محتوای سخنرانی لغو شده عباس عراقچی در کارنگی چه بود؟

وزیر امور خارجه، در متن سخنرانی لغوشدهاش در کنفرانس کارنگی، از فرصتهای چند هزار میلیارد دلاری اقتصاد کشور برای شرکتهای آمریکایی سخن گفت.
به گزارش هفت صبح، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در متن سخنرانی لغوشدهاش در کنفرانس بینالمللی سیاستگذاری هستهای کارنگی، ضمن تأکید بر صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران، از فرصتهای چند هزار میلیارد دلاری اقتصاد کشور برای شرکتهای آمریکایی سخن گفت و همکاری اقتصادی و علمی با ایالات متحده را بدون مانع دانست.
این سخنرانی قرار بود روز دوشنبه اول اردیبهشت بهصورت مجازی برگزار شود اما تنها دقایقی پیش از آغاز، از سوی برگزارکنندگان لغو شد. کنفرانس کارنگی علت لغو را درخواست تغییراتی از سوی عراقچی دانست که به گفته آنان، مانع برگزاری بخش پرسش و پاسخ میشد.
چرا سخنرانی عراقچی در کنفرانس هستهای آمریکا لغو شد؟
در پی لغو این برنامه، عراقچی متن کامل سخنرانی خود را در شبکه اجتماعی «ایکس» منتشر کرد و نوشت: «تبدیل سخنرانی به جلسه آزاد پرسش و پاسخ، نوعی مذاکرات علنی بود که نه من و نه مخاطبان علاقهمند به آن نبودیم.»
در این متن، عراقچی ضمن تشریح ظرفیتهای همکاری میان تهران و واشنگتن تصریح کرده است: «بازار ایران به تنهایی آنقدر بزرگ است که میتواند صنعت هستهای آسیبدیده آمریکا را احیا کند.» وی همچنین از آمادگی ایران برای عقد قراردادهایی در حوزه انرژی هستهای با شرکتهای آمریکایی سخن گفت و افزود: «ایران هرگز مانعی برای همکاری علمی و اقتصادی با آمریکا قائل نبوده است؛ بلکه این سیاستهای دولتهای پیشین ایالات متحده بوده که مانع چنین همکاریهایی شدهاند.»
وزیر خارجه ایران خاطرنشان کرد که کشورش قصد دارد تا ساخت دستکم ۱۹ نیروگاه جدید را در دستور کار قرار دهد، موضوعی که به گفته او میتواند منجر به شکلگیری دهها میلیارد دلار قرارداد با شرکتهای خارجی شود. وی همچنین یادآور شد که این فرصتها، در راستای تولید برق پاک از منابع غیرهیدروکربنی ارائه میشوند.
در بخش دیگری از سخنرانی منتشرشده، عراقچی تأکید کرده است که توافق احتمالی آینده میان ایران و آمریکا، نسخهای دیگر از برجام نخواهد بود و باید مبتنی بر تضمین منافع اقتصادی ایران و نظارتهای مؤثر بینالمللی باشد.
وی گفت: «برخی گروههای ذینفع با ادعاهایی نادرست در تلاشند مسیر دیپلماسی را منحرف کنند، اما توافق جدید باید پاسخی عملی به نیازهای واقعی ایران و سایر طرفها باشد. ایران امنیت ملی خود را هرگز موضوع مذاکره قرار نخواهد داد.»
در همین حال، به گزارش نیویورکتایمز، هیأت ایرانی در مذاکرات غیررسمی اخیر در رم با طرف آمریکایی، از آمادگی تهران برای بازگشت سطح غنیسازی اورانیوم به سقف ۳.۶۷ درصدی تعیینشده در برجام خبر دادهاند. در این مذاکرات همچنین پیشنهاد شده است که تاسیسات غنیسازی ایران با مشارکت شرکتهای بینالمللی و با نظارتی دو لایه اداره شود.
گفته میشود هنوز مشخص نیست که آیا آمریکا یا کشورهای ثالث بهویژه کشورهای عربی منطقه برای مشارکت در چنین طرحی اعلام آمادگی خواهند کرد یا نه.