کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۵۸۳۶۸
تاریخ خبر:

طوفان خورشیدی چیست و چه خطری برای ساکنان زمین دارد؟

طوفان خورشیدی چیست و چه خطری برای ساکنان زمین دارد؟

طوفان G5 در اکتبر ۲۰۰۳ باعث قطع برق در سوئد و آسیب دیدن ترانسفورماتورها در آفریقای جنوبی شد

مرکز پیش‌بینی آب و هوای فضایی آمریکا هشدار داد که با وقوع یک طوفان شدید خورشیدی از اواخر روز جمعه تا یکشنبه، ‌احتمال اختلال در سیستم ماهواره‌ها و فضاپیماها و همچنین اختلال جدی در شبکه برق، مخابرات و اینترنت در بیشتر نقاط جهان وجود دارد.
 
یک طوفان خورشیدی ممکن است طی ساعات پیش رو باعث خاموشی و اختلال در سیستم‌‌های ناوبری و فرکانس‌های رادیویی در سراسر جهان شود.
 
این اولین بار از ژانویه ۲۰۰۵ میلادی است که مرکز پیش‌بینی آب و هوای فضایی ایالات متحده درباره طوفان ژئومغناطیسی به قدرت G4 و به مدت یک ساعت هشدار داده است.
 
براساس این اطلاعات پیش‌بینی می‌شود خروج جرم از تاج خورشیدی از اواخر روز جمعه ۱۰ مه تا ۱۲ مه در پنج مرحله اتفاق افتد. سازمان ملی اقیانوسی و جوی ایالات متحده (NOAA) طوفان‌های ژئومغناطیسی را در مقیاسی از G1 تا G5 رتبه بندی می‌کند. هرچند مردم توسط میدان مغناطیسی زمین محافظت می‌شوند اما طوفان‌های خورشیدی‌ شدید توانایی مختل کردن ماهواره‌ها و فضاپیماها و اختلال جدی در شبکه برق و مخابرات و اینترنت را دارند.
 
آخرین باری که طوفان G5 به زمین اصابت کرد، در اکتبر ۲۰۰۳ میلادی بود که باعث قطع برق در سوئد و آسیب رساندن به ترانسفورماتورها در آفریقای جنوبی شد.
 
قدرت واقعی طوفان حدود ۶۰ تا ۹۰ دقیقه قبل از برخورد با زمین مشخص می‌شود.
 
اداره هواشناسی بریتانیا نیز اعلام کرد بر اثر این طوفان خورشیدی احتمالا مردم در بخش‌های بزرگی از آسیا، اروپا و آمریکای شمالی شاهد شفق قطبی باشند. این احتمال وجود دارد که شفق قطبی در سراسر بریتانیا قابل مشاهده باشد.

طوفان خورشیدی چیست؟

شاید فکر کنید خورشید، ستاره‌ای پایدار و بدون هیچ رخداد مهمی در سطح آن است. اما خورشید، همان آتش زیر خاکستر است. یک دانشمند در سال ۱۸۵۹ میلادی معادل دهم شهریور سال ۱۲۳۸ شمسی، متوجه نشانه‌هایی از تلاطم و آشوب در سطح خورشید شد. برج‌‌هایی از گازهای سوزان به صورت امواج دریا به سمت بالا حرکت کردند. دمای گازهای سوزان به بیش از میلیون‌ها درجه سلسیوس رسید. در میان این آشفتگی، ناحیه تاریک و عجیبی ظاهر شد. این ناحیه تاریک، خوشه‌هایی از لکه‌های خورشیدی با اندازه‌ای در حدود ۲۰ برابر زمین است. خورشید از این ناحیه فوران می‌کند. دانشمندان به این فوران، پرتاب جرم تاجی می‌گویند. پس از این فوران، بیش از میلیاردها تن ذرات خورشیدی به سمت ما پرتاب می‌شوند. ذرات باردار قرار گرفته در انفجارهای خورشیدی، مولکول‌های اکسیژن و نیتروژن در لایه بالایی جو زمین را برانگیخته می‌کنند. در اثر این برانگیختگی، نورهای رنگارنگی به نام شفق قطبی ،به هنگام شب در آسمان دیده می‌شوند.

 

کدخبر: ۵۵۸۳۶۸
تاریخ خبر:
ارسال نظر