کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۴۶۹۱۰
تاریخ خبر:

۱۰۰قصه از لابه‌لای تاریخ| ۲۵‌هزار‌ دلار برای قریب افشار!

100قصه از لابه‌لای تاریخ| 25‌هزار‌ دلار برای قریب افشار!

روزنامه هفت صبح، آرش خوشخو | سرمایه‌گذاری روی پروژه‌های مشترک سینمایی ایده مهدی بوشهری همسر اشرف بود که به شکل تقریبا دائم در پاریس اسکان داشت و آنجا دم و دستگاهی برای خودش ساخته بود. رستوران، فروشگاه و یک دفتر فیلمسازی. بوشهری کاری به اشرف نداشت و اشرف هم گذاشته بود تا عنوان داماد پهلوی‌ها بر اسم این تاجر خوش‌قیافه سهل‌گیر باقی بماند.

اشرف وقتی فرانسه هم می‌رفت ترجیح می‌داد تا با معشوقه‌های خودش سرگرم باشد و بوشهری هم که به تهران مي‌آمد سرگرم کسب و کار خودش مي‌شد و ترجیح مي‌داد دور و بر اشرف تندخو و کم‌حوصله سرو‌کله‌اش پیدا نشود و خب اشرف متولد سال 1298 بود و در دهه پنجاه زنی جاافتاده محسوب مي‌شد اما خودش چنین احساسی نداشت و اتفاقا به لحاظ روابط مهرورزانه و غیرافلاطونی‌، دهه پنجاه را طوفانی پشت‌سر گذاشت‌!

بگذریم. بوشهری با زرنگی به ریاست سازمان گسترش صنایع فیلم ایران رسید که با سرمایه‌گذاری بانک توسعه صنایع و معادن شکل گرفته بود و یک سرش در وزارت فرهنگ و هنر بود که وزیر مادام‌العمر آن باجناق بوشهری یعنی مهرداد پهلبد بود و یک سر دیگرش هم به دفتر فرح مي‌رسید که آنجا هم یک سرسپردگی ویژه به هر چیز فرانسوی وجود داشت و برایشان سینمای روشنفکرانه اهمیت دوچندانی پیدا کرده بود. دو چهره نزدیک به فرح یعنی رضا قطبی با تل‌فیلم و لیلی ارجمند در کانون پرورش فکری این پازل را کامل مي‌کردند‌.

بی‌جهت نیست که این‌قدر فیلم‌های روشنفکرانه و متفاوت و عموما مرغوب در دهه پنجاه در ایران تولید شده است‌. بوشهری به کمک مدیر اجرایی سازمان گسترش یعنی بهمن فرمان‌‌آرا چند پروژه سنگین بین‌المللی را رقم زدند. (بوشهری،فرمان‌آرا را در جشنواره کن دیده بود چون فیلم شازده احتجاب در دو هفته کارگردان‌ها پذیرفته شده بود‌). سینمایی‌ها و مشاهیر هالیوودی و اروپایی این دوران با رغبت به ایران مي‌آمدند.

سطح پذیرایی شاهانه از آنها باب طبع‌شان بود. الیزابت تیلور خاطرات خوشی از سفر توریستی‌اش به ایران بازگو کرده است(روایت بود که او در سن 42 سالگی دوره‌ای دوست نزدیک و حتی خیلی نزدیک اردشیر زاهدی بوده که خب در حد شایعات به آن نگاه کنیم. از آن دسته شایعاتی که اردشیر زاهدی هم به نوعی کردیت برای خودش حساب می‌کرده است!) یا فرانک سیناترای مشهور که در سال 54 در راه بازگشت از کنسرت توکیو به آمریکا در تهران توقفی داشته و با دریافت دستمزدهای کلان در کاخ نیاوران یک کنسرت خصوصی برای خانواده سلطنتی و مهمانانش برگزار کرد و بعد هم در ورزشگاه سرپوشیده 12هزار نفری تهران (آریامهر آن زمان و آزادی امروز) کنسرتی تمام و کمال برگزار کرده بود.

هرچند دکور و نورپردازی سالن فرقی با مسابقات کشتی نداشت و مایه دلخوری سیناترا را فراهم کرده بود! در سال 1352 هم پازولینی بخش‌هایی از فیلم پرتب‌و‌تاب خود یعنی هزار و یک‌شب عربی را در مسجد شاه اصفهان (مسجد امام‌) فیلمبرداری کرد و حضور بازیگران زن نه‌چندان پوشیده‌(!) در صحن مسجد با یک مقدار اندک از لباس‌های باستانی و فیلمبرداری از آنها خودش آشوبی را به‌دنبال داشت که در همین هفت‌صبح ابراهیم افشار داستانش را روایت کرده است.

به هرحال در چنین اتمسفری جاه‌طلبی‌های سازمان گسترش صنایع فیلم ایران گل کرده بود و اولین پروژه بین‌المللی‌شان صحرای تاتارها ساخته والریو زورلینی را کلید زدند. فیلمی به‌غایت کند اما سنجیده که در ارگ بم فیلمبرداری شد. فهرست بازیگران فیلم حیرت‌انگیز است: ژاک پرن‌، ماکس فون سیدو‌، ویتوریو گاسمن‌، فیلیپ نوآره‌، ژان لویی ترنتینیان‌، فرناندو ری و البته دو صحنه کوتاه هم از محمد‌علی کشاورز و کامران نوزاد. فیلم درآی‌ام‌دی‌بی با امتیاز خوب 7/6 ارزیابی شده است و خب شکست تجاری سنگینی رقم زد.

فیلم بعدی پروژه‌ای جاه‌طلبانه‌تر بود. فیلمی با نام کاروان‌ها که قرار بود چیزی در ردیف لارنس عربستان و شیرو‌باد باشد و با حضور ستاره‌های درجه اولی مثل رابرت ردفورد و فی داناوی و آنتونی کویین و به کارگردانی سیدنی پولاک. اما ردفورد و داناوی و پولاک به دلایل حقوق بشری و در اعتراض به سرکوب سیاسی در ایران ترجیح دادند در این پروژه سنگین 8میلیون دلاری شرکت نکنند و در نهایت فیلمساز میان‌مایه‌ای مثل جیمز فارگو کارگردان فیلم شد و آنتونی کویین و جوزف کاتن و جنیفر اونیل بازیگران فیلم که با توجه به انصراف تیم قبلی با دستمزدهای کلان حاضر به بازی در این فیلم شدند و البته بهروز وثوقی و قریب افشار که آنها هم از این افزایش ناگهانی دستمزدها سود بردند.

(وثوقی 50 و قریب افشار 25 هزار دلار دریافت کردند‌!) در مورد خانم جنیفر اونیل این نکته جالب است که در طول زندگی‌شان 9 بار ازدواج کرده‌اند و موقع فیلمبرداری فیلم کاروان‌ها 28ساله بودند و گرفتار همسر چهارم خود‌! قرار بود ایران فقط 50‌درصد هزینه را تقبل کند اما در نهایت همه بودجه به دوش ایران افتاد و به مرز 14میلیون دلار رسید و حاصل هم فیلمی ضعیف و بی‌رمق ازآب درآمد که در اطراف اصفهان فیلمبرداری شد و الان هم درآی‌ام‌دی‌بی با امتیاز 6/1 ارزیابی شده است‌.

در همین دوران کمپانی کلمبیا تقاضای 30میلیون دلار از دولت ایران برای سرمایه‌گذاری در 5 تولید سینمایی کرد. یکی از این 5 فیلم برخورد نزدیک از نوع سوم ساخته استیون اسپیلبرگ بود که خب این مشارکت شکل نمی‌گیرد و جریانات انقلاب ماجرا را به شکل کامل محو مي‌کند.
اما این تولیدات مشترک با دو پروژه سنگین و بسیار جنجالی از اورسن ولز شکل و شمایل دیگری پیدا مي‌کنند. اولی فیلم مشهور ت مثل تقلب و دومی فیلمی که درگیر یک ماجرای حقوقی پرطول وتفصیل شد و در نهایت در سال 2019 با رد شدن گرفتاری‌های حقوقی‌اش به مرحله اکران عمومی در اروپا و آمریکا رسید. با نام آن سوی باد.

کدخبر: ۵۴۶۹۱۰
تاریخ خبر:
ارسال نظر