علت وقوع سیل در تابستان؛ بازگشت مونسون بعد ۳۵ سال

سیل تابستانی از استان فارس آغاز شد و ۱۸ استان دیگر را هم در برگرفت و به پایتخت هم رسید. در امامزاده داود تهران، فیروزکوه و استان فارس تعدادی کشته برجا گذاشت.
حسین اردکانی، یکی از پیشکسوتان صنعت هواشناسی علت سیلهای اخیر را وجود پدیده جوی «مانسون»اعلام کرده و گفته این پدیده جوی به سمت مسقط و عدن است و رطوبت این سیستم که از خلیج فارس به طرف ایران سرریز میشود باعث رگبار موقت، رعد و برق و بارندگی میشود. به گفته این کارشناس پدیده جوی "مانسون" از سهشنبه وارد ایران شده و به سمت هرمزگان و قسمتی از فارس حرکت کرده و طی روزهای آتی، مرکز ایران را دربر خواهد گرفت.
هواشناسی اعلام کرده که این بارشها احتمالا تا روز یکشنبه نهم مرداد ماه ادامه دارد و اگرچه در طول روز بارندگی رخ نمیدهد اما از عصر و ساعات آغازین شب باید منتظر ریزش باران تند و حجیم اما کوتاه بود که سیلاب راه میاندازد.
بهلول علیجانی، دیگر کارشناس هواشناسی میگوید نام این پدیده جوی، مانسون است که در فارسی به آن بارشهای موسمی میگویند. به گفته این کارشناس این بارشها که به آنها سیستمهای منطقه معتدله میگویند از طرف اروپا میآید و رطوبت را از مدیترانه میآورد و سبب بارش باران میشود. به گفته این کارشناس رطوبتی که از اقیانوس هند میآید بسیار زیاد است و هوا هم گرم است در نتیجه اگر بارشی در تابستان رخ دهد، بارشهایی شدید و سنگین خواهد بود.
بهلول علیجانی گفته در ایران پدیده بارش سیل در تابستان چندین سال یکبار رخ میدهد و نادر است. اما آخرین باری که ایران با چنین سیلی مواجه شد مرداد سال ۶۶ بود که منجر به وقوع سیل هولناکی شد.
به گفته این کارشناس معمولا در تابستانها در بالای ایران سامانه پرفشاری وجود دارد که نمیگذارد هوا صعود کند ولی الان آن سامانه پرفشار عقبنشینی کرده و به طرف عربستان رفته درنتیجه هوای گرم و مرطوب موسمی وارد ایران شده و تا تهران هم نفوذ کرده و موجب وقوع سیل شده است. این سیل تا قم هم رسیده است اما پیشبینی میشود از دامنه البرز عبور نکند و متوقف شود.
به گفته کارشناسان وقوع این بارانهای تند و موسمی طبیعی است اما مساله این است که به دلیل خشکسالی و کاهش پوشش گیاهی در ایرلن، این بارانها شکل سیلاب به خود میگیرد.