زنان داور، قویتر از تمام مخالفتها

برای اولینبار در تاریخ فوتبال ایران، زنان کنترل کامل اتاق کمک داور ویدئویی را برعهده گرفتند
هفت صبح| سرانجام فدراسیون فوتبال از فشارها و موانع موجود عبور کرده و برای اولین بار در هفته پایانی لیگبرتر کلیه داوران حاضر در اتاق کمک داورویدئویی زنان خواهند بود. اتفاقی که پیش از این نیز قرار بود رخ دهد اما حواشی عجیبوغریب مانع آن شدند.
از اسفند ۱۴۰۲ تا اردیبهشت ۱۴۰۴
حدود یک سال و اندی پیش، پیش از آغاز شهرآورد پایتخت، خبری منتشر شد با این مضمون که قرار است یک داور زن ایرانی در اتاق کمک داور ویدئویی این بازی حضور داشته باشد. قرار بود موعود بنیادیفر، مهسا قربانی و مهناز ذکائی داوران VAR این بازی باشند اما درست پیش از آغاز مسابقه، این موضوع منتفی شد؛ اتفاقی که هیچیک از مسئولان فدراسیون دلیل آن را بهصورت رسمی اعلام نکردند اما به عقیده بسیاری، فشاری که از سوی برخی رسانههای خاص وارد شد، در نهایت مانع از این حضور شد.
هرچند در این زمان داوران زن ایرانی اجازه قضاوت بهعنوان داور کمک داور ویدئویی را گرفتند اما هیچگاه بهطور کامل اختیار اتاق VAR به زنان سپرده نشده بود. موضوعی که در هفته آخر رخ داده و بهنظر شروع یک مرحله تازه از حضور داوران زن در فوتبال حرفهای ایران باشد. مانند بسیاری از جاهای دنیا که داوران زن بازیهای فوتبال مردان را قضاوت میکنند. از اسفند ۱۴۰۲ تا اردیبهشت ۱۴۰۴، شرایط احتمالا به اندازه کافی تغییر کرده است؛
آزمایش در هفته پایانی
فدراسیون فوتبال اعلام کرده است که ، در هفته پایانی لیگبرتر و در بازی استقلال خوزستان و تراکتور در اهواز، مهناز ذکائی بهعنوان داور و آتنا لشنی بهعنوان کمک او، داوران VAR خواهند بود. همچنین در بازی حساس و مهم پرسپولیس برابر هوادار، بهاره سیفی بههمراه رضا مهدوی داوران VAR هستند. با این وصف، شاید بتوان بهترین و مهمترین اتفاق لیگبرتر این فصل را درست در هفته پایانی مشاهده کرد؛ جایی که بالاخره داوران زن کنترل کامل اتاق VAR را در اختیار خواهند داشت.
زنان داور در فوتبال ایران
فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) تأکید دارد که برای ارتقای سطح داوری، زنان نیز باید در بازیهای مربوط به مردان قضاوت کنند. علی خسروی، داور قدیمی و عضو کمیته داوران فدراسیون فوتبال، با تأیید این موضوع به روزنامه هفت صبح گفت: «ما در کشورمان محدودیتهایی در رابطه با قضاوت خانمها در بازیهای مردان داریم، اما این دستورالعمل فیفاست و بالاخره توانستیم این کار را در هفته پایانی لیگبرتر انجام بدهیم.»
هرچند بازی تراکتور و استقلال خوزستان تقریبا تشریفاتی است اما از این نظر که اولین حضور زنان به طور کامل در اتاق داوری است، میتواند حواشی و چالشهای خاص خود را داشته باشد. خسروی در این رابطه میگوید: «خانمها در بخشهایی از داوری بسیار قوی هستند. آنها نکتهسنجتر و جدیتر هستند؛ نه فقط در داوری که در تمام امور زندگی و این بسیار کمککننده خواهد بود.» این در حالی است که AFC و فیفا طی سالهای اخیر فدراسیون فوتبال ایران را برای استفاده از داوران زن تحت فشار گذاشتهاند. باید دید آیا حضور این زنان در هفته پایانی لیگبرتر، آغازگر یک روند تازه در فوتبال ایران خواهد بود یا نه.
داوران بینالمللی
داوران زن ایرانی که برای بازیهای هفته آخر انتخاب شدهاند، همگی داوران بینالمللی هستند. خسروی در این رابطه میگوید: «اگر همکاری و یکدلی وجود داشته باشد، واقعا فرقی ندارد که چه کسی داور باشد. از نظر بینالمللی، این اتفاق بسیار مثبتی است. در جام جهانی قبلی، یک داور خانم فرانسوی دو بازی را قضاوت کرد و این اتفاقی است که در دنیا افتاده و در حال گسترش است.» او اضافه میکند: «من یکی از اولین کسانی هستم که در زمینه آموزش داوران خانم فعالیت کردم و میتوانم بگویم داوران زن ایرانی در سطح بالایی قرار دارند و برخی از آنها سطحشان از آسیا بالاتر است.»
تحصیلکردهها
علی خسروی میگوید سطح تحصیل و دانش داوران زن مانند داوران مرد نسل جدید، بالاست. او درست میگوید، چراکه مهناز ذکائی، متولد ۱۳۶۸ در تهران، دارای کارشناسی مهندسی صنایع است و یکی از مدیران شرکتهای بزرگ قطعهسازی خودرو به شمار میرود. بهاره سیفی، متولد ۱۳۶۴ در نهاوند، دکترای فیزیولوژی ورزشی دارد. آتنا لشنی، همسر دانیال مرادی رئیس دپارتمان داوری فدراسیون فوتبال، متولد ۱۳۷۱ در شهر دورود استان لرستان است. خسروی در این رابطه میافزاید: « یادمان باشد که بیژن حیدری جراح است یا آقایان ابوالفضلی و منصوری کار مدیریتی در سطوح بالا انجام میدهند.»