پراید؛ خودرویی که ۱.۸میلیونی آمد و ۵۰میلیونی میرود

زمزمههای خداحافظی پراید دوباره به گوش میرسد. با فرض اینکه این بار ماجرا حقیقت داشته باشد، با هم چیزهایی را درباره این ماشین نوستالژیک مرور میکنیم:
*** یک *** پراید پس از پیکان، قدیمیترین خودروی در حال تولید ایران تلقی میشود.
*** دو *** تولید این خودرو در سال ۱۳۷۲، در ایران آغاز شد تا جای پیکان را بگیرد.
*** سه *** هر چند پراید هشت میلیونی برای مدتهای طولانی جای پای خود را در بازار خودروی ایران سفت کرد اما بررسیها نشان می دهد اولین نمونههای این خودرو در بازار، در اوایل دهه هفتاد قیمتی بین یک میلیون و ۸۷۰ هزار تا دو میلیون و ۲۰۰ هزار تومان داشتند. پرایدهای فول صندوقدار البته به قیمتی برابر با دو میلیون و ۳۰۰هزار تومان فروخته شدند.
*** چهار *** پراید خیلی زودتر از آنچه تصور می شد، در دهه هفتاد به نماد ثروت و تجمل تبدیل شده بود، طبقهای برای تفاخر به دارایی اش پراید را بر میگزید، درست در شرایطی که واردات خودرو به کشور ممنوع بود.
*** پنج *** در وضعیتی که پیکان نماد عقب ماندگی صنعت شده بود و عبارت "مدیریت پیکانی" عبارتی برای تشریح ناکارامدیها، پراید با روی خوش بازار مواجه بود. سال ۱۳۷۱ این خودرو روی ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان را دید و مدتی طولانی در محدوده پنج میلیون تومان در بازار فرمانروایی کرد. خیلی زودی با خداحافظی پیکان از خط تولید در ایران درسال ۱۳۸۳، پراید سلطان بی بدیل جادهها شد اما تفاوت پیکان و پراید تفاوتی غیر قابل چشمپوشی بود.
*** شش *** ارابه مرگ و … صفت هایی بود که پس از اعلام سهم بالای خودروی پراید در تصادفهای جاده ای به این خودرو داده شد.
*** هفت *** این خودرو از مرزهای ایران عبور کرد و در سوریه و عراق صاحب طرفداران ویژهای شد هر چند همیشه تفاوت قیمتهای صادراتی با قیمت فروش داخل به دغدغهای جدی برای افکار عمومی بدل می شد.
*** هشت *** اولین قهر تاریخی افکار عمومی با پراید اوایل دهه نود، در بحران ارزی رخ داد؛ وقتی پراید ناگهانی مرز قیمتی ۸ تا ۱۸میلیون را در نوردید و در طنزهای کلامی ایرانیان جایگاه ویژه ای را از آن خود کرد. پراید ۱۸ میلیونی نماد لاکچری تقلبی ناشی از تورم نامیده می شد، پراید و پسته در روزهای سخت سال ۱۳۹۱ دستمایه بسیاری از طنزهای کلامی بودند؛ "جایتان خالی در پراید نشسته بودیم و پسته می خوردیم"؛ عبارتی بود که ابتدای بسیاری از جوکها قرار داشت.
*** ۹ *** هنوز بازار ایران و افکار عمومی با پراید بیست و چند میلیونی کنار نیامده بود که بحران ارزی سال ۱۳۹۷، تیر خلاص را به بازار ارزانترین خودروی داخلی زد؛ پراید ۵۰ میلیونی و پراید شصت میلیونی این بار دیگر دستمایه شوخیهای اینستاگرامی و تلگرامی نبود، نشانهای بود از عصبیت مصرفکنندگانی که این قیمت را برای خودرویی ۲۶ ساله بر نمی تافتند.
*** ۱۰ *** همین حالا که پراید با قیمتهایی متفاوت از ۳۶میلیون تومان تا ۴۳میلیون فروخته میشود، رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت قیمت تمام شده پراید ۱۱۱ را حدود ۳۵ تا ۳۶میلیون تومان میداند.
*** ۱۱ *** صورتهای مالی سایپا در سال گذشته نشان می داد تولید تمام محصولات این شرکت در سال ۹۷ توام با زیان بوده که بیشترین آن نیز به پراید تعلق دارد و در این بین، تولید پراید، ۸۵۰ میلیارد تومان زیان برای سایپا به همراه داشته است
منبع: خبرآنلاین