبه برتر را داشته؟
مثل همیشه تهران اول است. امسال شهر دوم مشهد بوده که 5 رتبه برتر داشته و سوم تبریز و اصفهان، با سه رتبه برتر قرار داشتهاند. یزد، شیراز و قزوین هم هر کدام دو دانش آموز رتبه برتر داشتهاند.
توضیح: منطقه یک، دو و سه سهمیههای موثر در کنکور هستند که بر اساس محل تحصیلی داوطلبان مشخص میشوند. فرق آنها در امکانات آموزشی هر منطقه است. منطقه یک شامل مراکز استانی با امکانات، رفاه، و خدمات آموزشی خوب میشود و منطقه سه کمترین دسترسی و امکانات آموزشی را دارد.
حالا بیایید از شهر و منطقه آموزشی فاصله بگیریم و فقط روی استانها متمرکز شویم. 48.4 درصد رتبههای برتر کنکور فقط از دو استان کشور هستند. یعنی تهران و خراسان رضوی که اولی 11 رتبه برتر داشته و دومی 7. استان اصفهان سه، آذربایجان شرقی 3، خراسان جنوبی دو، فارس دو، قزوین دو و یزد هم دو رتبه برتر داشتهاند. آذربایجان غربی، کرمان، کرمانشاه، گیلان، مازندران، هرمزگان و همدان هم هرکدام یک رتبه برتر داشتند.
موضوع مهم دیگر اینکه امسال 16 استان کشور، هیچ سهمی از رتبههای برتر کنکور نداشتند. یا به زبان دیگر 51.6 درصد از استانهای کشور، در لیست رتبههای برتر کنکور غایب بودهاند.
تهرانیها در تجربی خوب نیستند؟
ذرهبین را بگذاریم روی شهر تهران و ببینیم چه خبر است؟ امسال تهران 10 قبولی در جمع 40 نفر برتر داشت. این تعداد سال پیش 13 نفر بوده. امسال 4 ریاضی در جمع رتبههای برتر داشته و 4 انسانی. به نظر میرسد امسال هم مانند سال قبل سهم دانشآموزان تهرانی از رشته تجربی تغییری نکرده. به خاطر اینکه سال پیش هم مانند امسال فقط یک دانش آموز رشته تجربی داشتیم که از شهر تهران به رتبههای برتر رسیده بود.
امسال دو نفر از برترینهای تهران زن بودهاند که یکی از آنها انسانی خوانده و دومی در رشته زبان آزمون داده است. در حالی که سال پیش اصفهان دومین شهر بود، شهر دوم امسال مشهد است. امسال مشهد 5 دانشآموز رتبه برتر داشته که به شکل جالبی شامل یک دانشآموز از همه 5 رشته ریاضی، تجربی، انسانی، زبان و هنر بوده است. اصفهان، 4 رتبه برتر داشت ولی تعداد رتبههای برتر مدارس این شهر امسال به سه نفر رسیده.
سال 1403 تبریز از اصفهان جلو زده و به شهر سوم رسیده. تبریز سال قبل دو دانشآموز رتبه برتر در ریاضی و تجربی داشت که امسال یک رتبه برتر دیگر به رشته ریاضی این شهر اضافه شده است.
شهر سوم سال قبل، شهر یزد بود ولی امسال یزد به رتبه چهارم رسیده است.
یزد، قزوین و شیراز در رتبه چهارم امسال قرار داشتند که هرکدام دو دانش آموز راهی رتبههای برتر کرده بودند.
سهم منطقه یک امسال چه تغییری کرده؟ امسال تعداد دانش آموزهای دارای رتبه برتر منطقه یک از 24 دانش آموز به 40 دانش آموز رسیده. سال پیش این عدد برابر 17 شهر بود. تعداد دانش آموزان مناطق دو هم امسال و سال پیش برابر 15 دانش آموز بوده است.
گفتنیهای برترینهای شیراز، بندرعباس و تبریز
نفر اول رشته تجربی، صبا معصوم نیا، اهل بندرعباس است. در مدرسه فرزانگان (تیزهوشان) درس خوانده. این اولین بار است که یک نفر از استان هرمزگان به جمع رتبه اول کنکور رسیده.
آیدا دوانی نفر اول رشته زبان است و نکته جالب اینکه او تصمیم دارد در دانشگاه زبان روسی بخواند. حالا چرا؟ به خبرگزاری فارس گفته «به خاطر ادبیات غنی روسیه.» این دختر شیرازی هم در مدرسه نمونه دولتی تحصیل کرده.
نفر اول رشته ریاضی هم تبریزیها را خوشحال کرده است. امیرحسین سلیمانی هم در مدرسه تیزهوشان درس خوانده. او گفته میخواهد در دانشگاه شریف برق بخواند.