
در آخرین روزهای سال گذشته فرابورس ایران با صدور اطلاعیهای اعلام کرد، در نظر دارد منابع مورد نیاز جهت پیشگیری، درمان و تحقیق در مورد کروناویروس را تا پایان فروردینماه امسال از طریق بازار سهام جمعآوری کند که این زمان تا پایان اردیبهشتماه جاری تمدید شده است. در این راستا دو نماد «کرونا۱» و «کرونا۲» بازگشایی شده که در نماد «کرونا۱» اصل و منافع حاصل از مبالغ تامینشده به متقاضی اهدا و جهت امور مذکور مصرف میشود.
در نماد «کرونا۲» نیز مبالغ تامینشده توسط امین سرمایهگذاری شده و منافع حاصل از آن به متقاضی اهدا و جهت امور مذکور مصرف میشود. در واقع کل سرمایهگذاری در «کرونا۱» برای مقابله با کرونا هزینه میشود اما در «کرونا۲»، سود حاصل از این سرمایهگذاری، صرف مقابله با کرونا میشود و سرمایهگذاران میتوانند اصل پول خود را هر زمان که بخواهند، بردارند.
*** ارزش سهام کرونایی چقدر بود؟
ارزش اسمی هر ورقه گواهی نیکوکاری نیز ۱۰۰۰تومان است و مدت جمعآوری وجوه نیز از ۲۷اسفند تا ۳۱فروردین بود که این مهلت تا پایان اردیبهشتماه تمدید شده است. تا کنون ۲۹هزار و ۳۸۸نفر از فعالان این بازار که ۹۹درصد آنها افراد حقیقی هستند، رقم ۱۹۴میلیارد و ۶۸۹میلیون و ۹۷۰هزار ریال به خرید اوراق کرونا۱ و کرونا۲ اختصاص دادهاند. در این بازه زمانی، افرادی که نماد کرونا۱ را خریداری کردهاند، مبلغی در حدود ۵۴میلیارد و ۳۸۸میلیون ریال را برای این فعالیت مقابله با کرونا اهدا کردهاند و نماد کرونا۲ نیز به ارزش ۱۴۰میلیارد و ۳۱۰میلیون ریال خریداری شده است.
*** چگونه کرونا بگیریم؟
* یک: افرادی که تمایل دارند تا سهام کرونا بگیرند، میتوانند از خدمات شرکتهای کارگزاری استفاده کنند که شبیه فرایند معاملات سهام و اوراق خواهد بود. افرادی هم که از سامانههای شرکتهای کارگزاری استفاده نمیکنند و یا کد بورسی ندارند، میتوانند برای حمایت از طرح مقابله با کرونا، از طریق سرویسها و اپلیکیشنهایی که قرار است بهزودی فعال شوند، برای کروناییشدن اقدام کنند.
* دو: در مورد کارمزد اوراق گواهی نیکوکاری نیز اعلام شده که هیچگونه هزینهای بابت حمایت از این طرح، از تامینکنندگان دریافت نخواهد شد و کارمزد تمامی ارکان اعم از سازمان بورس، عامل، متقاضی، امین، شرکت سپردهگذاری مرکزی، شرکت مدیریت فناوری بورس و کارگزاران صفر است. بر این اساس سرمایهگذارانِ نیکوکاری که اقدام به خرید این سهام در فرابورس کرده و یا خواهند کرد، نسبت به کارمزدهایی که درخصوص اوراق گواهی کرونا۱ و کرونا۲ از حسابشان کسر شده و میشود، نگرانی نداشته باشند؛ چراکه این کارمزدها با انجام تغییرات نرمافزاری در سامانههای کارگزاران، پس از چندروز به حساب تمامی سهامداران برگشت داده میشود و کارمزد بر هیچیک از معاملات اوراق گواهی نیکوکاری لحاظ نخواهد شد.
* سه: درخصوص زمان بازپرداخت اصل وجوه افراد نیکوکار در نماد کرونا۲ هم باید گفت همانگونه که اشاره شد دوره جمعآوری وجوه از ۲۷ اسفند ۹۸ تا پایان فروردین ۹۹ است که در این دوره افرادی که کرونا۲ را خریداری میکنند و قصد دارند اصل پولشان را پس از مدتی دریافت کنند، بعد از دوره جمعآوری وجوه، امکان دریافت اصل وجوهشان را خواهند داشت؛ یعنی از اول اردیبهشت امسال میتوانند برای دریافت اصل پول خود اقدام کنند و فرایند تسویه و معاملات پایاپای نیز به صورت ۱t+ خواهد بود؛ یعنی اینکه این دسته از سرمایهگذاران با فروش کرونا، یکروزه به پول خود میرسند.
* چهار: همچنین یکی دیگر از مزایای این طرح، شفافیت در میزان و نحوه مشارکت در آن و نیز نحوه مصرف اصل و سود جمعآوریشده است، به طوری که وزارت بهداشت بهعنوان متقاضی تامین مالی جمعی در راستای گزارشرسانی شفاف درخصوص نحوه مصرف اصل و سود منابعی که جمعآوری میشود، موظف است در پایان هر ماه، گزارشهای شفافی را به امین طرح ارائه کند تا در سامانه کدال منتشر شود.
* پنج: وقتی هم که مردم در فرابورس سهام کرونا میگیرند، در این میان بازار سرمایه نیز ضمن هماهنگی با وزارت بهداشت، پروژه تامین مالی جمعی خیرخواهانه برای مقابله با ویروس کرونا را انجام میدهد تا با استفاده از این بستر هرچه سریعتر، دغدغههای مالی پژوهشگران و تولیدکنندگان تجهیزات پیشگیری و شیوع کرونا برطرف شود و از سوی دیگر تجهیزات دارویی و درمانی با استفاده از تمام ظرفیت، تولید شوند تا در اختیار کادر درمانی و مردم قرار بگیرند.
* شش: بر این اساس منابع جمعآوریشده در تامین مالی جمعی مقابله با کرونا به مواردی همچون تامین تجهیزات مصرفی پزشکی مانند ماسک و سایر تجهیزات مربوط به پیشگیری و مهار بیماری، تامین تجهیزات بادوام آزمایشگاهی-پزشکی، فعالیتهای مربوط به تحقیق و تولید واکسن یا داروی بیماری کرونا و … اختصاص داده میشود.