کاربر گرامی

برای استفاده از محتوای اختصاصی و ویدئو ها باید در وب سایت هفت صبح ثبت نام نمایید

با ثبت نام و خرید اشتراک به نسخه PDF روزنامه، مطالب و ویدئو‌های اختصاصی و تمامی امکانات دسترسی خواهید داشت.

کدخبر: ۵۸۸۸۹۹
تاریخ خبر:

شورشیان کاپیتول، قهرمانان جدید سیاست

شورشیان کاپیتول، قهرمانان جدید سیاست

عفوشدگان ۶ ژانویه برای نامزدی در انتخابات آماده می‌شوند

هفت صبح| در آمریکا، صحنه سیاست گاهی به نمایشی غیرقابل ‌پیش‌بینی بدل می‌شود. شورشیان ۶ ژانویه ۲۰۲۱ که با یورش به کاپیتول (ساختمان کنگره آمریکا) یکی از جنجالی‌ترین روزهای تاریخ این کشور را رقم زدند، اکنون نه‌تنها از زندان آزاد شده‌اند، بلکه به‌عنوان قهرمان در میان برخی جمهوری‌خواهان جا گرفته‌اند.

 

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، ساعاتی پس از بازگشت به کاخ سفید در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵، با عفو حدود ۱۵۰۰ نفر از این افراد‌ که به جرایمی از ورود غیرقانونی تا حمله به پلیس و تخریب اموال کنگره محکوم شده بودند، موجی از بحث و جدل به راه انداخت. حالا برخی از این عفوشدگان، از جمله رایان کلی، جیک لنگ و انریکه تاریو، از سایه محکومیت به کانون توجه سیاسی گام نهاده‌اند و حتی برای نامزدی در انتخابات آماده می‌شوند.

 

رایان کلی، ۴۳ ساله و فعال در حوزه املاک تجاری در میشیگان، نمونه بارز این تحول است. او در سال ۲۰۲۲، پس از اتهامات مرتبط با حضور در شورش ۶ ژانویه، در انتخابات فرمانداری میشیگان شکست خورد و دو ماه زندانی شد‌ اما امروز، در گردهمایی‌های جمهوری‌خواهان در جکسون میشیگان، با آغوش باز و تشویق هواداران روبه‌رو می‌شود. کلی‌ که به جرم ورود غیرقانونی به محوطه کاپیتول (منطقه امنیتی کنگره) محکوم شده بود، به حضار می‌گوید:

 

 

«این یک اعتراض بود، نه شورش.» او که خود را «زندانی سیاسی» می‌خواند، از تجربه زندان و جدایی از پسر خردسالش سخن می‌گوید و با این داستان‌های دراماتیک، قلب مخاطبان را تسخیر می‌کند. هوادارانش او را به نامزدی دوباره برای فرمانداری در ۲۰۲۶ تشویق می‌کنند و کلی با پذیرش‌ غیرمستقیم این دعوت، معتقد است عفو ترامپ «فرصتی طلایی» برای او و دیگر عفوشدگان فراهم کرده است.

 

این روند به کلی محدود نیست. جیمز گرانت‌ که به اتهام حمله به پلیس و ورود غیرقانونی به دفتر یک سناتور در کاپیتول محکوم شده بود، در کارولینای شمالی سخنرانی می‌کند و ادعای تقلب در انتخابات ۲۰۲۰ را که مورد خوشایند ترامپ است و بارها توسط مقامات انتخاباتی و دادگاه‌ها رد شده، تکرار می‌کند. رونالد مک‌ابی، معاون سابق کلانتر تنسی‌ که به جرم ضرب‌وشتم مأموران در کاپیتول به پنج جرم سنگین محکوم شده بود، در گردهمایی جمهوری‌خواهان تنسی از احتمال نامزدی در انتخابات سخن می‌گوید.

 

جیک لنگ، متهم به حمله به مأمور پلیس و جرایم دیگر، برای کرسی سنا در فلوریدا نامزد شده است. انریکه تاریو، رهبر سابق گروه افراطی ‌پراود بویز‌ (پسران مغرور)‌ که به جرم توطئه برای شورش، ۲۲ سال حکم زندان گرفته بود، در گفت‌وگو با نیوزمکس از برنامه‌هایش برای ورود به سیاست در ۲۰۲۶ یا ۲۰۲۸ خبر می‌دهد. این افراد در رویدادهایی با عناوینی مانند «فریب شورش» یا «میهن‌پرستان تبرئه‌شده» به‌عنوان سخنران دعوت می‌شوند و از سوی بخشی از پایگاه طرفداران ترامپ به‌عنوان «میهن‌پرستان واقعی» ستایش می‌کردند.

 

مت دالک، تاریخ‌نگار دانشگاه جورج واشنگتن، می‌گوید: «عفوشدگان می‌توانند داستان سرکوب خود توسط دولت فدرال را روایت کنند‌ که برای هواداران ترامپ یک ابزار انگیزشی و جمع‌آوری کمک مالی قوی است.» اما او هشدار می‌دهد که این روند «پذیرش خشونت سیاسی» را در میان برخی جمهوری‌خواهان عادی‌سازی می‌کند. در ۶ ژانویه، بیش از ۱۰۰ مأمور پلیس زخمی شدند، برخی با میله و اسپری فلفل مورد حمله قرار گرفتند و تصاویر هجوم به کاپیتول، از جمله شکستن پنجره‌ها و فرار قانون‌گذاران، هنوز در ذهن بسیاری زنده است.

 

بااین‌حال، برای برخی جمهوری‌خواهان، این افراد نماد مقاومت در برابر «سوءاستفاده از قدرت سیاسی» هستند. در مقابل، گروه‌هایی مانند مرکز صلح و عدالت مونتری در کالیفرنیا‌ که علیه رویدادهای حامی عفوشدگان اعتراض کرده‌اند، این روند را «تحریف خطرناک تاریخ» می‌خوانند. در مونتری، یک رویداد با حضور شش عفوشده به دلیل اعتراضات عمومی سه بار تغییر مکان داد و در نهایت با حضور معترضان برگزار و به صحنه بحث و جدل تبدیل شد.

 

دیوید بکر، حقوقدان سابق وزارت دادگستری و نویسنده کتاب «حقیقت بزرگ» درباره ادعاهای انتخاباتی ترامپ، معتقد است ‌‌تجلیل از این افراد می‌تواند به تضعیف دموکراسی منجر شود: «اگر قانون و انتخابات بی‌معنا شوند، راه برای فاجعه‌ای بزرگ‌تر باز می‌شود.» بااین‌حال، برای هواداران پرشور ترامپ، این عفوشدگان قربانیانی هستند که برای «حقیقت» جنگیده‌اند و دست‌کم ۲۴ گروه محلی جمهوری‌خواه در ماه‌های اخیر از این افراد برای سخنرانی دعوت کرده‌اند، از جمله در رویدادهایی که به جمع‌آوری کمک مالی برای آن‌ها اختصاص دارد. این تحولات نشان‌دهنده شکاف عمیق در سیاست آمریکاست، شکافی که ممکن است شورشیان دیروز را به سیاستمداران فردا تبدیل ‌ و فاصله موجود بین دو قطب مخالف را مضاعف کند.

 

کدخبر: ۵۸۸۸۹۹
تاریخ خبر:
ارسال نظر